Търсене

ГЕРБ, Продължаваме промяната, ДПС и "Възраждане" разпределят мандатите в Габрово

ГЕРБ, Продължаваме промяната, ДПС и "Възраждане" разпр

От четирите политически сили с най-много гласове, само две ще влязат в следващия парламент

Според неофициална информация четирите мандата в габровски избирателен район си разпределят ГЕРБ, "Продължаваме промяната", ДПС и партия "Възраждане". 

ГЕРБ, която продължава да е първа политическа сила в областта, получава един мандат. Стойността на този мандат е 11 069 гласа, или 29.88% от гласувалите, според данни от РИК при обработени 100% секционни протоколи. 

Вторият мандат е за "Продължаваме промяната" за която в неделя гласуваха 10151 от отишлите до урните и с този резултат формацията получава 27.41% от гласовете в област Габрово.  

Интересна е развръзката при останалите два мандата. Тук решителната роля е на преразпределението на гласовете. Така ДПС почти сигурно ще има депутат от Габрово въпреки че за партията са гласували 1672 избиратели, а "Има такъв народ" с 3545 подадени гласа остава извън разпределението на мандатите. 

Партия "Възраждане" с 2 224 получени гласа, което е 6 на сто от гласовете, също получава мандат от Габрово, а БСП с 3 844 гласа подкрепа остава за пъви път от години без представителство в Парламента от региона. 

Предстои ЦИК да обяви окончателното разпределение на мандатите по региони, а в неделя най-късно и имената на избраните депутати.  

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.