Търсене

Габровската МБАЛ "Д-р Тота Венкова" ще поема семестриалните такси на обучаващите се за медицински сестри и акушерки

Севлиево онлайн
Габровската МБАЛ

Снимка: Pixabay

МБАЛ "Д-р Тота Венкова" в Габрово ще поема разходите за семестриалните такси на студентите по специалност здравни грижи и акушерка във всички медицински университети, като предлага и назначаването им като здравни асистенти до завършване на образованието.

Това обяви директорът на болницата д-р Михов на среща при кмета на Габрово, на която присъстваха областния управител, представители на филиала на варненския Медицински университет във Велико Търново и ръководствата на три от гимназиите в областния град.

Повод за срещата беще началото на инициатива за популяризиране професиите на мединската сестра и акушерките чрез разяснителна кампания в габровските средни училища. 

В рамките на инициативата предстоят срещи за младите хора в града и техните родители, на които ще бъдат представени и популяризирани двете професии, възможностите за бъдеща реализация и гарантирано работно място, информират от Община Габрово. В същото време студентите от Габрово ще имат възможността в четвъртата година – на преддипломния стаж, да работят в областната болница, която е база за обучение на специалисти по здравни грижи.

За справяне с недостига на медицински специалисти Община Габрово е заложила в бюджета си за 2024 година средства за изплащане на месечни стипендии за трима студенти, обучаващи се за медицински сестри.

В България има сериозен дефицит на кадри в системата на здравеопазването, но най-голям е недостигът на медицински сестри. По данни на Съвета за икономически анализи у нас не достигат 17 000 медицински сестри. Броят им на 100 хил. души население е 419, при средно за Европа от 666. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!