Търсене

Гарово е домакин на първото издание на Фестивал на огъня и светлината

Гарово е домакин на първото издание на Фестивал на огъня и светлината

Илюстративна снимка от Pixabay

Читалище "Будителите" в Габрово събира на една сцена артисти, владеещи танца с огън. В това първо издание на Фестивала на огъня и светлината пред публиката в Габрово ще се представят местни групи и гостуващи изпълнители от Пловдив и София. Младежкият форум предполага и обмен на творчески идеи и умения между участниците, които съчетават в представленията си танц, театър и пърформанс.

Организаторите са включили в програмата фестивална работилница. Едни от първите у нас артисти в изкуството на "огнения" танц - от столичната формация "Bright eye", ще покажат на по-неопитните техники за боравене с огнени инструменти, а напредналите ще увлекат в движенията с огъня. Обучението е безплатно, необходимо е кандидатите да се запишат предварително, като изпратят своите имена и контактна информация на имейла на организацията: buditelite@mail.bg. Срокът за това е 12 юли, а тричасовото обучение ще се проведе от 16 часа на 15 юли, петък.

Същата вечер, отново в двора на читалището (бившето помощно училище, до централния пазар), в тъмното ще заиграят пламъци, движени от ръцете на танцьорите от Bright eye - Петя Божинова, Даниел Нгуен и Николай Бързаков, който ще издигне над главите на зрителите огнен чадър. 

Спектаклите в квартал "Шести участък" са с вход свободен. Представленията в двете вечери ще започват след стъмване, но началото на купона ще е поне час преди това. Рок бандата на учениците от Националната Априловска гимназия "Basement Tones", ръководена от музиканта Момчил Косев, ще открие фестивала. На следващата вечер, отново в 8 часа, пред публиката ще излязат младежите от група "Монолог" от Хуманитарната гимназия в Сливен, познати сред рок феновете от родните сцени.

Ден преди началото на феста, на 14 юли, габровските групи Black fire, Light in Dark и F.I.M.S. - Fire in my soul ще преминат в огнено шествие по залез по улиците на "Шести участък" и на други оживени градски места, където ще привлекат вниманието с пламтящи фигури, изрисувани с огнен пой.

Във фестивалните вечери преживяванията ще допълни светлинна инсталация, създадена от Марина Стоянова и екипа на Центъра за неформално образование и културна дейност АЛОС. 

В младежкия форум ще се включат бъдеща студентка по журналистика, както и представител на клуба по фотография към Националната Априловска гимназия, които ще са репортери от фестивалните събития. 

Фестивалът на огъня и светлината е първият в Габрово и се провежда с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.