Търсене

Галерия „Видима“ представя „Статични пътешествия“, самостоятелна изложба на търновския художник Борис Желев

Галерия „Видима“ представя „Статични пътешествия“, самостоятелна изложба на търновския художник Борис Желев

От "Чекмеджето със спомени", автор: Борис Желев

От галерия "Видима" канят ценителите на изкуството на вълнуващо пътешествие в свят на спомени и фантазии, на възможности и несъвместимости, на настояще и несъществуващо. Така управителят на галерията Сава Христов определя известния със своите сюрреалистични натюрморти Борис Желев.

Авторът, споделя Христов, ще ни провокира както визуално, така и мисловно. Това издава и заглавието на изложбата „Статични пътешествия“ - прекрасна метафора за преживяванията на един отнесен от мислите или потънал в сънищата си ум.

Художникът Борис Желев е роден в град Сливен. Завършва художествената гимназия в Казанлък през 1980 г. и специалност „Живопис“ във Великотърновския университет “ Св. Св. Кирил и Методий” през 1992 г. при проф. Николай Русчуклиев. След завършването си започва работа като асистент във ВТУ, а от 2003 г. е доцент по Стенопис във факултета по изобразителни изкуства. Член на групата на Великотърновските художници и на Съюза на българските художници. Автор на няколко самостоятелни изложби и участник в десетки колективни национални и международни изложби и пленери. Освен в областта на живописта работи активно в сферата на стенните изкуства, предимно в техника витраж. Реализирал редица проекти за класически витраж и мозайка в храмови пространства, обществени сгради и частни обекти.

Борис Желев създава по-голямата част от платната, които ще представи в Севлиево, през изминалите месеци. В характерния за него художествен израз върху платното изникват композиции от предмети, които на пръв поглед нямат връзка помежду си. Духовно или материално, създадено от господ или преработено от човек, от вчера, от миналия век, от Христа и преди Него. Закачлива провокация или логическа игра?

В представянето на автора и неговите картини, нарисувани специално за изложбеното пространство на галерия "Видима", ще се включи и проф. д-р Марин Добрев, бивш директор на художествената галерия в Стара Загора, известен изкуствовед и преподавател.

Поканата е отворена за всички съграждани и гости на Севлиево, а откриването на изложбата е на 17 февруари (събота), от 14:00 ч. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!