Търсене

ГЕРБ събира подписи срещу машинното гласуване, но това е тайна

Емилия Димитрова
ГЕРБ събира подписи срещу машинното гласуване, но това е тайна

Имейлът, който областните координатори на ГЕРБ са получили в петък и който вече се разпространява във фейсбук

Четвърти ден чиновници от местни и териториални структури на изпълнителната власт се подписват по списък в офисите на ГЕРБ срещу задължителното машинно гласуване. Организацията е създадена по разпореждане на административния секретар на партията и областен координатор за София Цветомир Паунов, който е спуснал списък с квоти на необходимите подписи, които трябва да бъдат събрани по области, научи „Севлиево онлайн“.

За тази организация областните координатори на ГЕРБ са били инструктирани в петък следобед. В 14.48 ч. на 3 юни с  имейл до всички областни координатори Цветомир Паунов нарежда до 15 юни да бъдат събрани подписи за подкрепа „съгласно приложена таблица на квотите“. 

Всичко трябва да става бързо и тайно, указва имейлът, в който Паунов моли координаторите за „организираност и дискретност“. Засега не е ясно как подписите ще бъдат предадени по веригата, тъй като това очевидно също трябва да стане тайно. „Допълнително ще се уточним как да получим събраните подписи“, завършва имейла на Цветомир Паунов до координаторите.

Този план обяснява солидната подкрепа, която подписката срещу задължителното машинно гласуване има до момента. Имейлът е изпратен в петък следобед, а днес от Инициативния комитет за нейното организиране се похвалиха, че има събрани над 60 000 гласа. 

Дали всички тези гласове са от противници на машинния вот или подписите са събрани под натиск, е въпрос с лесен отговор. „Севлиево онлайн“ научи как се събират подписи в Габрово.

За града, според списъка с квоти, изпратен от Цветомир Паунов, има спусната квота от 1000 гласа. Задачата е изключително лесна за маниера, който от областната стгруктура на ГЕРБ използват. Служители на различни ведомства се привикват по списък в офиса на ГЕРБ в Габрово. Не може да откажеш да се подпишеш, сподели един от привиканите.  Най-вероятно схемата на принуда се прилага и в останалите градове, където ГЕРБ доминират в общинските администрации и по долните нива на териториалните структури на изпълнителната власт.

С този маниер за изразяване на гражданска позиция нищо чудно до 15 юни, когато ГЕРБ ще събере подписките от страната, да се окаже, че българинът масово не иска да гласува с машини. Това, че във фейсбук вече се върти скрийншот от имейла на Паунов до областните лидери на ГЕРБ едва ли ще пропука организацията.  

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!