Търсене

Грациите балерини триумфираха с конкурсни награди и спектакъл в гала концерт

Десислава Димитрова - секретар на НЧ "Развитие-1870"
Грациите балерини триумфираха с конкурсни награди и спектакъл в гала концерт

С конкурсни награди и спектакъл от сложни хореографии грациите на Школата по класически и модерен балет при Народно читалище „Развитие-1870” триумфираха в бляскав гала концерт, озаглавен „Магията балет”.

Спектакълът представи пред севлиевската публика соловите вариации и груповите танци на балерините от успешното им участие в престижния национален конкурс „Танцова въртележка 2023”. Представлението на сцена бе част от богатия събитиен калейдоскоп с мото „С читалището в сърцето” по повод 11 май – празника на културната институция и ознаменува успеха, заслужил си нестихващите, възторжени аплодисменти и великолепен гала спектакъл – тържество на красота и грация, въображение и емоция, драматургия и хореография, музика и танц.

Изображение - 12193  

Повод за гордост и висока оценка за Балетната школа са призовете от конкурса „Танцова въртележка 2023”. Форум, който отличи таланта, изпълненията, впечатляващи с оригиналност и новаторство, хореографиите – със стил и собствен почерк. Равносметката – 8 престижни купи, медали и дипломи за полицата с трофеи на малките грации на примабалерината Иванка Цанова.

Петото издание на конкурса се проведе в Горна Оряховица в два дни – 28 и 29 април. Убийствена конкуренция – над 700 участници от 21 танцови школи от страната на възраст от 5 до 19 години се съревноваваха на сцената на НЧ „Напредък-1869”. Представени бяха 224 солови танца и 126 танца в категория „Група” и „Формация”. Състезателите се представиха в три стила – „Класически танци”, „Съвременни танци” и „Характерни танци”, разделени в 4 възрастови групи. Изпълненията оцени жури, съставено от специалисти в областта на балетното и сценичното танцово изкуство: доц. д-р Анна Пампулова – магистър „Балетна режисура” и преподавател в модул „Танцов театър” в Нов български университет – София, програмен директор на департамент „Театър” и членове: хореографът Надежда Дичева – с богата преподавателска практика в стиловете съвременен танц и джаз, и развитие на социални проекти с фокус изкуство, както и хореографът на фолклорен ансамбъл „Сидер войвода” Петър Петърчев.

Изображение - 12194  

Художественият ръководител Иванка Цанова представи 16 свои хореографии, изпълнени от 30 деца. Малките балерини дадоха максимума от себе си, за да се отличат с висока класа и  професионално отношение към танца. Отличната преподавателска работа на хореографа допринесе за високото ниво на изпълненията, впечатляващи с оригиналност и много новаторство.

Сияна Балчева триумфира с първото място – диплом и медал, за вариацията на „Одета”. Йоана Колева спечели второто място за вариацията на „Китри”, а Лилия Апостолова заслужи две трети места за вариацията „Сълзата на времето” в категория „Класически танц” и за „Испански танц” в характерните танци. Ема Златославова, Раделина Георгиева, Ая Нешева, Елица Ганчева и Велизара Костова бяха удостоени с поощрителни медали.

Първо място, купа и диплом спечелиха Боряна Богданова, Василена Василева, Елиф Ибиш, Виктория Василева, Сияна Ковачева и Радост Панчева за „Полка” в раздел „Характерни танци”. Второ място завоюваха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова и Даная Маркова за „Лебеди” в раздел „Класически танци”. Трето място спечелиха Цветина Цветомирова , София Цонева, Мила Генова, Далия Цонева, Моника Нейчева, Елена Минева, Дария Цонева и Никол Деева за „Имаме парти” в раздел „Съвременни танци”. Третото място беше присъдено и на танца „Нестинарско хоро”, представен от Елица Ганчева, Елиф Ибиш, Деница Иванова, Велизара Костова, Преслава Антонова, Тиана Атанасова, Александра Събчева и Рая Балинова.

Художественият ръководител и хореограф на Балетната школа Иванка Цанова получи грамота и специални поздравления от журито за сложните хореографии – със стил и собствен почерк, висок професионализъм и отлична преподавателска работа. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!