Търсене

Галерия "Видима" и Ема Вертерова подаряват изкуство на 8 март

Галерия

Ема Вертерова, снимка: архив галерия "Видима"

На 8-ми март галерия „Видима“ представя изложба живопис на габровската художничка Ема Вертерова. Изкуството на Ема Вертерова е известно с неповторимата си, неподправена нежност и елегантност, присъщи единствено на лиричната женската душа. Тя е от малкото български художнички, които се посвещават на женската натура, а в изложбата, която предстои да бъде показана в Севлиево, ценителите ще видят творби, създадени през последните няколко години и непоказвани досега.

„Всяка една картина на Ема е скъпо и изискано бижу. Не познавам друг български художник с толкова фин рисунък, с такова излъчване на вътрешна чистота в картините, такъв хармоничен диалог на цветовете и същевременно с толкова уязвима красота. Потапям се в музиката на багрите, с удоволствие разглеждам елегантни фини линии, причудливо изплетени орнаменти, чувствам се уловена в тяхната тънка и нежна паяжина. Времето спира, картините буквално омагьосват с невероятната си естетика. Докосването до картините на художничката е покана да надникнем в личния ѝ свят, изтъкан от полупрозрачните цветове на развяващи се воали и дантели, украсени с рисунките на птици, цветя и пеперуди. Всеки детайл в композициите е обмислен, всеки силует си има място. В симетричните алафранги и в тяхната затворена статичност по някакъв начин се запазва въздух, усеща се душа, картината остава жива, подвижна и трепетна, сякаш още миг и този сън ще изчезне, ще изчезне наслаждението на окото и духа, радостното чувство за докосването на прекрасното. Колкото повече разглеждам картините на Ема, толкова повече нови неща откривам в тях и толкова по навътре навлизам в тяхната ненатрапчива философия, за устройството на света, за невъзможността да задържим крехката хармония на мига, всичко, което очите ни улавят в чудните ѝ произведения - пърхащи пеперуди, райски птици, вълшебни цветя, всичко това е краткотрайно, вълшебно, неуловимо, може би сън, може би приказка, а може би докосване до нашите души.“ 

2016 г. , Ирина Колбасова, при откриване изложба на Ема Вертерова

Предстоящата изложба на Ема Вертерова е четвърта в галерия "Видима". Първото гостуване на габровската художничка в галерията е през 2001 г. Следват изложби през 2011 г. и 2016 г., които отразяват вълненията в нейните творчески търсения към дадения момент. Нито една от изложбите на Вертерова не оставя публиката равнодушна към нейния неподражаем стил и елегантност и картините й винаги се посрещат с интерес и възторг.

"Сред новите творби на Ема Вертерова, зрителите ще разпознаят характерните за нея „Алафранги“, в които тя вижда онези моменти в интериора на възрожденската ни къща, които представляват украсни паузи и придават очарование и уют в пространството на къщите ни през вековете, както и произведения от новата серия "Етно". Това са работи, които включват елементи от фолклора ни, както споделя самата тя: „Те будят у мен възхищение от хармонията на багри и символика…“, които присъстват в народната носия, чергите и шевиците."

Сава Христов, директор на галерия "Видима"

Ема Вертерова е родена в София, завършва своето художествено образование във Велико Търново със специалност монументална живопис. Живее и работи в Габрово, където започва и кариерата си на художник, а най-много изложби има в Севлиево, откъдето всъщност е родом и нейният баща, журналистът Вертер Хлебаров.

Откриването е на 8 март в 18.00 ч.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!