Търсене

Горски и пожарникари спасиха от изпепеляване букова гора край с. Купен

Горски и пожарникари спасиха от изпепеляване букова гора край с.

Само 2 дка от гората са унищожени, а можеше да изгорят много повече, твърдят от Северноцентралното предприятие в Габрово

Пилот на самолет спаси гора от изпепеляване, след като видя от въздуха пожар по време на полет и подаде сигнал с точните координати на огъня

Светкавичната реакция на горските стражари от Държавно ловно стопанство „Росица“ – Севлиево, Държавно горско стопанство „Габрово“ и пожарникарите от Районна служба Пожарна безопасност и защита на населението в Севлиево спаси от изпепеляване широколистна букова гора в района на севлиевското село Купен.

Огънят първи забелязал в неделя сутринта гражданин, извършващ любителски полет със самолет. Около осем часа сутринта той видял пушек над гората и веднага подал сигнал на телефон 112 с точни координати на пожара.

Изображение - 9697

Снимката, заснета по време на полета, преди да бъде подаден сигнал за пожара, снимка: личен архив

Огнената стихия се била разразила в местността Кладев рът, която попада в обхвата на ДЛС „Росица“ Севлиево, близо до границата със землището на ДГС „Габрово“ и в непосредствена близост до местността Осеникова поляна.

На място се отзовали два екипа горски стражари и един екип пожарникари с пожарен автомобил. Благодарение на светкавична им реакция низовият пожар е овладян, а от гората са изпепелени само 2 дка. Според директора на ДЛС „Росица“ Севлиево инж. Иван Степанов навременно подаденият сигнал от пилота на самолета е предотвратил потенциален огромен пожар, тъй като в резултат на летните горещини гората е изключително суха, а местността е труднопроходима.

Изображение - 9698

Светкавично са реагирали горски и огнеборци, снимка: СЦДП

От стопанството припомнят, че ранната сигнализация може да спаси гората, нейните обитатели и дори човешки животи и благодарят на пилота на самолета.

В активната част на пожароопасния сезон за горите, горските специалисти от ДЛС „Росица“ – Севлиево и ДГС „Габрово“ отправят призив за повишено внимание при боравене с огън на открито и припомнят, че паленето на огън в гората е забранено, освен на обозначените за това места.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.