Глобиха севлиевската болница заради неизплатени заплати

източник: в. "Седмицата"

Севлиевската болница МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ ще плати 1500 лева глоба, защото ръководството й, в качеството си на работодател, не изплатило в пълен размер трудовите възнаграждения на работници и служители в посочения от Инспекцията по труда срок. Става дума за разлика в размер на 29 715, 93 лв., начислени по ведомостите за септември 2018 г. И ще припомним, че в началото на март т. г. в цялата страна медицински сестри лаборанти, фелдшери и физиотерапевти излязоха на протест с искания за достойно заплащане, реформа в здравния сектор и болниците да не бъдат търговски дружества.

В края на 2018 година инспектори от Дирекция „Инспекция по труда“-Габрово извършили поредната си проверка в МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ във връзка с изпълнението на стари предписания. Тогава, наред с констатациите, че ръководството на болницата ги е изпълнило, инспекторите установили нови нарушения. От представените по време на проверката ведомости за работни заплати, платежни нареждания и списъци към тях за преведени суми по банковите сметки на работниците и служителите и изготвена справка за неизплатени заплати и обезщетения за септември 2018 г. било установено, че хората не са получили дължимите заплати в пълен обем. Инспекторите написали протокол и издали предписания в срок до 30 януари т. г. парите да бъдат изплатени.

На 5 февруари т. г. инспекторите извършили отново проверка и се оказало, че само малка част от хората са получили някакви пари и че останалите все още очаквали да си вземат заработеното за септември 2018 г. И отново последвал протокол, но инспекторите вече написали и акт на управителя на болницата за неизпълнение на задължително предписание от Дирекция „Инспекция по труда“- Габрово. Наказващият орган наложил на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ имуществена санкция в размер на 1500 лв.

Ръководството на болницата обаче обжалвало акта в Районния съд в Севлиево. С мотиви, че от години МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ има сериозни финансови затруднения, част от които били свързани със забавени плащания от страна на НЗОК. И че издаденото наказателно постановление било в пълно противоречие с разпоредбата на текстове от Закона за административните нарушения и наказания, според които то трябва да съдържа описание на нарушението, датата и мястото, където е извършено, обстоятелствата, при които е извършено, както и доказателствата, които го потвърждават. Последните липсвали, което пък ограничавало правото на защита на болничното заведение. А един от мотивите за обжалването даже е, че случаят е маловажен, а актът бил написан нечетливо.

Съдът отхвърли тези мотиви и на 13 юни т. г. постанови: „Безспорно е, че така издаденото писмено предписание не е било изпълнено от страна на дружеството-жалбоподател в определения срок. Неизпълнението му се установява, както от свидетелските показания на разпитаните свидетели, така и от писмените доказателства, събрани по делото. От приложеното платежно нареждане от 24.04.2019 г. се установява, че това е било сторено едва след издаването на обжалваното наказателно постановление“. Съдът не прие случаят за маловажен, а наложената глоба, която е минималната за подобни случаи, нямаше как да бъде коригирана.

В крайна сметка, наказателното постановление на Инспекцията по труда беше потвърдено от севлиевския съд, а МБАЛ “Д-р Стойчо Христов” има още една възможност да оспори глобата – да обжалва пред Административен съд Габрово. 

автор: Ружа Любенова

текстът е от съдържанието на вестник "Седмицата"

Кампанията "Попитайте хематолога" спира в Севлиево
Здраве
Глобиха севлиевската болница заради неизплатени заплати
Здраве
Д-р Ангелов, офталмолог, преглежда всеки петък от 14.00 ч.
Здраве
Нови дати за преглед при д-р Димитров - УНГ, през юли
Здраве
Д-р Димитров - специалист УНГ, преглежда на две дати през юни
Здраве
Пулмологът д-р Станчев преглежда на 3 юли т.г. в Севлиево
Здраве
Джипитата на „Акта Мед“ се местят в поликлиниката
Здраве
Нови процедури в ДКЦ "Севлиево Медика"
Здраве
Севлиевската болница заделя пари за обучение на медицински сестри
Здраве
Манолова към Ананиев: Аз получавам заплата, за да Ви преча
Здраве
Да ръководиш болница на ръба на фалит се оказва доходно
Здраве
Записват за прегледи при д-р Мишев, съдов хирург, за 26 юли 2019 г.
Здраве
Записват за прегледи при д-р Явор Малинов за 5 юли т.г.
Здраве
Д-р Димитър Диков ще преглежда в Севлиево на 28 юни 2019 г.
Здраве
Нов специалист в "Медицински център-1" - ревматолог
Здраве
ДКЦ „Севлиево Медика“: Продължаваме да работим както досега
Здраве