Търсене

ГЕРБ-СДС са първи в габровско, подкрепата за ИТН се топи наполовина, за "Възраждане" се удвоява

Емилия Димитрова
ГЕРБ-СДС са първи в габровско, подкрепата за ИТН се топи наполовина, за

До числото, което показва брой гласували за съответната формация, са процентите за същата, закръглени към по-висока стойност

ГЕРБ-СДС продължава да бъде първа политическа сила в област Габрово след вчерашните парламентарни избори. Разликата между подкрепата за тях и основният им опонент "Продължаваме промяната" на тези избори е близо 13 процента в полза на ГЕРБ, докато само преди месеци, през ноември 2021 г., разликата между двете формации беше около два и половина процента в полза на ГЕРБ. 

Това сочат резултатите от Районната избирателна комисия в Габрово при обработени сто процента протоколи от секционните комисии. Големият губещ без съмнение е партия „Има такъв народ“, за която са гласували наполовина по-малко избиратели спрямо ноември м.г. А големият печеливш е "Възраждане", за която в неделя гласуваха два пъти повече избиратели спрямо ноември м.г. 

Всъщност като се изключат „Възраждане“, ДПС и с малко БСП, всички останали участници в изборите за 48 Народно събрание отчитат отлив от гласове. Най-силен е при „Продължаваме промяната“. През ноември 2021 г. за тях гласуваха 10151 избиратели, на 2 октомври т.г. 7378.

Значително по-ниската подкрепа за партията на Кирил Петков и Асен Василев беше очаквана още при номинирането за водач на листата отцепилия се от „Има такъв народ“ и бивш спортен министър Радостин Василев. Още тогава срещу него се появи неодобрение - едни го наричаха предател, заради това, че се отцепи от "Има такъв народ", други - парашутист, защото не е с габровски корени. Последното в последствие се оказа, че не е точно така и той сам наричаше себе си половин габровец, заради рода на майка му, който е от Габрово.

И победителят търпи загуби

ГЕРБ-СДС макар и първа сила в областта също отчитат щети след вота на 2 октомври. С почти хиляда гласа по-малко са пуснати в урните за тях спрямо ноември. И ако това в ГЕРБ биха нарекли дребна загуба, тя е доста сериозна, ако се сравни с подкрепата, която са имали през април м.г. А това са близо четири хиляди гласа по-малко за първата от над десет години политическа сила в габровска област.

Това, че имат най-висок резултат не е изненада за никой. В общините Габрово и Севлиево местните власти са на ГЕРБ, а хората на Борисов бяха впрегнали здраво редиците си за тези избори. Те нямаха публични изяви, никой не знаеше как организират кампанията си, действаха основно във фейсбук и това даде резултат.

Само в три секции в Севлиево "Продължаваме промяната" има по-висока подкрепа от ГЕРБ-СДС и то става въпрос за много малко гласа повече. В селата на общината също печели ГЕРБ-СДС, а в с. Шумата разликата е драстична - 127 гласа за ГЕРБ-СДС срещу 28 за "Продължаваме промяната". Традиционно ГЕРБ има подкрепата и на гласоподавателите в с. Душево. Там в неделя за тях гласуваха 99 избиратели, срещу 20 за ДПС и 27 за "Промяната".  

Възраждане“ обра вота за „Промяната“

„Има такъв народ“ получи наполовина по-малко подкрепа, а „Възраждане“ - наполовина повече. „Възраждане“ добави 2326 гласа от ноември м.г. и с резултат от 4550 гласа, което е близо 13% от вота на отишлите до секциите, става трета политическа сила в региона. Това е точно разликата между „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ-СДС, което би могло да означава, че немалка част от подкрепящите „Промяната“ са прехвърлили предпочитанията си към партията на Костадин Костадинов. Анализ на вота за "Възраждане" по секции сочи, че за партията са пуснати почти наполовина от гласовете за "Промяната", а на места резултатът на двете формации се доближава. 

БСП бавно и с постоянство губи подкрепа

БСП от април 2021 г. буквално се топи. Резултатът й на 2 октомври е с малко по-нисък спрямо ноември м.г. (66 гласа), но на годишна база е катастрофален. Почти четири хиляди избиратели са оттеглили доверието си от партията на Корнелия Нинова и на 2 октомври БСП получи 3778 гласа, което й дава 10.46% от вота в областта. Дали ще вземе мандат, е рано да се каже. По-вероятно е не, но изненадите не са изключени след като се завърти рулетката на преразпределението на гласове. С нея на миналогодишните избори ДПС се сдоби с депутат от Габрово с под две хиляди гласа.

ДПС си има свои бастиони, всичките в севлиевска община

ДПС в област Габрово има твърд електорат от години. Гласовете за Движението идват от точно определени села в община Севлиево - Петко Славейков, Ряховците, Градница. Това са села, в които живеят предимно етнически турци, както и две-три секции в Севлиево. Едва 1792 гласа е подкрепата за ДПС на 2 октомври, което е около стотина гласа повече спрямо ноември м.г., когато ДПС взе мандат от Габрово с гласове от преразпределението.

„Български възход“ на Стефан Янев няма база за сравнение, но не може да не се отчете, че с 1341 гласа (3.71%) се представя с процент по-слабо от „Демократична България“ и ДПС, което в партията най-вероятно биха отчели като успех.

Днес по обед от ЦИК обявиха, че избирателната активност в страната е най-ниската от най 30 години. Официални данни за активността все още не са обявени. В област Габрово по сумарните данни от протокола на РИК, са гласували 37 713 избиратели от 102 697 по избирателни списъци предадени в края на изборния ден, което прави 36.7%. 

Как ще бъдат разпределени четирите мандата за габровска област, предстои да стане ясно, след като ЦИК обяви окончателно резултатите от изборите. 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!