Търсене

Градската библиотека организира творческа вечер с поетесата Петя Цонева

Севлиево онлайн
Градската библиотека организира творческа вечер с поетесата Петя Цонева

На 30 ноември от 17.30 часа Градската библиотека в Севлиево кани на поетичната вечер на Петя Цонева.

За първи път севлиевските почитатели на поезията се срещнаха с нея през септември, като участник в четенето, посветено на годишнината на Мара Белчева. На поетичната вечер за първи път ще бъде представено цялостното творчество на Петя Цонева.

Ще се потопим в един по-красив, по-добър и по-разбиращ свят. Ще съпрежиевеем болките и радостите, съмненията и въпросите, раните и прегръдките на една нежна душа. И това изразено с великолепен и благороден език – пълен с хармония и изящество, се казва в анонса за събитието.

Петя Цонева е родена в Габрово. Доцент е по английска литература във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Има шест издадени стихосбирки – „С крило на земята“ (2010 г.), „Дори да няма врата“ (2019 г.), „Белият час“ (2021 г.), удостоена с наградата „Дамян Дамянов“и с Априловската награда, и „Спасителна песен“ (2022 г.). Публикува в национални издания и е лауреат на множество национални конкурси. Сред тях се отличават първите места в конкурсите „В полите на Витоша“, „Яворови дни“, „Добромир Тонев“, „Дора Габе“. Носител е на Славейковата награда за 2021 г., на наградата в памет на Ивайло Балабанов през 2022 г. и на наградата„Йордан Кръчмаров“ през 2023 г. Удостоена е с отличието „Сребърно перо“ на Славянската литературна и артистична академия.

Люлката на живота“ е щедро продължение на тези посоки. Книгата е издадена с подкрепата на община Ивайловград и е наградата от конкурса в памет на поета Ивайло Балабанов.

За първи път пред публика ще бъде представена и последната стихосбирка на авторката - "Око и огледало", излязла от печат на 1 ноември тази година. Книгата е отличена с Априловска награда за издаване на ръкопис за 2023 година.

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!