Габрово е областта с най-застаряващо население

За втора поредна година Габрово е областта с най-неблагоприятен коефициент на възрастова зависимост като отношение на населението на 65 и повече години към това до 14 години, който достига 245,5% при 147,1% за страната. Данните са от публикувания днес анализ "Регионални профили - показатели за развитие" на Института за пазарна икономика. 

Бързото застаряване на населението в област Габрово е обусловено от ниската раждаемост и изселването. През 2016 г. коефициентът на естествен прираст продължава да намалява и достига –12,7‰, което е повече от два пъти по-ниско от средната стойност за страната (–6,0‰). В същото време коефициентът на механичен прираст се увеличава спрямо 2015 г., но запазва високата си отрицателна стойност (–4,4‰).

Габрово е една от областите с най-висока урбанизация и с дял на градското население през 2016 г. от 81,8%, което отрежда на областта третото място в класацията след столицата и област Варна. Въпреки това гъстотата на населението в област Габрово е по-ниска от средната за страната.

Икономическите индикатори поставят Габрово на челните места сред българските области. Брутният вътрешен продукт и заплатите в областта нарастват непрекъснато, пазарът на труда продължава да се развива положително, а местните и чуждите инвестиции нарастват. При абсолютно всички разгледани местни данъци и такси в габровските общини усреднените ставки за областта са по-ниски от средните за страната. Областта е на първо място в страната с най-висока прозрачност на органите на местното самоуправление.

Благосъстоянието и заплатите в областта нарастват и през 2015 г. БВП достига 10 358 лв./човек при 12  339  лв./човек в страната, а средната годишна брутна заплата – 8826  лв. при 10 535  лв. в страната. През 2016  г. доходите на домакинствата също нарастват значително и достигат 5728 лв./лице при 5167 лв./лице за страната. Областта продължава да поддържа едни от най-ниските дялове на населението, живеещо с материални лишения (21,4% при 31,9% за страната), и на това, живеещо под ли- нията на бедност (14,9% при 22,9% за страната) през 2015 г.

Повече за изследването можете да прочетете тук

Читалището в с. Крушево предизвиква с фотоконкурс за цветя
Общество
Какво правят в Габрово с премахнатите опасни дървета?
Общество
От петък се допускат външни търговци на панаирната площадка
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
Как кметският футболен клуб в Габрово излезе със 145 хил. лв. пред съперниците си
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
До 30 септември се удължава срокът на всички ТЕЛК решения
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Неправоспобен е с опасност за живота след катастрофа
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
"Капачки за бъдеще" ще се събират на 20 юни пред парк "Казармите"
Общество
Първи заседания проведоха комисиите за преброяването през 2021 г.
Общество