И Севлиево вече има свой Безсмъртен полк

Днес, на 9 май, когато отбелязваме годишнина от победата в най-опустошителната война, Втората световна, парк „Казармите“ в Севлиево приюти своя „Безсмъртен полк“. Повече от сто участници във войната от нашия край „дойдоха“ на празника чрез своите портрети и своите потомци.

Деца издигнаха високо снимките на прадядовците си, улегнали жени и мъже държаха до сърцата си портретите на своите родители. Обединяваше ги едно – паметта. Паметта, която остава за живите, редом с дълга да я пазим за тези след нас. Защото това е и смисълът на „Безсмъртен полк“ – да не забравяме.

Колоната с Безсмъртния полк премина през площада пред Стената на славата в началото на парк „Казармите“ и остана при издълбаните в камъка имена на героите.

Правнукът на Минко Маринов Гълъбов държеше портрета на своя прадядо, роден на 25 октомври 1917 година в с. Млечево, Севлиевска община, подпомагал антифашистката борба в региона, участник в Първата фаза на Втората световна война в състава на Българската армия в боевете при Ниш, Пирот и Косово поле на територията на тогавашна Югославия. Завърнал се у дома и починал на 1 септември 1994 година, на 77 годишна възраст. 

 

Седемгодишната Сияна Яkова от Габрово е правнучка на ефрейтор Михаил Иванов Михов, служил като свързочник в артилерията. Сияна не помни прадядо си, който починал твърде млад, но днес, присъединявайки се към „Безсмъртен полк“ с неговия портрет, своята баба и родителите си, показа, че в семейството на ефрейтор Михов паметта е жива.

 

 

Правнучката на геренал-щабен полковник Нено Желязков Христов издигна портрета на прадядо си - един от малцината българи, наградени с орден Суворов трета степен – отличие, което се присъжда на старши офицери за изключителните им успехи по време на бойни действия. Ген.-щабен полковник Христов е командир на Петдесет и девети Пирински полк от 1944 г., на следващата година е назначен за командир на Тридесет и девети четвърти пехотен Троянски полк, а от 1946 г. е началник-щаб на Шеста пехотна бдинска дивизия. През 1947 г. е на същата позиция в Първа пехотна Софийска дивизия.

Валя Устинова е една от рускините, които живеят в Севлиево. На 9 май сподели, че не спряла да плаче. А в ръката й е портретът на нейния баща ми Петр Гордеевич Петренко /1920 -1991 г. "Баща ми не обичаше да разказва за войната. Искаше да ни спести ужасите, които е преживял. В състава на III Украински фронт той преминава през България. Деня на Победата празнува в Австрия. За свален разузнавателен самолет получава орден "Червена звезда" ".

Галя Найденова също не се притеснява да сподели, че 9 май е извикал силни емоции у нея. И тя държи снимка на баща си - Георгий Иванович Шушунов, който попада на фронта в първите дни на войната. Дотогава е живял в дом за сираци. Бил е минохвъргач в Прибалтика. Участвал е и във войната с Япония. Носител е на много воински отличия, едно от които е "Орден за храброст" ".

Да се изброят имената и заслугите на всички, чиито портрети днес бяха издигнати в парк „Казармите“, е невъзможно. Това, което всички можем обаче е да правим необходимото, за да знаят децата ни що е мъжество и храброст.

Защото свободата най-добре може да се оцени, когато видиш сълзите в очите на един завърнал се от фронта мъж, доживял до 97 години, като Йонко Маринов Цонев от Градище, който днес бе един от шестимата живи ветерани в община Севлиево, които дойдоха на празника за 9 май.  

Безсмъртен полк в Севлиево бе организиран от Общинско движение „Русофили“, Българският антифашистки съюз, с подкрепата на sevlievo-online.com и канал "Фокус", рекламно студио „Гален“, както и кметове на села от община Севлиево и съмишленици.

Тази година бе първата, в която „Безсмъртен полк“ се проведе в града ни, но организаторите се заричат, че така ще е всяка година на 9 май занапред.

написано от Емилия Димитрова

Мария Цонкова получи отличието „Пол Харис Фелоу“
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Марияна Петрова е президент на Ротари клуб до юли догодина
Общество
До 30 септември се удължава срокът на всички ТЕЛК решения
Общество
Как кметският футболен клуб в Габрово излезе със 145 хил. лв. пред съперниците си
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
От петък се допускат външни търговци на панаирната площадка
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
"Капачки за бъдеще" ще се събират на 20 юни пред парк "Казармите"
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество