Глобяват севлиевската болница за неспазване на трудовото законодателство

източник: в. "Седмицата"

автор: Ружа Любенова

На 15 октомври т. г. Окръжният съд в Габрово реши окончателно: севлиевската болница МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ ще плати 1500 лева глоба, защото ръководството й, в качеството си на работодател, не изплатило в пълен размер на трудовите възнаграждения на работници и служители в посочения от Инспекцията по труда срок. Става дума за разлика в размер на 29 715,93 лв., начислени по ведомостите за месец септември 2018 г.  

Глобата на севлиевската болница е наложена на база проверка,

извършена в края на 2018 година от инспектори  от Дирекция „Инспекция по труда“-Габрово.  Поредното им посещение в МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ било във връзка с изпълнението на стари предписания. Тогава, наред с констатациите, че ръководството на болницата ги е изпълнило, инспекторите установили нови нарушения. От представените по време на проверката ведомости за работни заплати, платежни нареждания и списъци към тях за преведени суми по банковите сметки на работниците и служителите и изготвена справка за неизплатени заплати и обезщетения за месец септември 2018 г. било установено, че хората не са получили дължимите заплати в пълен обем. Инспекторите написали протокол и издали предписания в срок до 30 януари т. г. парите да бъдат изплатени.

На 5 февруари т. г. инспекторите извършили отново проверка и се оказало, че само  малка част от хората са получили някакви пари и че останалите все още очаквали да си вземат заработеното за месец септември 2018 г.

И отново последвал протокол, но инспекторите вече написали и акт на управителя

на болницата за неизпълнение на задължително предписание от Дирекция „Инспекция по труда“-Габрово. Наказващият орган наложил на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ имуществена санкция в размер на 1500 лв.

Ръководството на болницата обаче обжалвало акта - първо в Районния съд в Севлиево, а после, на втора инстанция - и в Окръжния съд в Габрово. С мотиви, че от години МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ има сериозни финансови затруднения, част от които били свързани със забавени плащания от страна на НЗОК. И че издаденото наказателно постановление било в пълно противоречие с разпоредбата на текстове от Закона за административните нарушения и наказания, според които то трябва да съдържа описание на нарушението, датата и мястото, където е извършено, обстоятелствата, при които е извършено, както и доказателствата, които го потвърждават. Последните липсвали, което пък ограничавало правото на защита на болничното заведение. А един от мотивите за обжалването даже е, че случаят е маловажен, а актът бил написан нечетливо.

Районният съд в Севлиево отхвърли тези мотиви

още на 13 юни т. г. и постанови: „Безспорно е, че така издаденото писмено предписание не е било изпълнено от страна на дружеството-жалбоподател в определения срок. Неизпълнението му се установява, както от свидетелските показания на разпитаните свидетели, така и от писмените доказателства, събрани по делото. От приложеното платежно нареждане от 24.04.2019 г. се установява, че това е било сторено едва след издаването на обжалваното наказателно постановление“.

Съдът не прие и случаят за маловажен, а наложената глоба, която е минималната за подобни случаи, нямаше как да бъде коригирана.

Сега, в решението си от 15 октомври т. г. и Административният съд в Габрово записа в решението си: „... настоящата съдебна инстанция намира, че нарушението, за което е издадено процесното наказателно постановление,  е установено по несъмнен начин.... В него точно е описано в какво се изразява нарушението... Правилно е прието от първоинстанционния съд, че нарушението не може да съставлява маловажен случай поради факта че са засегнати съществено значими обществени отношения.“

МЗ: Гражданите да подават сигнали, ако болници им искат PCR тест
Здраве
Лекари от МБАЛ „Св. София“ преглеждат безплатно в МБАЛ „Св. Иван Рилски Габрово“
Здраве
Още два нови случая на коронавирус в Габрово
Здраве
За един нов случай на Covid в областта съобщават днес от РЗИ
Здраве
При двама мъже от областта теста за коронавирус е положителен
Здраве
За три нови случая на инфектирани с Covid в областта съобщават от РЗИ
Здраве
Нов случай на положителен PCR тест в Габрово
Здраве
Д-р Димитров - УНГ, преглежда на 14 и 28 юли 2020 г.
Здраве
Новите случаи на коронавирус в областта са на мъже, които не живеят тук
Здраве
Момиче на 15 г. от Севлиево е дало положителна проба за Covid 19
Здраве
До края на юни, който желае, може да смени личния си лекар
Здраве
За два нови случая на COVID-19 в Габрово, съобщават от РЗИ
Здраве
Шести потвърден случай на Covid в Севлиево
Здраве
Маските на закрито пак стават задължителни, започва масов контрол
Здраве
Прегледите при д-р Пейо Мишев идния месец са на 24 юли
Здраве
Д-р Попова - онколог, ще преглежда на 9 и 23 юли 2020 г.
Здраве