Гимназиите ни показаха специалностите, по които ще приемат

Четирите средни училища на територията на община Севлиево представиха своите възможности за обучение и развитие днес, в рамките на тазгодишната Панорама на средното образование. Тя бе открита малко след 11.00 часа от председателя на Училищно настоятелство Севлиево Светла Георгиева.

Настоятелството е инициатор и организатор на панорамата, със съдействието на Община Севлиево. А за откриването дойде лично началникът на Регионалното управление по образованието в Габрово Георги Маринов, присъства и ресорният заместник кмет в Общината инж. Красимира Йорданова.

Само четири училища с прием след 7-ми и 8-ми клас се представят тази година в Панорама на средното образование. На практика това са всички училища на територията на общината, които ще приемат завършилите основно образование ученици тази година. А през 2017-та основно образование завършват както седмокласници, така и осмокласници, заради промените в просветния закон от миналата година.

Екипите на всяка от гимназиите се бяха постарали да представят училището си по атрактивен начин. Безспорно най-силно впечатление правеше щандът на ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров"  с макетите от конкурса „Разработване на проекти по наука, техника и технологии“ (по природни, приложно-технически и естествени науки) за ученици от VIII до ХІІ клас, който бе съвместен на професионалната гимназия и евродепутата Илхан Кючюк.  

От СУ "Васил Левски" заложиха на закачката и усмивката. Към щанда им привличаше панер с късмети, имаше и презентация за училището и неговите възможности, а онези ,които искаха да пробват знанията си по английски език, можеха да вземат думи от пълна кошница и да видят дали знаят значението на думата, която са изтеглили. Ако да, връщаха листчето обратно, ако не - можеха да си го вземат, за да научат думата по-късно.

И от гимназията в Градница бяха заложили на визуалното възприятие - с мултимедийна презентация бяха представени възможностите на училището както за професионална подготовка, така и за работа по проекти и извънкласни дейности. 

По подобен начин, плюс щанд с изделия, излезли изпод ръцете на възпитаниците на училището, се представи в панорамата и професионална гимназия "Марин Попов".

Всички училища бяха подготвили рекламни дипляни с подробно описание на предлаганите професии и специалности за новата учебна година.

В рамките на панорамата на средното образование бе представен и Центърът за кариерно ориентиране в област Габрово. 

Панорамата на средното образование се провежда всяка година по това време, преди началото на кандидат-гимназиалната кампания. А една от целите на този тип представяне на училищата е правилното ориентиране на младите хора за това къде ще учат и по възможност, оставането на повечето от тях в Севлиево, сподели в началото Светла Георгиева.

213 абитуриенти в Севлиево са на матура днес
Образование
"Техник на транспортна техника" - перспективи в ПГТ в с. Градница
Образование
Започва кандидат-гимназиалната кампания, какво предстои
Образование
ПГТМ в с. Градница обявява прием за професия "Машинен техник"
Образование
Габрово е на четвърто място в страната по успех на матурата по БЕЛ
Образование
Седмокласниците на ПМГ в Габрово с най-висок успех на външното оценяване
Образование
Майстор в кухнята, но и на бара - възможно е с ПГТ "Пенчо Семов" в Габрово
Образование
Когато хлябът излиза изпод ръцете ти, ставаш голям поне колкото него
Образование
От името на Община Севлиево абитуриенти получиха почетни отличия
Образование
Стилиян Илиев получи наградата на бизнес сдружение "Севлиево 21 век"
Образование
Абитуриентските балове в Севлиево ще бъдат на 27 и 28 юни
Образование
851 завършват 7 клас тази година в областта, 296 са в Севлиево
Образование
Производството на мляко и млечни продукти е традиционен занаят
Образование
Детските градини отвориха с половината от записаните деца
Образование
В гимназия "Ген. Иван Бъчваров" изпратиха випуск 2020
Образование
Заедно по време на изолация – един проект на клуб „New Lab“
Образование