Ген. Радев се ангажира за диалог с институциите за водата на Севлиево

Президенски избори 2016

Недопустимо е в Севлиево, прекрасен град и средище на нашата съвременна индустрия,  да има този проблем с водата. Това не е проблем на 21 век, каза кандидатът за президент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП ген. Румен Радев, който днес бе на посещение в града ни. „Ще се ангажирате ли, когато спечелите изборите, да подкрепите хората от Севлиево и съдействате техните искания за язовир да намерят практическо решение, попитахме ген. Радев. „Разбира се, категорично ще подкрепя севлиевци, този проблем трябва да бъде решен. Дори хората от бизнеса, с които се срещнах тук, изтъкват като една от причините да губят висококвалифицирани кадри именно водния проблем. Който е още по-сериозен, ако става дума за млади хора и семейства с малки деца. Така че да, ще направя всичко възможно за един сериозен диалог с изпълнителната власт и влияние, защото президентът е фигура, която работи най-вече с влияние, за решаването на проблемите с недостига на вода за хората от вашата община“, каза генерал Радев. И обясни, че през 2003 година, когато  завършил Стратегическата академия на Военновъздушните сили на САЩ, е учил различни дисциплини: национална сигурност и отбрана,  проблеми на световната политика, дипломация, икономика. И предвижданията на американските стратези във всички сфери са били, че ако през 21 век се водят войни, те ще бъдат за вода, тъй като водата е стратегическият ресурс на 21 век.

С посещение при най-големия работодател в Габровска област – „Идеал Стандарт-Видима“, започна визитата на кандидата за президент ген. Румен Радев в Севлиево. „Силно съм впечатлен, че тук има производство, има работни места и голяма конкурентоспособност“, сподели веднага след неформалната си среща с бизнеса ген. Радев. И макар да каза, че в индустриално отношение е силно впечатлен, не скри голямата си тревога, а именно: липсата на перспектива за достатъчно квалифицирана работна ръка. „Явно проблемите с професионалното образование са огромни, такова вече на практика няма. Младите хора бягат навън, не виждат перспектива в България, което също е голям проблем. Ако продължаваме с тези негативни демографски тенденции, значимите постижения на бизнеса във вашия град са поставени на карта“, категоричен по военному бе генералът. И сподели виждането си, че държавата трябва спешно да вземе категорични мерки по отношение задълбочаващият се недостиг на работна ръка. Това обаче е само един от проблемите пред бизнеса, за който представители на местната индустрия са споделили с кандидата за президент. „Бизнесът иска по-голямо спокойствие и по-голяма предсказуемост, както и повече правила, но ясни, които да се изпълняват от всички“, сподели още ген. Радев. Не бе подминат и спадът в производството в резултата на санкциите срещу Русия, като на места загубите са достигнали до 30%, което според кандидата за президент е недопустимо и се налага намеса на държавата. А намесата би могла да се изрази в активна политика за падане на ограниченията, но и в държавни компенсации за най-потърпевшите производства, както се прави в други европейски държави. 

А вчерашното споразумение между Русия и Турция за Турски поток, генералът нарече „стратегическо поражение за България“ – второ за седмица след повала на кандидатурата на България за ООН. „Ние загубихме шанса да се превърнем в център за транзитен газ, каквото е географското местоположение на страната ни“, каза ген. Радев. И добави: „Очаквам от държавата много по-сериозни мерки и мислене за развитие на българския бизнес като правила, като демокрафия, като мисъл за професионалното образование и като осигуреност с енергийни суровини“.

Що се отнася до разделението в обществото, особено осезаемо през последните десет години, ген. Радев заяви:. „Няма вече накъде да се делим. Демокрафската катастрофа е в нашия дом. Ако така продължаваме ще загубим всякакви възможности да се възпроизвеждаме като нация, като хора, като бизнес, материални условия и духовно развитие. Затова ролята на президента е да обединява нацията около значими цели. Една от тези цели, най-важната, е обединяването на българския народ. Налага се да се поучим от опита на други държави, които успяха. Трябва да използваме и членството си в Европейския съюз, вместо да стоим там в  послушание и да създадем перспективи за младите хора тук“.

