Фотографията - едно много красиво хоби
Фотографите с ръководството на компанията. Изп.-директор Ярослав Дончев благодари на авторите и обеща изложбата да я има и занапред

Вярвате ли, че от изложба с фотографии може да се чува ромон, плискане на вълни, бучене на водопади. Или гледайки снимка, да притихнете в тишината на самотния плаж. А може да онемеете пред гледката на планинските езера. Всичко това на едно място може да се усети в уникалната изложба с фотографии, която днес преди обед бе открита в галерия "Видима". Нейни автори са 55 работници и служители на "Идеал Стандарт-Видима", за които фотографията очевидно е хоби, но и възможност да изразят емоциите си чрез обектите, които запечатват. 

"Шепа живот" на Милен Дешев донесе първо място за автора

Изложбата се подрежда за втора година и със сигурсност ще стане традиционна, ако се съди по интереса към нея. Над 140 фотографии са предадени, а тричленно жури е оценило работите. В него влизаха Игор Колбасов, фотограф от Русия, за когото се знае, че е първият човек в света снимал операция на сърце. В журито влизаха още Сава Христов - управителят на галерия "Видима" и Деана Денева - фотограф. Денева освен, че имаше отгворности с оценката на фотографиите, пое тяхното отпечатване и превръщането им в изложбени експонати.  

"Нежно галеща брега" е фотографията на Трифон Иванов, за която бе присъдено едно от трите втори места

А изложбата освен наслада за публиката, донесе награди за своите автори, като най-добрите снимки бяха класирани, тъй като "Магията на водата" има конкурсен характер. 

"Пасаж" на Драгомир Славоев, отличена с второ място

"Сюрреалистична реалност" на Васил Велчев, второ място

На първо място бе класирана снимката на Милен Дешев „Шепа живот“. Бяха определени три втори места: Васил Велчев със снимка „Сюрреалистична реалност“, Драгомир Славоев с фотографията „Пасаж“ и Трифон Иванов с „Нежно галеща брега“. 

Изборът на публиката бе „Пиринска магия“ на Васил Пеев

Изложбата може да бъде видяна до 9 октомври, след което фотографиите ще бъда експонирани в сгради на "Идеал Стандарт-Видима".  

Ето какво послание остави на авторите Игор Колбасов, който два дни преди откриването на изложбата се завърна в Русия: 

"Като начало искам да поздравя с честит празник всички автори участващи в изложбата, тъй като за всеки художник и човек на изкуствтото изложбата е празник на душата. Тя дава творческо удоволствие, удовлетворение от добре свършена работа, признание на таланта.

Второ, трябва да отбележа, че тази изложба е по-качествена в сравнение с миналогодишната. Въпреки това, все още не всички участници се отнасят сериозно към своето хоби. Ясно е, че работата в предприятието отнема време и енергия, и че някои от вас намират своя отдушник във фотографията, но трябва да разбирате, че една хубава снимка я прави самия човек, а фотоапарата е само инструмент за постигане на предварителната идея.

Последните 100 години фотографията е извоювала правото си да заема място редом с останалите изкуства, затова трябва да се отнасяте към своето хоби като към изкуство. За целта трябва постоянно да надграждате и развивате своите естетически, интелектуални и технически умения. Напомням, че думата фотографията се превежда буквално като "писане със светлина".

Още веднъж - честит празник, приятели. Пожелавам ви още много творчески успехи! Търсете красотата! На добър час!"

Четири вечери кино под открито небе в Севлиево
Култура
Галерия "Видима" и Библиотеката представят Ивайло Диманов
Култура
„Децата на Севлиево“ - чисти гласове и великолепна хармония
Култура
Tриумф - „Upstream Voices”с девет отличия от „Музикален импулс“
Култура
85 художници създават заедно за 85 г. "Идеал Стандарт-Видима"
Култура
Петър Лазаров и Гергана Рахнева закриват сезона в галерия "Видима"
Култура
Гран При за Гала Ботева от конкурса „Звезден път“
Култура
Симеон Спиридонов открива изложба в галерия "Асен и Илия Пейкови"
Култура
Певиците на „Upstream Voices“ пак са победители, сега в "Нека да е лято"
Култура
Ансамбъл "Мирас" от Башкирия идва за концерт в Севлиево
Култура
ХГ „Асен и Илия Пейкови“ представя Красимира Кирилова
Култура
Русофилите се събират край яз. "Копринка" на 14 септември
Култура
Светлописците на Шумен края на ХІХ - средата на ХХ век - в Габрово
Култура
Соня Цонева е с награда за женска роля в пиеса на Стефан Цанев
Култура
Редки книги от личната библиотека на Васил Априлов представят в Габрово
Култура
Групата "Хопни ми, тропни ми" записа първо международно участие
Култура