Търсене

Гратисен период: спешните медици ще изписват антибиотици на хартия до 1 март догодина

Министерството на здравеопазването предлага допълнение в текстовете за електронната рецепта
Девет аптеки в Севлиево сключиха индивидуални договори с НЗОК

Снимка: Michal Jarmoluk от Pixabay

Удължен гратисен период за издаването на електронни рецепти от работещите в центровете за спешна медицинска помощ предлагат от Министерството на здравеопазването с публикувания за обществено обсъждане проект на наредбата за предписване и отпускане на лекарствени продукти

Въвежда се гратисен период до 1 март 2024 г., в който единствено служителите от ЦСМП могат да предписват лекарства за диабет и антибактериални лекарствени продукти за системна употреба освен електрронно, и на хартиена рецепта.  

При изпълнение на предписанията, когато пациентът отиде в аптеката, магистър-фармацевтът трябва да извършва проверка в списъка на лицата, работещи в центровете за спешна медицинска помощ, публикуван на интернет страницата на Националната здравноинформационна система. В случай, че съответното лице не е вписано в списъка, рецептата не се изпълнява.

Решението е взето, след като стана ясно, че предписването на тези лекарства е затруднено при посещение на спешните екипи в отдалечени и труднодостъпни райони, в които няма интерернет.

Целта на допълнението е да се осигури преходен период, през който за медицинските специалисти, работещи в Спешна помощ се осигури техническа възможност за електронно предписване, уточняват от здравното министерство със съобщение до медиите. В него се казва още, че "с промяната се цели предотвратяване на случаите, в които пациенти, намиращи се в труднодостъпни и отдалечени райони на страната няма да могат да получат предписаните медикаменти поради липса на технологична възможност за това".

Предвижда се наредбата да влезе в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“, за да могат тези процеси да стартират.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.