Галерия "Видима" представя посмъртно научния труд на Ирина Колбасова

Галерия Видима ще представи книгата „Медалиерното изкуство в България от освобождението до наши дни“, с автор Ирина Колбасова (1961-2018). Книгата е на база научния труд на покойната Колбасова от нейната докторска дисертация към департамент „Изкуствознание и теория на културата“ на Нов Български Университет.

Ирина Колбасова защити пред експертна комисия своя научен труд през ноември 2017 г., а месец по-късно трябваше да бъде и публичната защита, но това така и не се случи поради влошеното ѝ здраве. Малко по-късно, в началото на 2018 година, Ирина ни напусна завинаги, а ръководството на НБУ реши, че приноса на нейното изследване е твърде ценен и заслужава да бъде издаден. "Идеал Стандарт-Видима" подпомогна финансово отпечатването на по-голям тираж от книгата, за да може тя да достигне до повече хора, които имат интерес в съответната област.

„Ирина Колбасова работи по тази тема в продължение на повече от четири години, всеки път когато намираше отговор на някой от поставените въпроси, на негово място се появяваха нови. Изворите, на които се позовава, наброяват няколко хиляди страници на различни езици, стотици са артефактите и снимките, които изучава в музеи, лични колекции и дори в монетния двор на БНБ. Близо година и половина след нейната смърт отнема и на екип от специалисти да обработят ръкописа, да съберат качествен снимков материал и да го представят под формата на луксозно издание от над 200 страници с цветни изображения. Премиерата на книгата се състоя пред научната общност на НБУ в началото на 2020 година, броени дни пред първия локдаун. Поради кризисните обстоятелства представянето в Севлиево се отложи във времето.“ - споделя синът на Ирина Сава Христов, който я наследи като управител на галерия "Видима".

„Медалиерното изкуство в България от освобождението до наши дни“ е първият сериозен опит да се издирят, систематизират и обобщят всички малко известни факти, които дават основание да се говори в България за медалиерството като отделно направление и жанр в изобразителното изкуство. Професионалната подготовка на Ирина Колбасова я прави изключително подходяща за такъв тип изследване в област, информацията за която до този момент се е считала за повече от оскъдна. А нейното търсене на документи и артефакти буквално я отвежда обратно до Ермитажа в Санкт Петербург, откъдето всъщност тръгва нейната кариера на изкуствовед. В изследването си тя разглежда връзките и влиянието на специфични творчески практики в някои от европейските държави с традиции в медалиерството и зараждането и развитието на това изкуство в България. Осветляват се имената на български творци от миналото и днес, които имат голям принос, а сякаш са останали по-настрани. Трудът на Ирина Колбасова със сигурност ще се превърне в базов, нужен и полезен изворов материал не само за студенти, но и за всички, които желаят да работят в тази област или проявяват любителски интерес.

Пред севлиевската аудитория книгата ще представи научният ръководител на Ирина Колбасова доц. д-р Ружа Маринска - български изкуствовед и критик, бивш директор на „Националната художествена галерия“, гл. ас. д-р Владимир Димитров, преподавател в департамент „Изкуствознание и история на културата“ и заместник-ректор в НБУ и доц. д-р Константин Вълчев, преподавател в департамент „Изящни изкуства“ в НБУ, а всеки от присъстващите ще получи безплатен екземпляр.

Събитието се провежда с подкрепата на „Идеал Стандарт-Видима“ АД. То ще се проведе в "Арт зона", галерията с постоянна експозиция от фонда на галерия Видима - 3-ти етаж на бившия РУМ - на 16-ти септември от 18:00 ч. 

 

Галерия „Видима“ ще представи изложба живопис на Николай Янакиев
Култура
Галерия „Видима“ представя първата самостоятелна изложба на Наташа Ноева
Култура
Галерия "Асен и Илия Пейкови" представя Пролетина Тотева
Култура
Фолклорна формация "Веселина" очарова гостите на фестивала „Фолклорни нюанси
Култура
Николай Бузов показва "Космогония" в галерия „Видима“
Култура
От днес книги от библиотеката ще четат ваксинирани, преболедували или тествани
Култура
Ренета Николова е втора в конкурс за авторски текстове на английски и немски език
Култура
Формация "Хопни ми, тропни ми" представи България на фестивал в Истанбул
Култура
Музеят на хумора и сатирата представя “Ах, това Вариете” - онлайн архив
Култура
"Стършел на 75" - изложба за най-дълго издавания сатиричен вестник в България
Култура
Градската галерия предизвиква севлиевци, стартира инициативата "Моето хоби"
Култура
Кои трупи спечелиха тази година журито на фестивала "Вълшебникът театър"
Култура
Днес Държавният куклен театър в Габрово става на 50 години
Култура
Студент от Велико Търново спечели награда на ИК "Многоточие"
Култура
Галерия Видима представя изложбата „Телалим: 3 в 1“
Култура
Лилия Апостолова е удостоена с втора награда от фестивала „Пусть всегда будет солнце”
Култура