Търсене

Галерия "Видима" представя скулптора Красимир Яков

Галерия "Видима" представя скулптора Красимир Яков

Мара Белчева, автор: Красимир Яков, снимка: галерия "Видима"

На 20 юли т.г. от 18.00 ч. галерия "Видима" открива изложба на плевенския скулптор Красимир Яков. Той представя изкуството си за първи път в Севлиево и специално по този повод е създал  няколко творби в бронз, свързани с паметта и историята на нашия град, издават в аванс организаторите на изложбата.

Красимир Яков живее и твори в Плевен през по-голямата част от живота си. Завършил е Художествената гимназия в София, а след това и Художествената академия със специалност „Скулптура“ в класа на проф. Величко Минеков. От тогава е реализирал над 30 монументални скулптури, които се намират в различни градове на страната и чужбина (Китай, Русия, Германия, САЩ).

През годините творчеството на автора изминава дълъг път от монументалната пластика към миниатюрата, като през последните няколко години той се е съсредоточил върху плакета, който е с единен международен формат от 12 см. в диаметър. Този вид изкуство набира популярност сред съвременните автори и галерия "Видима" неведнъж е показвала разнообразието от теми и изразни средства, които може да се постигнат в тази област на пластичното изкуство.

Красимир Яков сам изработва и отлива своите произведения от бронз, експериментира с материала и майсторски използва патината за постигане на крайните ефекти. Той е един от най-активните и разнообразни автори в тази област, като само за няколко години е реализирал близо 100 модела вдъхновени от различни теми.

В работата му присъстват различни философски концепции от древността до наши дни и се очертават няколко развиващи се посоки, сред които вечният образ на Дон Кихот, прелъстяващата женска красота, свободата, изразена като килия в концлагер, или галопиращия буен жребец. Сред последните му произведения се открояват и серия портрети, които му носят голям успех. Те са на видни български личности, с което той се опитва да подсили интереса към тях. Сред тях са ликовете на Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, а специално за изложбата в Севлиево за пръв път ще бъдат показани и ликовете на Мара Белчева и Дан Колов.

Изложбата ще бъде придружена от малки бронзови пластики, а също така и от живописни произведения.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.