Фотографията - едно много красиво хоби
Фотографите с ръководството на компанията. Изп.-директор Ярослав Дончев благодари на авторите и обеща изложбата да я има и занапред

Вярвате ли, че от изложба с фотографии може да се чува ромон, плискане на вълни, бучене на водопади. Или гледайки снимка, да притихнете в тишината на самотния плаж. А може да онемеете пред гледката на планинските езера. Всичко това на едно място може да се усети в уникалната изложба с фотографии, която днес преди обед бе открита в галерия "Видима". Нейни автори са 55 работници и служители на "Идеал Стандарт-Видима", за които фотографията очевидно е хоби, но и възможност да изразят емоциите си чрез обектите, които запечатват. 

"Шепа живот" на Милен Дешев донесе първо място за автора

Изложбата се подрежда за втора година и със сигурсност ще стане традиционна, ако се съди по интереса към нея. Над 140 фотографии са предадени, а тричленно жури е оценило работите. В него влизаха Игор Колбасов, фотограф от Русия, за когото се знае, че е първият човек в света снимал операция на сърце. В журито влизаха още Сава Христов - управителят на галерия "Видима" и Деана Денева - фотограф. Денева освен, че имаше отгворности с оценката на фотографиите, пое тяхното отпечатване и превръщането им в изложбени експонати.  

"Нежно галеща брега" е фотографията на Трифон Иванов, за която бе присъдено едно от трите втори места

А изложбата освен наслада за публиката, донесе награди за своите автори, като най-добрите снимки бяха класирани, тъй като "Магията на водата" има конкурсен характер. 

"Пасаж" на Драгомир Славоев, отличена с второ място

"Сюрреалистична реалност" на Васил Велчев, второ място

На първо място бе класирана снимката на Милен Дешев „Шепа живот“. Бяха определени три втори места: Васил Велчев със снимка „Сюрреалистична реалност“, Драгомир Славоев с фотографията „Пасаж“ и Трифон Иванов с „Нежно галеща брега“. 

Изборът на публиката бе „Пиринска магия“ на Васил Пеев

Изложбата може да бъде видяна до 9 октомври, след което фотографиите ще бъда експонирани в сгради на "Идеал Стандарт-Видима".  

Ето какво послание остави на авторите Игор Колбасов, който два дни преди откриването на изложбата се завърна в Русия: 

"Като начало искам да поздравя с честит празник всички автори участващи в изложбата, тъй като за всеки художник и човек на изкуствтото изложбата е празник на душата. Тя дава творческо удоволствие, удовлетворение от добре свършена работа, признание на таланта.

Второ, трябва да отбележа, че тази изложба е по-качествена в сравнение с миналогодишната. Въпреки това, все още не всички участници се отнасят сериозно към своето хоби. Ясно е, че работата в предприятието отнема време и енергия, и че някои от вас намират своя отдушник във фотографията, но трябва да разбирате, че една хубава снимка я прави самия човек, а фотоапарата е само инструмент за постигане на предварителната идея.

Последните 100 години фотографията е извоювала правото си да заема място редом с останалите изкуства, затова трябва да се отнасяте към своето хоби като към изкуство. За целта трябва постоянно да надграждате и развивате своите естетически, интелектуални и технически умения. Напомням, че думата фотографията се превежда буквално като "писане със светлина".

Още веднъж - честит празник, приятели. Пожелавам ви още много творчески успехи! Търсете красотата! На добър час!"

Два концерта в Лондон ще има през февруари трио "Звън"
Култура
Библиотеката представя "Пътят между културите" и Петко Хинов
Култура
Художници от цялата страна с обща изложба в памет на Ирина Колбасова
Култура
Малките иконописци от „ВВ Арт“ подредиха изложба
Култура
В Библиотеката: Тихомир Иванов за „Камино: Пътят на завръщането“
Култура
Тихомир Иванов представи „Камино – пътят на завръщането“
Култура
Русофилите отново посрещат заедно руската Нова година
Култура
Фотоконкурс „Няма нищо по-хубаво от дъждовното време“
Култура
"Животът като препинателен знак" издаде Милка Балинова
Култура
Ценно дарение получи градската галерия
Култура
Петко Хинов представи 12 книги с превод от китайски език
Култура
Игор Колбасов: "Вие сте приятели на Ирина, значи сте и мои приятели"
Култура
За семейството - в Деня на християнското семейство, в библиотеката
Култура
Деца откриват изложба с православни икони
Култура
Изложбата "Огледани в Духовно огледало" тръгва от Севлиево
Култура
Понякога и болката е начин да обичаш, споделя Елена Христова
Култура