Гимназиите ни показаха специалностите, по които ще приемат

Четирите средни училища на територията на община Севлиево представиха своите възможности за обучение и развитие днес, в рамките на тазгодишната Панорама на средното образование. Тя бе открита малко след 11.00 часа от председателя на Училищно настоятелство Севлиево Светла Георгиева.

Настоятелството е инициатор и организатор на панорамата, със съдействието на Община Севлиево. А за откриването дойде лично началникът на Регионалното управление по образованието в Габрово Георги Маринов, присъства и ресорният заместник кмет в Общината инж. Красимира Йорданова.

Само четири училища с прием след 7-ми и 8-ми клас се представят тази година в Панорама на средното образование. На практика това са всички училища на територията на общината, които ще приемат завършилите основно образование ученици тази година. А през 2017-та основно образование завършват както седмокласници, така и осмокласници, заради промените в просветния закон от миналата година.

Екипите на всяка от гимназиите се бяха постарали да представят училището си по атрактивен начин. Безспорно най-силно впечатление правеше щандът на ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров"  с макетите от конкурса „Разработване на проекти по наука, техника и технологии“ (по природни, приложно-технически и естествени науки) за ученици от VIII до ХІІ клас, който бе съвместен на професионалната гимназия и евродепутата Илхан Кючюк.  

От СУ "Васил Левски" заложиха на закачката и усмивката. Към щанда им привличаше панер с късмети, имаше и презентация за училището и неговите възможности, а онези ,които искаха да пробват знанията си по английски език, можеха да вземат думи от пълна кошница и да видят дали знаят значението на думата, която са изтеглили. Ако да, връщаха листчето обратно, ако не - можеха да си го вземат, за да научат думата по-късно.

И от гимназията в Градница бяха заложили на визуалното възприятие - с мултимедийна презентация бяха представени възможностите на училището както за професионална подготовка, така и за работа по проекти и извънкласни дейности. 

По подобен начин, плюс щанд с изделия, излезли изпод ръцете на възпитаниците на училището, се представи в панорамата и професионална гимназия "Марин Попов".

Всички училища бяха подготвили рекламни дипляни с подробно описание на предлаганите професии и специалности за новата учебна година.

В рамките на панорамата на средното образование бе представен и Центърът за кариерно ориентиране в област Габрово. 

Панорамата на средното образование се провежда всяка година по това време, преди началото на кандидат-гимназиалната кампания. А една от целите на този тип представяне на училищата е правилното ориентиране на младите хора за това къде ще учат и по възможност, оставането на повечето от тях в Севлиево, сподели в началото Светла Георгиева.

В девет гимназии на областта има свободни места след второ класиране
Образование
СУ "Отец Паисий" обябява прием за учебната 2021/2022 г.
Образование
Електротехниците на ПГМЕТ - сред най-добрите у нас
Образование
Ученици от ПГ "Марин Попов" ще практикуват в автосервизи на „Опел“ в Испания
Образование
Има места в гимназиите след първо класиране, няма да се закриват паралелки
Образование
Математика с английски и немски език са най-желаните паралелки в областта
Образование
Реализирана мобилност на ПГМЕТ по проект „21 век активно гражданство“
Образование
СУ "Васил Левски" ще бъде домакин на фестивала "Наука на сцената"
Образование
Отлично представяне на ПГМЕТ в състезанието IT Знайко
Образование
Одобрени са още над 2,5 млн. лв. за безплатна почивка на ученици
Образование
Излезе първото класиране за гимназиите
Образование
Кабинетът одобри близо 1 млн. лв. за безплатна почивка на 2577 ученици
Образование
Премиерът Стефан Янев се срещна с ученици от Габрово
Образование
СУ „В. Левски" първо в страната обучи децата да спасяват близките си от инсулт
Образование
Ученици от шест училища в областта ще почиват на разноски на държавата
Образование
Днес започна кандидат-гимназиалната кампания
Образование