Граждани инициират подписка за местен референдум

От следващата седмица започва събирането на подписка за провеждането на местен референдум с въпроса „Да се извърши ли приватизация на общинската част от капитала на „Севлиевогаз 2000“ АД“?, научи sevlievo-online.com.  Инициативата е изцяло гражданска и не е обвързана с политически партии, декларира председателят на Инициативния комитет Боян Ботев, който през лятото бе в основата и на подписката с искане държавата да се намеси за изграждането на язовир „Мокра Бяла“.

3 250 подписа най-малко трябва да има в подписката, с която севлиевци ще изискат от местната власт да насрочи и проведе референдум. Изискването е наложено от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, който указва, че броят на подписите с искане за местен референдум не трябва да е по-малко от една десета от имащите право на глас.

За около месец от инициативния комитет, в който по предварителна информация влизат обществени личности и представители на бизнеса, се надяват да са събрали нужните им подписи, след което подписката ще бъде внесена при председателя на Общинския съвет. До три дни, след като получи подписката, той е дължен да уведоми за нея съветниците, след което да определи водеща комисия за обсъждане на подписката и до един месец да насрочи заседание на ОбС.

Постоянните комисии и кметът са длъжни да обсъдят предложението и да представят становищата си не по-късно от три дни преди заседанието на общинския съвет, както и да представят на председателя на общинския съвет проект за решение. Проектът за решение одобрява или отхвърля предложението за произвеждане на референдум.  Ако са налице подписите на не по-малко от една десета от гражданите с избирателни права обаче, законът задължава ОбС да вземе решение за провеждането на местен референдум.

За референдум по въпроса с продажбата на общинските акции в газовото дружество първи повдигнаха въпроса от местния бизнес. С отворено писмо, изпратено до съветниците и медиите от „Севлиево 21 век“ призоваха местните законотворци да чуят гласа на хората, които са ги избрали по въпроса с акциите на Общината в „Севлиевогаз“. Гласът на бизнеса срещна подкрепа при съветниците от коалиция „Избирам Севлиево“, които внесоха предложение за гласуване на предложението да се проведе местен референдум в Севлиево като допълнение към дневния ред на заседанието на ОбС през януари тази година. Това предложение обаче не стигна до дневния ред на заседанието, тъй като не получи необходимата подкрепа.

 

 

Севлиевци подкрепят протестното автошествие в Габрово
Общество
Община Севлиево изпадна в противоречия за съдбата на един отрязан орех
Общество
Момче на 16 г. загина край село Буря при катастрофа с АТВ
Общество
По-висок данък върху имотите от догодина, уеднаквяват наредба със закон
Общество
Жертвите на вчерашната катастрофа край с. Добромирка вече са две
Общество
Община Севлиево е санкционирана с 45 хил. лв. по проект с еврофинансиране
Общество
На 28 август отварят къщичката в края на града, дом на д-р Москов
Общество
Обяваване на бедствено положение поискаха жители на безводни села
Общество
Само от водоноски ще получават вода в шест села от днес
Общество
Британски гражданин с 1.63 промила стана причина за катастрофа
Общество
Гражданите на Севлиево се оказаха с преференции, заради по-нисък от бизнеса данък
Общество
14 септември - Празник на българските пожарникари
Общество
Тежка катастрофа с жертва затвори за часове пътя Севлиево - В.Търново
Общество
"Граждани на Севлиево" потърсиха подкрепа от президента за водната криза
Общество
Диана Ковачева: Проектът за конституция превръща омбудсмана във фигурант
Общество
Родолюбиви граждани организираха отбелязването на Шипченската епопея
Общество