Търсене

Галерия „Видима“ представя „Интимно“, изложба живопис на световноизвестният художник Румен Рачев

Галерия „Видима“ представя „Интимно“, изложба живопис на световноизвестният художник Румен Рачев

Черна красота, картина на Румен Рачев, снимка: галерия "Видима"

Ценителите на модерното изкуство са поканени на романтична среща с творчеството на виртуозният художник Румен Рачев. Поканата е от галерия "Видима", откъдето представят експозицията „Интимно“. С нея Румен Рачев ще разкрие пред гостите душата си в цвят и форма с най-новите си живописни платна и рисунки, някои от които непоказани до момента и създадени специално за пространството на галерията.

Уникален и неповторим в своят стил, Румен Рачев е покорил някои от най-известните галерии по света, преди да се завърне в България, за да сподели с нас най-интимните свои душевни преживявания, които оживяват в неговите рисунки и живописни картини. Авторът живее близо 20 години в Германия, където разгръща мащабите на таланта си, успешно печели доверието на местните арт критици, а от там достига почти до всяка точка на земното кълбо. От 1988 г. има десетки самостоятелни изяви в Германия, Италия, Швейцария, Холандия, Белгия, Финландия, Швеция, Русия, САЩ. Негови творби могат да бъдат видени в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк, в постоянната графична сбирка на Нюйоркската обществена библиотека, националната ни галерия в София, както и в много други обществени и частни колекции, сред които и тази на банка „Ротшилд” в Цюрих.

Румен Рачев е роден в китното пазарджишко градче Белово, в полите на Родопите. Учителите и родителите му забелязват от рано любовта към рисуването и го подкрепят напълно в това отношение. Завършва Художествената гимназия в София, а след това и Художествената академия със специалност „Илюстрация и оформление на книгата“, където развива графичната си и рисувална техника, които по прекрасен начин се трансформират по-късно в живописната му работа. Румен Рачев довежда способността си да се изразява с цветовете до изключително високо ниво, като създава стил, който е абсолютно разпознаваем и в същото време неподражаем. Творбите му се отличават с цветна експлозивност, еклектичност в стилово отношение и съвременна психологичност, което като обща визия го доближава много повече до модерните западни художници.

Румен Рачев предлага висок стил, изключително майсторство, оригинални решения и авторски техники. Но не в това се крие тайната на неговият успех. Космополитен като човек и изключително искрен като творец, Румен Рачев драматургично пресъздава в картините си сцени, в които главната роля е дадена на обикновеният човек от нашето време. Именно тази откровеност докосва струните на сърцето, както лек бриз разхлажда в гореща лятна вечер. Един от верните почитатели на изкуството на Румен Рачев е световният цигулар Найджъл Кенеди, който дори го помолил да нарисува обложка за един от неговите албуми. Приятелството им се крепи вече 25 години и от другата страст на художника, която е и основен задвижващ елемент на неговото вдъхновение, а именно музиката. Румен Рачев обожава джаз и блус, не може да работи без музикален фон, електрическата китара е част от творческият арсенал в неговото ателие, а струнните му импровизации са също толкова лирични и колоритни, както и тези на платното.

За да се докоснете лично до автора и магията на неговото изкуство, заповядайте на 21-ви март (вторник) от 18:00 ч. в галерия „Видима“.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.