Търсене

Горски инспектор влиза в съда за подкуп и престъпления по служба

Горски инспектор влиза в съда за подкуп и престъпления по служба

Окръжна прокуратура - Габрово внесе обвинителен акт срещу горски инспектор, обвинен в подкуп и престъпления по служба. 

На горския е повдигнато обвинение за това, че в периода от април 2016 г. - октомври 2019 г., в качеството си на длъжностно лице „главен специалист - горски инспектор“ към Регионалната дирекция по горите във В. Търново, поискал и приемал парични суми и вещи на обща стойност 4 271 лв. Парите и вещите били получавани от физически и юридически лица, занимаващи се с дърводобив, експедиция и производство.

Незаконните облаги обвиняемият получавал от представители на обекти за складиране, преработка или търговия с дървесина, които по служебни задължения проверявал. Подкупите били за това, че си затварял очите за нарушения като не издавал констативни протоколи и не съставял актове.

Горският служител е предаден на съд и за това, че от януари 2017 г. до септември 2019 г. не извършил проверки в обекти на две търговски дружества, не отстранил нарушения при движението на добита дървесина и воденето на електронните дневници за въпросните обекти. Според обвинителния акт е налице престъпно нарушаване на служебните задължения - обвиняемият предварително информирал посочените фирми за предстояща проверка, като ги предпазвал и им осигурявал възможност за неправомерното облагодетелстване от държавни и частни горски територии, твърди още обвинението.

И третото повдигнато обвинение срещу горския е за пр едупреждаване на фирми за предстоящи проверки, като така е издавал служебна тайна, която няма право да разпространява.  

Деянията на горския инспектор станаха публични на 17 октомври 2019 г., когато при полицейска операция за противодействие на икономическата престъпност криминалисти от Областната дирекция на МВР в Габрово съобщиха, че са събрали достатъчно данни за извършено тежко икономическо престъпление.

При претърсване, извършено в жилището на тогава 43-годишния мъж, разследващите бяха намерили и иззели веществени доказателства и пари, уличаващи го в приемане на подкуп, за да пренебрегва задълженията си за контрол. Според разпространената тогава информация горкият е действал на територията на общините Трявна и Дряново. 

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд - Габрово.
 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!