Градините на хората в с. Ловнидол са техните сърца

текст и снимки: Венка Петрова, с. Ловнидол

Не знаехме за този празник и не бяхме го чествали досега в село Ловнидол. Подсказаха ни от Читалището в село Сенник. Благодарим им!

Прочетохме, че те правят организация за такъв празник и прегърнахме от сърце идеята. Намерихме в Интернет информация, че 1 август е определен за Ден на градинаря през 1993 година в град Брезово от БЗНС. Но предполагам, че той се е празнувал много отдавна, още когато нашите градинари са разнасяли славата на България по цяла Европа. Всички помним от историята, че четата на Ботев се е качила на кораба Радецки като градинари, и чак до българския бряг са се преоблекли и заповядали на кораба да спре за да отидат на бой за свободна България.

При пътуванията си в чужбина намерих български семейства, потомци на градинарите от турско време от великотърновското село Стрелец, сега останали в територията на Украйна около града Мукачево. Те продължаваха да поддържат българската традиция и да сеят всички плодове и зеленчуци така като са правили това дедите им. И в Украйна и Русия на нашите чушки казват "болгарский перец" - българската чушка.

Та да се върнем на нашето тържество. Пуснахме обяви, че ще отбележим Денят на градинаря в с. Ловнидол, нагласихме награди, а не знаехме дали ще дойдат хората. Та до сега такъв празник не е правен. Разделихме категории: плодове, зеленчуци, цветя, туршии, сокове, сладка и фотоконкурс за най- красива градина.

Приятно започнаха да ни изненадват първо тези, които снимат и публикуват във Фейсбук. Дойдоха снимки както от стари участници (подобен фотоконкурс правихме за Бабин ден) така и от нови членове на групата "Ловнидол". Десет участници с много, много хубави снимки на техните градини. Да гледаш, да се ненагледаш! Продуктите от обявените категории приемахме в клуба на пенсионера, като на 1 август беше обявено приемане на продукти до 10:30 часа.                                                           Аз самата дойдох в клуба на пенсионера около 10 часа като трепетно очаквах дали има хора, кой какво е донесъл, дали хората са проявили интерес, или са останали сами със своята работа по градините. Влязох и очите ми се напълниха със сълзи - масите до стената на клуба бяха пълни от край до край, всичко беше от красиво по- красиво. А какви големи домати, дълги краставици, грозде...а какви цветя! Донесени бяха даже цели саксии. Очите ти не могат да се отделят.

Избрахме комисия: Цоньо Митев, Марин Илиев и Стойка Минкова. И знам, че те бяха много затруднени да определят победителите в отделните категории. Ходеха напред, назад около масите, шушукаха си, теглеха домати, мериха тикви и краставици… умуваха. Пак се връщаха….и накрая все пак оповестиха: тук всички сме победители. Та градините, това са нашите сърца, нашите души, нашата връзка с природата, нашите радости и нашите грижи. Те са тези, които ни доближават до Майката Земя!

Но все пак наградите трябваше да бъдат раздадени. Ето и призьорите в отделните категории:

В категория зеленчуци призьор е Иванка Стойнова за нейния пипер.

При плодовете - Мария Дамянова за ябълките и Цонка Симеоноваза гроздето;

В категорията на цветята призйт бе връчен на Кера Цвяткова за хибискуса и стрептокарпус (е не е толкова сложно, цветето със сините цветчета);

Туршии: Пенка Маринова за чушлетата в буркани;

Сокове, нектари, сиропи - Венка Петрова – за студен чай от лавандула;

Сладка, конфитюри, мед - Хубан Трифонов за меда и Тодорка Михова за конфитюри със знак на качеството;

За най-добра аранжировка на плодове и зеленчуци наградата получи Красимира Недялкова;

За най-красива градина по фотоконкурса- Паулине Левене.

И след като наградихме победителите, решихме, че това, което е донесено трябва да се изяде на място. Поръчахме буца сирене, няколко хляба, нарязахме доматите, чушките, разкъсахме гроздето. Много приятно ни изненада Тодорка Михова, която тихомълком беше опекла пита и направила сладкиш с ябълки. Така със сладката домашна питка доматът, произведен в градините на с. Ловнидол стана още по-вкусен.

И докато по масите участниците и гостите закусваха с питка, домат, опитваха сиропите, че и малко ракийка имаше, на средата на клуба се изправи нашата известна вече и по града рецитаторка Баба Пенка Маринова. Та тя ни издекламира едно стихотворение "За зеленчуците"- как всичко получаваме от чужбина, всичко това, което расте и в нашата градина. Може да е от чужбина, може да има витамини, но то никога не може да бъде сладко, колкото са сладки плодовете, които сами отглеждаме. И певицата ни Цветана Караколева импровизирано  подкара "Катерино, моме, хубава", та стана седянка за като в приказките. И ето, че Баба Пенка Маринова не се стърпя, още едно стихотоврение подкара и пак по темата "Докъде я докарахме..."

Удари часът за затваряне на пенсионерския клуб, но на хората като, че ли не им се тръгваше! Раздумка имаше, хапване имаше. Та и дъждът помогна, защото в градините сега не може и да се влезе за работа. Остана само да се радваме на това, което ни е подарила природата и да чакаме Слънцето да огрее нашите градинки, оцелели или не след толкова дъжд, вятър, че и градушка. Но все пак на масите в Клуба на пенсионера имаше много, много продукти. Значи тя, Майката Природа не ни оставя гладни. И ни чака отново с мотичките, пръскачките…. Да се борим за нейните дарове.

 

На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
Търговци протестираха пред РЗИ срещу отмяна на габровския битак
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
От 10 юли т.г. започна предварителен обход за Преброяване 2021
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество
Напусна ни Симеон Захариев
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
Областният кризисен щаб препоръчва носенето на маски на пазарите
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество