Търсене

Габрово отбелязва 185 години на Априловото училище

Габрово отбелязва 185 години на Априловото училище

Първоприемник на първото новобългарско светско училище, основано преди 185 години в Габрово, Националната Априловска гимназия е в центъра на събитията, с които на 14 януари т.г. ще бъде отбелязан юбилеят.

Тържеството е точно в деня, в който се открива габровското училище по нов стил и ще премине под мотото „СъзДаваме празник“.  

Честването ще започне с ритуал пред паметника на Васил Априлов в 14.45 часа, в който традиционно се включват представители на образователни и културни институции, на местната власт, много граждани.

Изображение - 3094

Два часа преди това в гимназията ще започне интелектуалнатаигра за ученици „Шифърът на Априлов“, създадена по идея на Кольо Генев от випуск’2012 и превърнала се в неизменна част от празника вече десета година.

След ритуала пред паметника, в Националния музей на образованието ще бъде показан филм за Благодетеля Васил Априлов. В библиотеката на музея ще се проведе историческа викторина за осмокласниците.

В програмата на юбилейния ден са включени три творчески  ателиета, които създават празничното пространство:

- Артинсталация с предмети, снимки и печатни материали, свързани с историята на Априловото училище, която е резултат от дарителска кампания, инициирана и проведена от десетите класове.

„Стълба на времето“ е третото ателие, дело на единадесетокласниците,в което Априловци ще изпишат свои послания на челата на стъпалата към портрета на Априлов.

В Актовата зала на училището е организирана среща на училищната общност с кмета на Габрово Таня Христова и журналиста от БНТ Николай Минков, възпитаник на Националната Априловска гимназия. 

Паралелно с изброените дейности в някои от класовете ще текат празнични часове под наслов„Вдъхновяващи диалози за професията учител“

В учителската стая е предвидена среща на поколенията „Чай с история“, на която са поканени бивши учители, възпитаници  и гости на Априловска гимназия, с презентация със снимки от миналото и настоящето.

Кулминацията на юбилея е спектакълът  „Дивният  огън“ от 16. 30 часа пред паметника на Васил Априлов, който е построен за стогодишнината на Габровското училище и е една от историческите забележителности на града.

Изображение - 3095

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!