Габрово отбелязва 185 години на Априловото училище

Първоприемник на първото новобългарско светско училище, основано преди 185 години в Габрово, Националната Априловска гимназия е в центъра на събитията, с които на 14 януари т.г. ще бъде отбелязан юбилеят.

Тържеството е точно в деня, в който се открива габровското училище по нов стил и ще премине под мотото „СъзДаваме празник“.  

Честването ще започне с ритуал пред паметника на Васил Априлов в 14.45 часа, в който традиционно се включват представители на образователни и културни институции, на местната власт, много граждани.

Два часа преди това в гимназията ще започне интелектуалнатаигра за ученици „Шифърът на Априлов“, създадена по идея на Кольо Генев от випуск’2012 и превърнала се в неизменна част от празника вече десета година.

След ритуала пред паметника, в Националния музей на образованието ще бъде показан филм за Благодетеля Васил Априлов. В библиотеката на музея ще се проведе историческа викторина за осмокласниците.

В програмата на юбилейния ден са включени три творчески  ателиета, които създават празничното пространство:

- Артинсталация с предмети, снимки и печатни материали, свързани с историята на Априловото училище, която е резултат от дарителска кампания, инициирана и проведена от десетите класове.

„Стълба на времето“ е третото ателие, дело на единадесетокласниците,в което Априловци ще изпишат свои послания на челата на стъпалата към портрета на Априлов.

В Актовата зала на училището е организирана среща на училищната общност с кмета на Габрово Таня Христова и журналиста от БНТ Николай Минков, възпитаник на Националната Априловска гимназия. 

Паралелно с изброените дейности в някои от класовете ще текат празнични часове под наслов„Вдъхновяващи диалози за професията учител“

В учителската стая е предвидена среща на поколенията „Чай с история“, на която са поканени бивши учители, възпитаници  и гости на Априловска гимназия, с презентация със снимки от миналото и настоящето.

Кулминацията на юбилея е спектакълът  „Дивният  огън“ от 16. 30 часа пред паметника на Васил Априлов, който е построен за стогодишнината на Габровското училище и е една от историческите забележителности на града.

"Севлиево 21 век" обнови двора на Детски комплекс
Образование
Детска градина "Радост" - с проект в "Наука на сцената" в Португалия
Образование
Основно училище "Стефан Пешев" чества своя патрон
Образование
Старта на проекта Re ThinkIT бе даден в ПГМЕТ
Образование
Богомила Иванова спечели прием във ВУЗ, след успех в състезание
Образование
Габрово отбелязва 185 години на Априловото училище
Образование
Бой между ученици в севлиевска гимназия е завършил без пострадали
Образование
Панорама на висшето образование в СУ „Васил Левски“
Образование
В Европейската седмица на професионалните умения
Образование
Проф. Венелин Терзиев представя своя книга в родния град
Образование
В СУ "Васил Левски" ученици избраха учителя-вдъхновител
Образование
Празнична десетдневка за 57 години ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров"
Образование
ПГМЕТ "Ген Иван Бъчваров" отбеляза 57 години от създаването
Образование
Училищното настоятелство почете учителите, пенсионирали се тази година
Образование
Да разлистиш книга, или за седмицата на четенето в "Ген. Ив. Бъчваров"
Образование
Каталогът за езикови ваканции за 2020 г. ще бъде представен в Севлиево
Образование