Габровска област е четвърта по успех на малките матури

• В община Севлиево за поредна година най-висок успех са показали учениците на СУ "Васил Левски"

• Три училища са увеличили резултатите си спрямо миналата година - ОУ "Хр. Ботев" в Севлиево и основните училища в с. Добромирка, с. Градница и с. Душево

Област Габрово е на четвърто място в страната след Смолян, София-град и Търговище по успех на четвъртокласниците на националното външно оценяване. Средният успех за областта от четирите изпита (Български език и литература, Математика, Човекът и обществото и Човекът и природата) e много добър 5.14. Придвижването на областта спрямо 2018 г. е с 11 позиции напред. 

Училищата в община Габрово са с най-висок среден успех - мн. добър 5.17. За община Севлиево средният успех от четирите изпита е мн. добър 4.65. 

По-ниският среден резултат на учениците от община Севлиево се дължи на немалкия брой ученици, чийто майчин език не е българският, коментираха от Регионалното управление на образованието в Габрово. Въпреки това според инспекторите там резултатите на децата показват, че учителите са направили необходимото, за да предадат базово ниво знания на най-малките ученици, смята инспектор Рени Илиева.  

И през миналата година най-високи оценки четвъртокласниците са получили на изпита по "Човекът и природата". През тази година средният успех по предмета е 5.39. Следва "Човекът и обществото" (5.17), "Български език и литература (5.06) и най-нисък е резултатът по математика (4.94).

В община Севлиево за поредна година най-висок успех са показали учениците на СУ "Васил Левски". Ръст има при оценките на четвъртокласниците от ОУ "Христо Ботев" в Севлиево - при среден бал през миналата година 11.54 точки, през тази година резултатът е 14.31 точки.

Още три училища отчитат по-високи резултати през 2019 г.: основното училище в с. Градница (при среден бал 12.66 през 2018 г., през 2019 г. средният бал е 13.40 точки), основното училище в с. Добромирка (среден бал 11 през тази година срещу 9.57 през 2018 г.) и основното училище в с. Душево (11.54 точки среден бал през 2018 г, 14.25 точки през 2019 г.).

В две училища е налице обратна тенденция, т.е. по-нисък резултат през тази година спрямо предишната - основните училища в селата Петко Славейков и Крамолин. 

Резултатите тепърва предстои да бъдат анализирани - най-напред по училища, след това по общини. Ние имаме готовност да помогнем на колегите да преодолеят различията, ангажира се Рени Илиева от Регионалното управление на образованието в Габрово.

автор: Емилия Димитрова

 

 

Седмокласниците на ПМГ в Габрово с най-висок успех на външното оценяване
Образование
Заедно по време на изолация – един проект на клуб „New Lab“
Образование
Габрово е на четвърто място в страната по успех на матурата по БЕЛ
Образование
Нито една паралелка в гимназиите засега няма да бъде закрита
Образование
Стилиян Илиев получи наградата на бизнес сдружение "Севлиево 21 век"
Образование
От името на Община Севлиево абитуриенти получиха почетни отличия
Образование
Нови директорки ще имат детските градини "Пролет" и "Мечо Пух"
Образование
И за трето класиране останаха незаети места в гимназиите
Образование
Абитуриентските балове в Севлиево ще бъдат на 27 и 28 юни
Образование
Обучение в езиков център "Видима" през новата учебна година - възможностите
Образование
Драгомир Денчев - лауреат националната олимпиада по техническо чертане
Образование
Лятна академия на "Заедно в час" вече и в област Габрово
Образование
Балът за прием в Математическата гимназия в Габрово е най-висок
Образование
Излязоха резултатите от първото класиране за гимназиите
Образование
В гимназия "Ген. Иван Бъчваров" изпратиха випуск 2020
Образование
Пет паралелки с прием в 8 клас са закрити след трето класиране
Образование