И през 2018 г. по-висока такса смет в Севлиево

С почти 9% по-висока такса смет ще плащат гражданите и бизнеса в Севлиево от догодина, ако бъде прието предложението на кмета д-р Иван Иванов за увеличението. Това е второто вдигане на таксата за сметосъбиране и сметоизвозване за последните две години, което, ако бъде прието, означава, че таксата за боклука в града е скочила с 19% .

Предложението на кмета и мотивите към него са публикувани в секция „Съобщения“ на сайта на Община Севлиево на 1 ноември, а на 2 декември 2017 г. изтича срокът, в който гражданите и собственици на фирми могат да правят предложения или възражения по него.

Два аргумента за вдигането на таксата за боклука има кметът в своето проекто-предложение: вдигането на минималната работна заплата и по-високите отчисления за депониране на отпадъци – с 5 лв. на тон.

Промилът в Севлиево да стане 3.19 върху данъчната оценка на имота, вместо досегашните 2.19, пише в публикуваното предложение. Този размер да бъде в сила за жилищните имоти както на физически, така и на юридически лица.

В селата увеличението е по-малко. За Агатово, Батошево, Богатово, Горна Росица, Градница, Дамяново, Добромирка, Душево, Кормянско, Крамолин, Крушево, Петко Славейков, Ряховците, Стоките, Тумбалово и Сенник промилът става 4.51 вместо сегашните 4.10.   

За селата Бериево, Боазът, Буря, Валевци, Купен, Лъгът, Градище, Идилево, Карамичевци, махала Попска, Кръвеник, Стар Кръвеник, Троенците, Войнишка махала, Табашка, Ловни дол, Малък Вършец, Младен, Кастел, Млечево, Баева ливада, Рогулят, Браева могила, Селище, Столът, Търхово, Хирево, Шумата, Енев рът увеличението е от 3.55 на 3.90 промила върху данъчната оценка.

С 500 лева повече ще плащат фирмите в Севлиево, чиито управители са декларирали, че искат имотите им да бъдат облагани на база брой ползвани съдове за смет, вместо върху данъчна оценка. За текущата година те дължат 3014 лв. за един контейнер, догодина ще са задължени с 3517 лв. за същото. През 2016 г. един контейнер струваше на бизнеса 2680 лв., което означава, че за две години „луксът“ да извърляш боклука в собствен контейнер струва на една фирма с 834 лв. повече.  

Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
С 600 000 лв. ще се направят неотложни пътни ремонти в села
Общество
Марияна Петрова е президент на Ротари клуб до юли догодина
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Без винетка до "Севлиевски лозя" и фирмите край пътя за Габрово
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Търговци протестираха пред РЗИ срещу отмяна на габровския битак
Общество
Областният кризисен щаб препоръчва носенето на маски на пазарите
Общество
Мария Цонкова получи отличието „Пол Харис Фелоу“
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество