Художници от цялата страна с обща изложба в памет на Ирина Колбасова
снимка: Деяна Денева

"Лъч светлина" е наречена първата за годината изложба, която ще открие галерия "Видима". Събитието е насрочено за 16.00 часа на 19 февруари и е под патронажа на Съюза на българските художници и "Идеал Стандарт-Видима". Изложбата е в памет на Ирина Колбасова, основател и дългогодишен директор на галерия Видима, която ни напусна преди една година.

"Ирина ще бъде почетена по един сантиментален и красив начин - с изложба, наречена „Лъч светлина”. Това беше името на последната й изложба, такава беше и тя за нас.", написаха в експозе за събитиято от галерия "Видима".

 Над 40 художници от цялата страна са се включили със своя творба в изложбата. Някои от картините са посветени на Ирина и са специално нарисувани за изложбата. Общото между всички е, че са работили с Ирина през годините и са гостували със самостоятелни изложби в галерия "Видима".

За хората в арт средите Ирина Колбасова е позната като добър специалист и изкуствовед. Уважението, с което се отнасяше към работата на художниците, и задълбочените й познания впечатляваха всеки, с когото се срещнеше. Във времето професионалните отношения сформираха трайни приятелства, а галерия „Видима“ се превърна в една от най-престижните галерии за съвременно изкуство в страната.

Изложбата ще покаже и творби от фонда на галерията, чиито автори са били гости на Ирина, но за съжаление и те вече не са сред живите: Светлин Русев, Борислав Стоев, Пенчо Кулеков, Евгени Босяцки, Олга Вълнарова, Тома Трифоновски, Георги Божилов – Слона, Величко Коларски и други.

От галерия "Видима" канят всички приятели на Ирина и любители на изкуството да присъстват на откриването на изложбата, посветена на нея. Откриването е в „Арт Зона” - галерията на третия етаж на тренинг център на „Идеал Стандарт – Видима” (бившия РУМ). 

Ирина Колбасова почина на 16 януари 2018 г., след кратко боледуване. Месец преди смъртта си тя бе домакин на голяма изложба в Министерството на културата в столицата, с която бе отбелязана двайстата годишнина от създаването на галерия "Видима". 

Тамплиерите отличиха художници, нарисували "Рицарят в мен"
Култура
Галерия "Видима" откри изложба на Ненчо Русев
Култура
В галерия „Видима" гостува сдружение на руските художници
Култура
В Историческия музей се открива изложба "Поетът с ватенката"
Култура
Ирена Георгиева получи специалната награда на кмета на Дряново
Култура
130 г. от рождението на Чарли Чаплин в Музея на хумора и сатирата
Култура
В галерия "Видима" - Ненчо Русев с живопис и пластика
Култура
Колкото е по-цветно, толкова повече това е Стефка Николова
Култура
Трудно се броят наградите за "Upstream Voices” от "Петнадесет лалета"
Култура
Рисунки на севлиевчета са в музея в Хамада, Япония
Култура
Седем награди от „Звездици за Лора“ за "Upstream Voices”
Култура
Ученици дават живот на камъка
Култура
Ученици каменоделци откриват изложба в Севлиево
Култура
Галерия "Видима" представя "Дива череша" и Мариета Милева Чони
Култура
Трето място за Ивайла Йонкова в национален конкурс за рисунка
Култура
Концерт на певците от музикалната школа на Цветан Цонев
Култура