Габровска област е шеста в страната по най-малко ваксинирани
Д-р Дияна Николова от Севлиево е първия имунизиран срещу Ковид в града

от Емилия Димитрова

Област Габрово е на шесто място отзад напред по брой ваксинирани срещу Ковид-19, сочи справка от Единния информационен портал. За последното денонощие в областта няма нито един ваксиниран и цифрата на направени имунизации е непроменена от понеделник - 303 са получили първата доза от защитата срещу вируса. 

Най-малко, 175, са се ваксинирали в област Видин, в област Смолян ваксина са получили 207 души, в Силистренско са поставени 228 ваксини, в област Кърджали - 234 и в област Търговище - 257. 

Най-голям брой ваксинирани има в столицата - 4960 медици на първа линия са получили имунизация, някои от вчера вече имат и втората доза от ваксината. 

Ваксинацията в област Габрово започна на 29 декември със сто дози от препарата на Пфайзер/БиоНтех. Половината от тях бяха за областната болница "Д-р Тота Венкова". Тогава директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Николай Пенчоков каза за БНР, че има много желаещи медици за имунизация, но ваксините недостигат. Той заяви, че след 20 януари се очаква да се влезе в ритмично снабдяване с препарата срещу Ковид, за да се задоволят всички желаещи на първа линия медицински лица и служители в системата.  

По информация на "Дневник" от днес България е на последно място в Европейския съюз по темп на ваксиниране, което според медията поражда съмнения в ефективността на действията на ваксинационния щаб. 

България е поръчала 4.5 млн. дози от препарата на "Астра Зенека", което е една трета от всички поръчи ваксини за страната. В същото време ваксината на "Астра Зенека" все още не е одобрена за ползване от Европейската агенция по лекарствата, отбелязва "Дневник" и припомня изказване на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев от миналата седмица, с което обяснява, че нейната ефикасност е "доста по-ниска" от 90-95%, каквато е констатирана при вече одобрените ваксини на "Пфайзер/БиоНТех" и "Модерна".

Впоследствие в социалните мрежи бе припомнено, че изпълнителен директор на "Астра Зенека - България" е Зоя Паунова, а нейната дъщеря Ева Майдел - евродепутат от ГЕРБ. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов отрече да има политическа връзка и нарече авторите на констатациите "социални лешояди, които се хранят от грешките на хората, които воюват на терена на войната, която водят гражданите с COVID-19". 

В Севлиево ще преглежда д-р Пейо Мишев от УБ "Лозенец"
Здраве
Как ще гласуваме в условията на пандемия?
Здраве
Консултация с водещи дерматолог, неврохирург и ревматолог в МБАЛ „Св.Ив.Рилски“
Здраве
Ваксини в Севлиево ще се поставят и в неделя
Здраве
Ваксината на Pfizer/BioNTech ще бъде предложена на ангажираните с изборите
Здраве
На какво имаме право при зъболекар, който работи с НЗОК
Здраве
Пет са временните имунизационни пунктове в Севлиево
Здраве
Свободно работно място за лекар обяви МБАЛ „Св. Иван Рилски“- Габрово
Здраве
Д-р Димитър Диков ще преглежда в Севлиево на 26 март
Здраве
Ваксинират целодневно в събота и неделя, следобед през останалите дни
Здраве
От утре отваря "зеления коридор" в Медицински център-1
Здраве
Д-р Николай Цанов - кардиолог, започва прегледи в "Медицински център-1"
Здраве
Д-р Диков - онкология, мамология и рентгенография, преглежда на 26 февруари
Здраве
В "Медицински център-1" започва масовата имунизация срещу Covid-19
Здраве
Кампания за даряване на кръвна плазма в „Идеал Стандарт – Видима“
Здраве
Мобилен екип за ваксиниране по домовете
Здраве