Търсене

Грандиозен концерт-спектакъл „Пъстра България” представи ансамбъл „Развитие”

Десислава Димитрова - секретар на НЧ "Развитие-1870"
Грандиозен концерт-спектакъл „Пъстра България” представи ансамбъл „Развитие”

Снимка: Минчо Тодоров

Изображение - 11987  

Грандиозен концерт-спектакъл „Пъстра България” представи осмото чудо на света - българският фолклор. Събитието бе част от проекта „Събудители - отново заедно” на Народно читалище „Развитие-1870”, финансиран по Програмата за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество на Национален фонд „Култура”.

Изображение - 12067Снимка: Минчо Тодоров  

Представлението е по режисура, сценография и постановка на хореографите Весела Йорданова и Йордан Йорданов. Характерните танци, песни и обичаи от фолклорните области на България представиха фолклорен ансамбъл „Развитие”, детски фолклорен ансамбъл „Развитие” и курсът за овладяване на български народни хора. Поредицата с фолклорни образователни концерти се организира за учениците от всички училища в община Севлиево и гражданите.

Концертът започна с премиера на „Момне ле, мъри хубава”, новия танц в репертоара на ансамбъл „Развитие”. Хореограф на произведението от родопската фолклорна област е проф. Николай Цветков, музиката е дело на д-р Петьо Кръстев.

Изображение - 12065  

Поредният шедьовър в богатия репертоар на ансамбъла се реализира чрез спечеления проект „Събудители - отново заедно”. Пъстротата и многообразието на българския фолклор от всички етнографски области пренесоха в душите и сърцата на публиката участниците в спектакъла. Народна музика, песни и танци с родолюбие и патриотизъм разтуптяха сърцата, разтропаха краката игриво, ръцете запляскаха в ритъма на хорото, българското, нашенското.

Изображение - 12064Снимка: Минчо Тодоров  

На финала с бурни аплодисменти зрителите посрещнаха на сцената творческия и ръководен екип, благодарение на който концерт-спектакълът стана факт: танцьорите, певците, музикантите, хореографите Весела Йорданова и Йордан Йорданов, ръководителят на оркестъра Пламен Пенчев и вокалният педагог Николина Ботева.

Изображение - 12066Снимка: Минчо Тодоров  

С думите: „Пъстра е България! Ансамбъл „Развитие” е туптящото сърце на Севлиево! Вие сте гордостта на Народно читалище „Развитие-1870”! Благодарим Ви за прекрасния спектакъл. Огромно признание и благодарност пред всички Вас! Вие сте богатство – нашите достойни събудители!”, изрази възхищението и признанието на публиката секретарят на читалището Десислава Димитрова.

Кошници с цветя – комплимент за подарените два часа, изпълнени с магията на българския фолклор, участниците в концерт-спектакъла „Пъстра България” получиха от Народно читалище „Развитие-1870”, Община Севлиево и Общински съвет – Севлиево. Проявата се осъществи с подкрепата и професионалното съдействие на екипа на Дома на културата „Мара Белчева”.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!