Търсене

Газът няма да поскъпне с 60% от 1 април, но с колко точно ще стане ясно утре

Севлиево онлайн
Газът няма да поскъпне с 60% от 1 април, но с колко точно ще стане ясно утре

Открито заседание на КЕВР, снимка: КЕВР

Регулираната цената на природния газ за м. април би била около 128 лв/МВч., ако решението на Комисията за енергийно и водно регулиране беше взето на 29.03. 2022 г. В същото време цената на газа се променя с дни и само за вчера, 30 март, цената на газа на борсите се е покачила с 15%, което неминуемо се отразява на цената на „Булгаргаз“ за месец април, съобщават от Комисият за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Очакванията на регулатора са за по-ниска цена от предложената в първоначалното заявление на „Булгаргаз“ от 179,36 лв./МВч, като се отчита, че внасянето на заявлението е станало 20 дни преди датата, накоято регулаторът утвърждава цените за съответния месец. 

Комисията ще вземе окончателно решение за цената на природния газ за месец април на 1 април, като в него ще бъдат отчетени стойностите на международните котировки към 31 март 2022 г.

Това стана ясно на откритото заседание на КЕВР в специализиран състав „Енергетика“, на което беше обсъдено внесеното на 11 март 2022 г. заявление на "Булгаргаз" за утвърждаване цена на газа за април.

 „Сегашният начин на внасяне на заявление 20 дни преди датата, на която регулаторът утвърждава цената, не е адекватен. Това създава излишно напрежение сред обществото и индустриалните потребители, защото не им позволява да имат реална представа за цената и да направят своите разчети. Поради това Комисията ще промени Наредбата за регулиране на цените на природния газ, с което газовият доставчик да внася заявлението си не в началото на месеца, а в срок от 7-10 дни преди утвърждаването на цената“, заяви на заседанието председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за Народно събрание 2 октомври 2022