„Имам сили, имам характер и опита да се изправя и да кажа кога са нарушени интересите на България. Много хора ме виждат в тази позиция - мога да защитавам техните интереси, не корпоративни, не лобистки и не външни интереси. Нямам връзки и влияние с никоя от тези среди. Но това не означава, че ще водя война с постоянните институции, напротив, амбициран съм да работя с всички институции за по-голямо взаимодействие и коопериране между тях, за крайната цел - по-добри условия за българските граждани. Винаги съм работил да обединявам, затова съм успявал. Успявал съм да обединявам хора в изключително сложна обстановка и да ги водя към добри резултати по силата на личния пример. Ще подкрепя всяка партия, всеки един лидер на партия, държавник, политик, който работи за това обединение. Ще търся консенсус, това е моят подход. Не деля хората на партии, убеждения, лични пристрастия и зависимости. Всичко, което преценя, че е добре за обединението на българския народ, ще го подкрепя!“, заяви ген. Радев по обед, когато се изправи пред препълнената зала на хотел „Севлиево плаза“.

По стар български обичай гостът бе посрещнат с пита с мед и шарена сол, а председателят на БСП в Севлиево Петинка Михайлова подари на кандадата за празидент букет от 13 червени рози – колкото е номерът на двойката ген. Радев-Илияна Йотова в бюлетината за президент и вицепрезидент.

„Време е за промяна“ – така се обърна към стотиците, дошли да го приветстват, ген. Радев и каза, че не само промяната е важна, но по-важно е да си отговорим защо я искаме. И наблегна на повсеместната липса на стабилизация у нас. Дори се пошегува, че по-скоро има стабилизация на ниските доходи, на мизерни пенсии, на процесите на напускане на младите хора от България, стабилизация на липсата на професионално образование, на липсата на държавност като генератор на ясни правила, срастване на една партия с държавата и пълен контрол на една личност върху законодателната и изпълнителна власт, както и влиянието, което оказва върху съдебната система.

„Не е вярно, че от президентската институция нищо не зависи, напротив, президентът може да посочва и отстоява приоритетите на държавата, може да противостои на грешни и необмислени решения, може и трябва да налага вето, когато са накърнени интересите на българските граждани от даден закон, може и трябва да казва истината.  Аз ще бъда президент с ясни приоритети. И ще работя, първо за укрепване на националната сигурност, не само за защита, но и сигурност на всеки гражданин. Това означава не само сигурност на границата, да тя е много важна, но не по-малко важна е сигурността на улицата, в училище, по отношение на трудовата заедост, сигурност за пенсиите, за достойно образование и здравеопазване. И ще работя да имаме модерна и дееспособна българска амрия, ефективна полиция, независима и ефективна съдебна система. Ще настоявам, ще се боря за външна политика с характер, която да не ни излага, а да се изработва тук, в нашата страна и да се отсотява навън, а не обратното. Ще работя така, че всичко това да постигна не като водя война с институциите, но няма да се поколебая да застана срещу всеки и всичко, което накърнява интересите на българските граждани“, заяви ген. Румен Радев пред севлиевци. И каза, че не се ангажира с раздаването на европейски пенсии и заплати, нито да докара до месец водата в Севлиево. „Не, такова нещо няма да обещая, защото не съм популист. Това не е в правомощията на президента, но ако имаме президент, който стои твърдо и се води единствено от интересите на народа, ще имаме повече сигурност, консолидирано и силно гражданско общество и ще започнем да гледаме с надежда за България, а същото ще могат да направят и нашите млади, които биха могли да припознаят отново България. Дал съм клетва да служа на България и българския народ и няма да изневеря на клетвата си!“.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

 

 

Единайсет партии и коалиции се регистрираха до снощи в ОИК
Политика
НФСБ издигна Росен Цветков за кмет на Севлиево
Политика
501 души ще работят в изборни секции в община Севлиево
Политика
Окончателно: 11 се регистрираха за участие в избора за кмет на Севлиево
Политика
Издигат независими кандидати за кмет в три севлиевски села
Политика
"Ние, гражданите" издига Светла Георгиева за кмет на Севлиево
Политика
Общински съвет 2015 -2019 – най-безличният в историята на Севлиево
Политика
„Воля” няма да има кандидат за кмет в Севлиево, подкрепя Богомил Петков
Политика
БСП няма да издига кандидат за кмет, подкрепя Богомил Петков
Политика
"Ние, гражданите" свикват отворена среща тази вечер
Политика
Кристина Сидорова се отчете пред избирателите за свършеното
Политика
Севлиево вероятно ще има шестима кандидати за кмет на община
Политика
Ивелин Николов е кандидатът на БСП за кмет на Габрово
Политика
И в новия мандат Общинският съвет ще има 29 съветници
Политика
Четири партии до снощи се регистрираха в ОИК Севлиево
Политика
Богомил Петков влиза в кметската надпревара
Политика