Художници от цялата страна с обща изложба в памет на Ирина Колбасова
снимка: Деяна Денева

"Лъч светлина" е наречена първата за годината изложба, която ще открие галерия "Видима". Събитието е насрочено за 16.00 часа на 19 февруари и е под патронажа на Съюза на българските художници и "Идеал Стандарт-Видима". Изложбата е в памет на Ирина Колбасова, основател и дългогодишен директор на галерия Видима, която ни напусна преди една година.

"Ирина ще бъде почетена по един сантиментален и красив начин - с изложба, наречена „Лъч светлина”. Това беше името на последната й изложба, такава беше и тя за нас.", написаха в експозе за събитиято от галерия "Видима".

 Над 40 художници от цялата страна са се включили със своя творба в изложбата. Някои от картините са посветени на Ирина и са специално нарисувани за изложбата. Общото между всички е, че са работили с Ирина през годините и са гостували със самостоятелни изложби в галерия "Видима".

За хората в арт средите Ирина Колбасова е позната като добър специалист и изкуствовед. Уважението, с което се отнасяше към работата на художниците, и задълбочените й познания впечатляваха всеки, с когото се срещнеше. Във времето професионалните отношения сформираха трайни приятелства, а галерия „Видима“ се превърна в една от най-престижните галерии за съвременно изкуство в страната.

Изложбата ще покаже и творби от фонда на галерията, чиито автори са били гости на Ирина, но за съжаление и те вече не са сред живите: Светлин Русев, Борислав Стоев, Пенчо Кулеков, Евгени Босяцки, Олга Вълнарова, Тома Трифоновски, Георги Божилов – Слона, Величко Коларски и други.

От галерия "Видима" канят всички приятели на Ирина и любители на изкуството да присъстват на откриването на изложбата, посветена на нея. Откриването е в „Арт Зона” - галерията на третия етаж на тренинг център на „Идеал Стандарт – Видима” (бившия РУМ). 

Ирина Колбасова почина на 16 януари 2018 г., след кратко боледуване. Месец преди смъртта си тя бе домакин на голяма изложба в Министерството на културата в столицата, с която бе отбелязана двайстата годишнина от създаването на галерия "Видима". 

Гала Ботева на върха - с награда на кмета на Шумен
Култура
Понякога и болката е начин да обичаш, споделя Елена Христова
Култура
Изложбата "Огледани в Духовно огледало" тръгва от Севлиево
Култура
Фотоконкурс „Няма нищо по-хубаво от дъждовното време“
Култура
Игор Колбасов: "Вие сте приятели на Ирина, значи сте и мои приятели"
Култура
Ценно дарение получи градската галерия
Култура
Тихомир Иванов представи „Камино – пътят на завръщането“
Култура
За семейството - в Деня на християнското семейство, в библиотеката
Култура
Два концерта в Лондон ще има през февруари трио "Звън"
Култура
"Животът като препинателен знак" издаде Милка Балинова
Култура
Художници от цялата страна с обща изложба в памет на Ирина Колбасова
Култура
Русофилите отново посрещат заедно руската Нова година
Култура
Деца откриват изложба с православни икони
Култура
В Библиотеката: Тихомир Иванов за „Камино: Пътят на завръщането“
Култура
Библиотеката представя "Пътят между културите" и Петко Хинов
Култура
Малките иконописци от „ВВ Арт“ подредиха изложба
Култура