Граждански протест срещу безводието в Севлиево

Стотици жители на град Севлиево и селата от общината протестираха днес срещу безводието, налегнало ги за поредно лято. С лозунги "Без вода в 21 век", "Стига геноцид", "Стига празни обещания, действия са нужни", в 16.00 часа хората излязоха на главния път София-Варна в района на разклона за село Богатово.

На три пъти протестиращите спряха движението по натоварения път и не позволиха колите да бъдат пренасочени през Севлиево. "На мен ми писна. Отивам при министъра, той казва: пари има, дайте проект! Отивам при кмета, той казва: проект има, няма пари. Къде е истината?", каза към множеството председателят на сдружение "Граждани за Севлиево" Боян Ботев.

Ботев апелира към цивилизован протест и обяви, че целта е не да се пречи на движението в неделния ден, а да се види и чуе, че севлиевци са единни и неотстъпчиви в исканията си за реални действия от страна на държавата и местната управа. 

Да чуе хората в Севлиево дойде народният представител Кристина Сидорова. Нейни колеги не бяха забелязани. Нямаше и общински съветници. С едно изключение, но тъй репортерът на Севлиево онлайн няма претенциите да е видял всички, дошли на протеста, оставяме информацията за присъстващи съветници отворена.

Имаше и хора, дошли от селата, като най-многобройна бе групата на жителите на Ловнидол, които със седмици са без вода, при обявен режим на водоподаване през три дни. 

Проблемът с водата в Севлиево има дълга история. Местните помнят, че само преди година за по-малко от месец събраха почти 10 000 подписа с искане държавата да се намеси за изграждането на язовир. До днес има стартирали два проекта, за общо 640 000 лв. Единият е за подмяна на тръбите на довеждащия водопровод от Априлци до Стоките, като подлежащият на реконструкция участък е малко над 600 метра, а общата дължина на водопровода е 22 км. Другият проект цели да подобри капацитета на четири шахтови кладенеца и бункерните помпени станции към тях за добив на питейна вода от подпочвени източници и е на стойност 240 000 лв.  

А миналата седмица министърът на регионалното развитие Николай Нанков не отрече, че доизграждането на ядовир "Мокра Бяла" би могло да е плод на бъдещ анализ, но и не отхвърли безводието в Севлиево да бъде преборено с нов водопровод от язовир "Христо Смирненски". 

Дотогава: севлиевци живеят с вода по четири часа вечер, засега. В селата - някъде, когато им пуснат, другаде - през два или три дни. 

Общината е на режимно водоподаване от 27 години, с много малки изключения във времето, когато природата е била благосклонна и валежите са били достатъчни за водосбор. Не е за подценяване и сечта във вододайните зони, което допълнително нажежава проблема с недостига на вода, особено при продължително засушаване както тази и миналата година. .  

написано от Емилия Димитрова

   

Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
С 600 000 лв. ще се направят неотложни пътни ремонти в села
Общество
Марияна Петрова е президент на Ротари клуб до юли догодина
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Без винетка до "Севлиевски лозя" и фирмите край пътя за Габрово
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Търговци протестираха пред РЗИ срещу отмяна на габровския битак
Общество
Областният кризисен щаб препоръчва носенето на маски на пазарите
Общество
Мария Цонкова получи отличието „Пол Харис Фелоу“
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество