ГЕРБ и ДПС са на път да превземат Общинския съвет
Клетвата на новоизбраните, в средата на снимката е Явор Памукчиев, сочен за "сивия кардинал" и кадровик на ГЕРБ в Севлиево

от Емилия Димитрова

Утре, 28 ноември, ще се проведе редовно заседание на Общинския съвет в Севлиево. Една от точките в предварителния дневен ред е структуриране на постоянните комисии към органа. 

Постоянните комисии имат значителна роля в процеса на вземане на решения от Общинския съвет. Техните членове, според нормативната уредба, проучват потребностите на населението в съответната област и правят предложения за решаването на проблемите. На заседанията на постоянните комисии на практика се решава как ще бъде гласувано дадено предложение на местната общинска администрация, а по-късно, на самото заседание на Общинския съвет, се предлага на останалите съветници да одобрят или отхвърлят съответното предложение.

В Общинския съвет на Севлиево през този мандат ще функционират девет постоянни комисии. Техните председатели вече са ясни, ако се съди по публикуваните преди заседанието материали. От деветте комисия, в четири председател ще бъде съветник от ГЕРБ. Като управляваща партия и група с най-голям брой общински съветници, ГЕРБ имат основание да искат повече председателски места в постоянните комисии. Оказва се обаче, че представителството на съответната формация няма никакво значение за разпределяне на ръководните места в новия местен парламент на Севлиево.

Втората по численост група в Съвета е на БСП. Тя има петима съвтници и получава едно председателско място. Третата по големина група - "Граждани за Севлиево" (с четирима съветници), не получава нито едно председателско място в комисиите, а четвъртата, с трима общински съветници - групата на ДПС, получава две председателски места. По едно ще имат от партия "Воля" и ВМРО. 

Дали това разпределение на ръководните места в местния парламент ще остене, ще стане ясно на самото заседание. "Севлиево онлайн" има информация, че от "Граждани за Севлиево" няма да приемат да бъдат игнорирани от ръководството в местния законодателен орган. Възможностите им обаче са малко на фона на очевидното "съюзяване" между ГЕРБ и ДПС, а не е изключено и малките групи, от по двама съветници, да са част от разпределението на местата в постоянните комисии.

Всъщност това първо работно заседание на Общински съвет Севлиево вероятно ще е и първото, на което някои съветници ще покажат характер, а други, познати от предишни мандати, ще демонстрират хладнокръвна надменност, белязала последните два управленски мандата в Севлиево.   

 

Прекратиха пълномощията на Боян Ботев като общински съветник
Политика
Още един общински съветник е в несъвместимост и конфликт
Политика
Рокада в Общинския съвет, д-р Огнян Пешков излиза
Политика
Боян Ботев: "Щом не искат да чуят нас, ще чуят хората на улицата"
Политика
Над половин милион лева в пари и имоти декларира общински съветник в Севлиево
Политика
Кметът назначи новите кметските наместници, сред тях има и стари
Политика
Без изненади бе приет бюджет 2020 на Севлиево
Политика
ГЕРБ и ДПС са на път да превземат Общинския съвет
Политика
АБВ внесе сигнал до прокуратурата срещу министър Нено Димов
Политика
Групата на "Ние, гражданите" в Общинския съвет ще е с ново име
Политика
С едно извънредно заседание, общинските съветници получиха пълни заплати
Политика
Постоянните комисии - нагласени и без шанс за промени
Политика
Още трима общински съветници се заклеха
Политика
Само "Граждани за Севлиево" нямат председател на комисия в Общинския съвет
Политика
Емилиян Маринов положи клетва като общински съветник
Политика
ОИК е сезирана за правомощията на Трифон Трифонов като съветник
Политика