Глобяват севлиевската болница за неспазване на трудовото законодателство

източник: в. "Седмицата"

автор: Ружа Любенова

На 15 октомври т. г. Окръжният съд в Габрово реши окончателно: севлиевската болница МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ ще плати 1500 лева глоба, защото ръководството й, в качеството си на работодател, не изплатило в пълен размер на трудовите възнаграждения на работници и служители в посочения от Инспекцията по труда срок. Става дума за разлика в размер на 29 715,93 лв., начислени по ведомостите за месец септември 2018 г.  

Глобата на севлиевската болница е наложена на база проверка,

извършена в края на 2018 година от инспектори  от Дирекция „Инспекция по труда“-Габрово.  Поредното им посещение в МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ било във връзка с изпълнението на стари предписания. Тогава, наред с констатациите, че ръководството на болницата ги е изпълнило, инспекторите установили нови нарушения. От представените по време на проверката ведомости за работни заплати, платежни нареждания и списъци към тях за преведени суми по банковите сметки на работниците и служителите и изготвена справка за неизплатени заплати и обезщетения за месец септември 2018 г. било установено, че хората не са получили дължимите заплати в пълен обем. Инспекторите написали протокол и издали предписания в срок до 30 януари т. г. парите да бъдат изплатени.

На 5 февруари т. г. инспекторите извършили отново проверка и се оказало, че само  малка част от хората са получили някакви пари и че останалите все още очаквали да си вземат заработеното за месец септември 2018 г.

И отново последвал протокол, но инспекторите вече написали и акт на управителя

на болницата за неизпълнение на задължително предписание от Дирекция „Инспекция по труда“-Габрово. Наказващият орган наложил на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ имуществена санкция в размер на 1500 лв.

Ръководството на болницата обаче обжалвало акта - първо в Районния съд в Севлиево, а после, на втора инстанция - и в Окръжния съд в Габрово. С мотиви, че от години МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ има сериозни финансови затруднения, част от които били свързани със забавени плащания от страна на НЗОК. И че издаденото наказателно постановление било в пълно противоречие с разпоредбата на текстове от Закона за административните нарушения и наказания, според които то трябва да съдържа описание на нарушението, датата и мястото, където е извършено, обстоятелствата, при които е извършено, както и доказателствата, които го потвърждават. Последните липсвали, което пък ограничавало правото на защита на болничното заведение. А един от мотивите за обжалването даже е, че случаят е маловажен, а актът бил написан нечетливо.

Районният съд в Севлиево отхвърли тези мотиви

още на 13 юни т. г. и постанови: „Безспорно е, че така издаденото писмено предписание не е било изпълнено от страна на дружеството-жалбоподател в определения срок. Неизпълнението му се установява, както от свидетелските показания на разпитаните свидетели, така и от писмените доказателства, събрани по делото. От приложеното платежно нареждане от 24.04.2019 г. се установява, че това е било сторено едва след издаването на обжалваното наказателно постановление“.

Съдът не прие и случаят за маловажен, а наложената глоба, която е минималната за подобни случаи, нямаше как да бъде коригирана.

Сега, в решението си от 15 октомври т. г. и Административният съд в Габрово записа в решението си: „... настоящата съдебна инстанция намира, че нарушението, за което е издадено процесното наказателно постановление,  е установено по несъмнен начин.... В него точно е описано в какво се изразява нарушението... Правилно е прието от първоинстанционния съд, че нарушението не може да съставлява маловажен случай поради факта че са засегнати съществено значими обществени отношения.“

Не се налага затваряне на СУ "В. Левски", заявиха от ръководството
Здраве
Д-р Бонка Попова, онколог, преглежда в Севлиево на 12 декември
Здраве
Нови специалисти в "Медицински център-1"
Здраве
Д-р Валери Йовчев изкара курс по най-високо ниво на имплантология
Здраве
Детско отделение - още една инвестиция в здравето на севлиевци
Здраве
Един случай на хепатит А е потвърден, други три деца са хоспитализирани
Здраве
Глобяват севлиевската болница за неспазване на трудовото законодателство
Здраве
На 15 декември д-р Пейо Мишев преглежда в Севлиево
Здраве
Д-р Антоанета Апостолова - нов специалист в "Медицински център-1"
Здраве
Нови дати за преглед при д-р Димитров - УНГ, през ноември 2019 г.
Здраве
Д-р Явор Малинов ще приема пациенти в Севлиево на 13 декември
Здраве
Обявен е прием на документи от нуждаещи се от патронажна грижа
Здраве
Д-р Попова, онколог, преглежда в Севлиево на 21 ноември т.г.
Здраве
Има ли епидемичен взрив от хепатит А в Севлиево?
Здраве
Седем незададени въпроси, или как Кирил Ананиев избяга от журналистите в Севлиево
Здраве
От 25 до 29 ноември в Севлиево ще се раздават донорски карти
Здраве