Търсене

Градската библиотека в Севлиево обяви своя традиционен ученически конкурс

Севлиево онлайн
Градската библиотека в Севлиево обяви своя традиционен ученически конкурс

Рисунката, върху която е плаката за конкурса, е на Яна Фефелова

Градска библиотека Севлиево обявява литературен конкурс за деца и младежи от първи до дванадесети клас. Тъй като през 2023 г. се навършват годишнини на бележити и любими автори, темата на тазгодишния конкурс произтича от тяхното творчество. 

През 2023 година се навършват 395 от рождението на Шарл Перо и 320 години от смъртта му; Навършват се 205 години от рождението и 140 години от смъртта на Майн Рид; Третата годишнина е 195 г. от рождението на Жул Верн. 

Темата, произтичаща от творчеството на тези писатели, която от библиотеката предлагат за вдъхновение на младите автори е: "Дори чудесата изискват известно време". 

Участниците ще бъдат разделени в три възрастови групи:

  • 1 – 4 клас
  • 5 – 7 клас
  • 8 – 12 клас

Изисквания към творбите:

  • Всеки желаещ има право да участва само с една творба в избрания от него жанр – поезия или проза
  • Обем - до 2 страници, формат А4, шрифт Times New Roman, 12 pt.
  • Да съдържат трите имена на автора, години, адрес, училище, клас, телефон за връзка и e-mail

Краен срок за предаване: 20.04.2023 г. на e-mail:  deca_gb.sevlievo@abv.bg

Обявяване на отличените творби - 11.05.2023 г.

Творбите ще бъдат оценявани от жури в състав: Ева Корназова – поетеса, автор на две стихосбирки и една книжка за деца; Сава Христов - управител на галерия „Видима”, член на .итературен кабинет „Пеньо Пенев” към НЧ „Развитие-1870“, поет и писател; Кристина Лалева - библиотекар в Детски отдел на Градска библиотека - Севлиево.

Награден фонд: грамота и предметна награда от Градска библиотека – Севлиево.

За ваши приятели в пътешествието през времето и чудесата Градска библиотека Севлиево предлага следните „стари писатели”:

Шарл Перо – „Магьосникът, който разказва живота различно”. Шарл Перо е омагьосан от народното творчество и историите, които се разказват от уста на уста, в тях намира и много от своите герои. С нравствените си идеите, с простора на въображението си и с оригиналния си стил приказките му са любими четива на малки и големи и до днес. Негов е цитата, станал мото на тазгодишния литературен конкурс. Можете да прочетете или препрочетете „Приказки” от Шарл Перо.

Майн Рид – автор на приключенски романи. През 1838 г. едва двайсетгодишен, Майн Рид започва своите пътешествия по света, които много по-късно, когато се завръща в родината си, Англия, започва да описва в многобройни книги. Романите на Майн Рид откриват пред младия читател най-далечни и чудни кътчета от земното кълбо, като се започне от африканската Сахара до Великата американска пустиня. „Всяка епоха има своите „очарователни деца” - това са съзнателни магьосници, които са научили юношите да познаят света в неговото настояще и бъдеще.” – казва за него Едуард Ерио. Можете да прочетете „Морското вълче” от Майн Рид.

Жул Верн – той е сред най-четените романисти, преведен е на 148 езика, наричат го „Баща на научната фантастика и футурологията”. Романите му са изградени върху внимателно проучени научни факти и теории, а в тях действието се разгръща чрез полета на въображението. Жул Верн предвижда много научни постижения, включително пътуване в Космоса, пътуване под вода, управляеми ракети. Можете да прочетете „Капитан Немо” от Жул Верн.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.