Търсене

Горски служители и ученици обозначиха дървесните видове в двора на училище „Стефан Пешев”

Горски служители и ученици обозначиха дървесните видове в двора на училище „Стефан Пешев”

Инж. Степанов, директор на ДЛС "Росица", обозначи дърветата в двора на училище "Стефан Пешев" с активната помощ на децата, снимка: СЦДП

Горски служители на Държавно ловно стопанство „Росица“ заедно с децата обозначиха дървесните видове в двора на училище „Стефан Пешев”. Мероприятието е част от събитията по случай празника на българската гора и професионален празник на горските служители „Седмица на гората“.

Тази година празникът на лесовъдската колегия протича под мотото „Гората е живот и обща отговорност“.  Затова инициативите за неговото отбелязване са насочени към приобщаване на обществото към мисията по опазване на българската гора и нейните обитатели.

Директорът на ДЛС „Росица“ гр. Севлиево инж. Иван Степанов и негови колеги от стопанството запознаха учениците от севлиевското основно училище с видовете дървета, отличителните им белези, какво ги прави ценни, как се възобновяват, откъде произхождат, в какви условия се развиват най-добре. За целта те обозначиха всички дървета в двора на училището с българското и латинското наименование на съответния дървесен вид. Любознателните ученици показаха огромен интерес и активно участваха в дейностите, което според лесовъдите от стопанството е сигурен знак, че ще станат добри природолюбители.

Срещите между лесовъдите от Държавното стопанство и учениците от ОУ „Стефан Пешев“ са традиционни и се провеждат всяка година като част от програмата за отбелязване на „Седмица на гората“, която тази година включва още три инициативи, планирани през април.

На 2 април ще бъдат наградени рисунките от съвместния конкурс на ДЛС "Росица" и Община Севлиево за рисунка на тема: „Видовете дървета в българската гора”.

Два дни по-късно, на 4 април, в местността Лъгът, съвместно със служители на Централното управление на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово ще се проведат занимания по горска педагогика с деца на 5 и 6 годишна възраст от Детска градина „Калина” в Трявна и ученици от 4 до 8 клас, живеещи в SOS Детски селища България в Трявна.

На 5 април работници и служители от стопанството ще извършат почистване около беседки и обособени кътчета за отдих в горски територии, стопанисвани от ДЛС „Росица”. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!