Художници от цялата страна с обща изложба в памет на Ирина Колбасова
снимка: Деяна Денева

"Лъч светлина" е наречена първата за годината изложба, която ще открие галерия "Видима". Събитието е насрочено за 16.00 часа на 19 февруари и е под патронажа на Съюза на българските художници и "Идеал Стандарт-Видима". Изложбата е в памет на Ирина Колбасова, основател и дългогодишен директор на галерия Видима, която ни напусна преди една година.

"Ирина ще бъде почетена по един сантиментален и красив начин - с изложба, наречена „Лъч светлина”. Това беше името на последната й изложба, такава беше и тя за нас.", написаха в експозе за събитиято от галерия "Видима".

 Над 40 художници от цялата страна са се включили със своя творба в изложбата. Някои от картините са посветени на Ирина и са специално нарисувани за изложбата. Общото между всички е, че са работили с Ирина през годините и са гостували със самостоятелни изложби в галерия "Видима".

За хората в арт средите Ирина Колбасова е позната като добър специалист и изкуствовед. Уважението, с което се отнасяше към работата на художниците, и задълбочените й познания впечатляваха всеки, с когото се срещнеше. Във времето професионалните отношения сформираха трайни приятелства, а галерия „Видима“ се превърна в една от най-престижните галерии за съвременно изкуство в страната.

Изложбата ще покаже и творби от фонда на галерията, чиито автори са били гости на Ирина, но за съжаление и те вече не са сред живите: Светлин Русев, Борислав Стоев, Пенчо Кулеков, Евгени Босяцки, Олга Вълнарова, Тома Трифоновски, Георги Божилов – Слона, Величко Коларски и други.

От галерия "Видима" канят всички приятели на Ирина и любители на изкуството да присъстват на откриването на изложбата, посветена на нея. Откриването е в „Арт Зона” - галерията на третия етаж на тренинг център на „Идеал Стандарт – Видима” (бившия РУМ). 

Ирина Колбасова почина на 16 януари 2018 г., след кратко боледуване. Месец преди смъртта си тя бе домакин на голяма изложба в Министерството на културата в столицата, с която бе отбелязана двайстата годишнина от създаването на галерия "Видима". 

“Техническа проверка“ с приятели в галерия “Видима“
Култура
Георги Тошев представя "Години любов" в Габрово
Култура
Гран при за Симона Захариева от „Път към славата“
Култура
С Масленица лошото отстъпи на доброто
Култура
„Дом Витгенщайн“ във Виена представя арт център „Видима“
Култура
Жени художнички от Севлиево представя Градската галерия
Култура
Детски литературен конкурс обяви Градската библиотека
Култура
Демонстрират как се прави кашкавал и сапун - на "Семе българско"
Култура
Ситно се хоро виеше...та до зори
Култура
„Докоснати от градините“ с Игната Василева в галерия "Видима"
Култура
Истинската история на един клошар в "Истории от варела"
Култура
Пиеса за малки и възрастни представи премиерно детския театър
Култура
Кремена и Стелиян получиха отличия на името на Дечко Узунов
Култура
Трио ,АДИ - победител в "Еvergreeen fest Sofia 2019”
Култура
Три певици, три награди от "С песен да възродим доброто“
Култура
Деца от арт център "Видима" са отличени за свои рисунки
Култура