Търсене

Галерия "Видима" представя художника и карикатурист Анатолий Станкулов

Галерия "Видима" представя художника и карикатурист Ан

Анатолий Станкулов, снимка: галерия "Видима"

На 11 май 2021 г. от 18:00 ч. в галерия "Видима" ще бъде открита изложба живопис на художника и карикатурист Анатолий Станкулов

Едва ли има някой, видял карикатурите на Анатолий Станкулов, който да не се усмихнал. Всъщност той е най-известен със своите карикатури, но през последните 20 години е забележително развитието на неговата живопис. Автор е на почти 30 самостоятелни изложби, повечето от които в чужбина – Ню Йорк, Вашингтон, Барселона, Париж, Бон, Пекин и др. Член е на Съюза на българските художници, член на Съюза на българските журналисти, член на Европейската федерация на карикатуристите FECO, член на Българското дипломатическо дружество.

В изложбата, която ще бъде открита в Севлиево, Анатолий Станкулов представя избрани творби от три цикъла, обединени под общото заглавие „Карнавални сънища“ - цикъла „Тенец“ по Йордан Радичков, творби от цикъл „Витражи“, в които автора вмъква своята интерпретация на идеята за преход от реалността към духовното и за пръв път ще бъдат показани най-новите му творби от цикъла 3D – един експеримент за извеждане на рисунката в няколко измерения. От гледна точка на произхода на думата „карнавал“, може да се каже, че така наречената карнавалност присъства на практика във всяка една от творбите на автора. 

Изображение - 9267 Живописта на Анатолий Станкулов е лесно разпознаваема и неповторима. Нарисувани в маниера на илюстрацията, неговите картини са наситени с характерни за него човешки фигури и образи на животни, които са вплетени в тясно взаимодействие. Обитателите на творбите му населяват един магичен свят, който е някъде на границата между нашата реалност и владенията на съня. Доказателство за това са и нереално ярките цветове на главните действащи фигури и избледняващия фон, някои от образите са изкривени и деформирани, контрастират красивото и гротескното. В някои от творбите му хората са безмълвни и животните проговарят, а в някои от творбите усещаме невидимото присъствие на духовете. Сюжетите са вдъхновени от библейски сцени, фолклорни явления, обвързани с препратки към съвременната реалност, която авторът може би преживява в своите сънища.

Заедно с картините на Анатолий Станкулов ще бъде представен и нов цветен албум в голям формат, който буквално излиза от печат дни преди изложбата и представя всички творби от трите цикъла. Албума е на издателство „Захарий Стоянов“, а уводните думи са на критика и писател Иван Гранитски, който ще открие изложбата на Анатолий Станкулов в галерия Видима. „Очевидно за този художник и видимият, и невидимият свят се движат от философията на карнавала, на играта, на цялостното опоетизиране, на хармонията между Човека и Натурата.“ - пише в своите уводни думи Иван Гранитски. Всеки, който желае, ще може да си закупи албума на място след официалното откриване.

Анатолий Станкулов е роден през 1956 г. в гр. Русе. През 1982 г. завършва Архитектура в София. От 1983 до 1990 г. работи като художник в редица български вестници и списания. От 1990 до 1994 г. е издател и главен редактор на хумористично-сатиричното списание “ШУТ”. Бил е директор на рекламна агенция и арт директор на фондация. От 2011 г. е художник на вестник "Дума". Илюстрирал е над 150 книги за български издателства. Има участия в над 600 изложби за живопис и карикатура у нас и в целия свят. Носител е на множество награди от света на карикатурата.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.