Габрово е областта с най-застаряващо население

За втора поредна година Габрово е областта с най-неблагоприятен коефициент на възрастова зависимост като отношение на населението на 65 и повече години към това до 14 години, който достига 245,5% при 147,1% за страната. Данните са от публикувания днес анализ "Регионални профили - показатели за развитие" на Института за пазарна икономика. 

Бързото застаряване на населението в област Габрово е обусловено от ниската раждаемост и изселването. През 2016 г. коефициентът на естествен прираст продължава да намалява и достига –12,7‰, което е повече от два пъти по-ниско от средната стойност за страната (–6,0‰). В същото време коефициентът на механичен прираст се увеличава спрямо 2015 г., но запазва високата си отрицателна стойност (–4,4‰).

Габрово е една от областите с най-висока урбанизация и с дял на градското население през 2016 г. от 81,8%, което отрежда на областта третото място в класацията след столицата и област Варна. Въпреки това гъстотата на населението в област Габрово е по-ниска от средната за страната.

Икономическите индикатори поставят Габрово на челните места сред българските области. Брутният вътрешен продукт и заплатите в областта нарастват непрекъснато, пазарът на труда продължава да се развива положително, а местните и чуждите инвестиции нарастват. При абсолютно всички разгледани местни данъци и такси в габровските общини усреднените ставки за областта са по-ниски от средните за страната. Областта е на първо място в страната с най-висока прозрачност на органите на местното самоуправление.

Благосъстоянието и заплатите в областта нарастват и през 2015 г. БВП достига 10 358 лв./човек при 12  339  лв./човек в страната, а средната годишна брутна заплата – 8826  лв. при 10 535  лв. в страната. През 2016  г. доходите на домакинствата също нарастват значително и достигат 5728 лв./лице при 5167 лв./лице за страната. Областта продължава да поддържа едни от най-ниските дялове на населението, живеещо с материални лишения (21,4% при 31,9% за страната), и на това, живеещо под ли- нията на бедност (14,9% при 22,9% за страната) през 2015 г.

Повече за изследването можете да прочетете тук

МВР да осветли проверката от побоя на Димитър Кенаров, настоява АЕЖ
Общество
Храненето на медиците на първа линия е осигурено до 31 декември
Общество
Водата в област Габрово поевтинява с 3 % от Нова година
Общество
Съдът отмени увеличението на данъка върху имотите в община Севлиево
Общество
За мътната вода в мътни времена
Общество
Повече от половината общински пътища на Севлиево са в лошо състояние
Общество
Детските градини и началните училища отварят на 4 януари
Общество
Тихомир Петков получи служебна благодарност от главния прокурор
Общество
До края на декември ползваме данъчните облекчения за деца чрез работодател
Общество
Близо 5000 са новите безработни в областта от началото на пандемията
Общество
ЕРП Север преустановява планираните прекъсвания на ток по празниците
Общество
Още пари за обхода на Габрово, трасето не било безопасно
Общество
11 670 лв. за деца дариха от "Идеал Стандарт-Видима"
Общество
През 2021 г. Община Севлиево ще разполага с рекордно голям финансов ресурс
Общество
Брекзит: новите отношения между ЕС и Великобритания и Вие
Общество
АЕЖ поиска санкции за Александър Йорданов заради обиди срещу журналист
Общество