Гимназиите ни показаха специалностите, по които ще приемат

Четирите средни училища на територията на община Севлиево представиха своите възможности за обучение и развитие днес, в рамките на тазгодишната Панорама на средното образование. Тя бе открита малко след 11.00 часа от председателя на Училищно настоятелство Севлиево Светла Георгиева.

Настоятелството е инициатор и организатор на панорамата, със съдействието на Община Севлиево. А за откриването дойде лично началникът на Регионалното управление по образованието в Габрово Георги Маринов, присъства и ресорният заместник кмет в Общината инж. Красимира Йорданова.

Само четири училища с прием след 7-ми и 8-ми клас се представят тази година в Панорама на средното образование. На практика това са всички училища на територията на общината, които ще приемат завършилите основно образование ученици тази година. А през 2017-та основно образование завършват както седмокласници, така и осмокласници, заради промените в просветния закон от миналата година.

Екипите на всяка от гимназиите се бяха постарали да представят училището си по атрактивен начин. Безспорно най-силно впечатление правеше щандът на ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров"  с макетите от конкурса „Разработване на проекти по наука, техника и технологии“ (по природни, приложно-технически и естествени науки) за ученици от VIII до ХІІ клас, който бе съвместен на професионалната гимназия и евродепутата Илхан Кючюк.  

От СУ "Васил Левски" заложиха на закачката и усмивката. Към щанда им привличаше панер с късмети, имаше и презентация за училището и неговите възможности, а онези ,които искаха да пробват знанията си по английски език, можеха да вземат думи от пълна кошница и да видят дали знаят значението на думата, която са изтеглили. Ако да, връщаха листчето обратно, ако не - можеха да си го вземат, за да научат думата по-късно.

И от гимназията в Градница бяха заложили на визуалното възприятие - с мултимедийна презентация бяха представени възможностите на училището както за професионална подготовка, така и за работа по проекти и извънкласни дейности. 

По подобен начин, плюс щанд с изделия, излезли изпод ръцете на възпитаниците на училището, се представи в панорамата и професионална гимназия "Марин Попов".

Всички училища бяха подготвили рекламни дипляни с подробно описание на предлаганите професии и специалности за новата учебна година.

В рамките на панорамата на средното образование бе представен и Центърът за кариерно ориентиране в област Габрово. 

Панорамата на средното образование се провежда всяка година по това време, преди началото на кандидат-гимназиалната кампания. А една от целите на този тип представяне на училищата е правилното ориентиране на младите хора за това къде ще учат и по възможност, оставането на повечето от тях в Севлиево, сподели в началото Светла Георгиева.

Езиков център "Видима" през новата учебна година
Образование
В Учебен център "Аристотел" започна записването за учебната 2021/2022 г.
Образование
2365 ученици в община Севлиево влизат в клас, от тях 248 за първи път
Образование
Преди началото на учебната година, какво предлагат школите на Читалището
Образование
Започва записването за новия сезон в групите на ансамбъл "Развитие"
Образование
Учител и малките му художници рисуват по училищни стени
Образование
Ученици и учители от Севлиево бяха в Италия за работа по проект на „ЕРАЗЪМ+“
Образование
До 15 лв. от държавата за профилактика на учители, преболедували Covid-19
Образование
До 25 август абитуриентите трябва да платят здравни осигуровки за юли
Образование
В осем гимназии има свободни места след третото класиране
Образование
Училищна Телерик Академия отвори приема за ИТ обучения в Севлиево
Образование
Близо 9 хил. студенти ще се обучават безплатно, реши правителството
Образование
Само в краен случай ще се затварят детски градини и училища
Образование
Телерик Академия отваря приема за първите програми за 2022 г.
Образование
УЧЕНИЦИТЕ ДО IV КЛАС БЕЗ МАСКИ В ЧАС
Образование
Шест гимназии запазват статута си на училища с национално значение
Образование