И стотинка няма да влезе в Севлиево, ако останем извън АВиК

Никакви средства за инвестиции във ВиК-сектора няма да постъпят в Севлиево, ако общината остане извън Асоциацията по ВиК /АВиК/, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова по-рано днес в Севлиево, където участва в публично обсъждане с общински съветници и граждани. Министър Павлова дойде в града ни заедно със заместника си Николай Нанков и експертът по ВиК в министерството Иванка Виденова. Тук бяха и кметовете на останалите три общини от Габровска област, чиито подписи вече са под договора за създаването на водната асоциация.

Изявлението на министър Павлова не остави съмнение, че при отказ севлиевското дружество „Бяла“ ЕООД да се влее в Асоциацията по ВиК, градът ни е обречен да не получи и стотинка за инвестиции както по ОП „Околна среда“, така и по Програмата за развитие на селските райони, но и под формата на държавни субсидии. Всяка една инвестиция ще трябва да се финансира или със собствени средства, или с банков кредит, който обаче ще се връща, категорична бе г-жа Павлова. Обратно, ако Севлиево стане част от водната асоциация, ще може да разчита на европейски пари за подобрения в сектора, които са безвъзмездно финансиране.

В действителност точно около парите е целият казус с присъединяването на Севлиево към АВиК. Той обаче води след себе си редица въпроси, които бяха поставени и пред министъра на регионалното развитие.

Добрин Иванов – гл. инженер в „Бяла“ ЕООД: Говорите за реформа в сектора. Но ние се реформираме, имаме инвестиционна програма, по която работим. Аз четох Закона за водите и отгоре надолу и отляво надясно и никъде не видях изискването за съществуване на един оператор по ВиК в дадена област, за да се кандидатства за европейско финансиране.

Лиляна Павлова: Изискването за един оператор е заложено в партньорското споразумение, което страната ни е подписала с Европейската комисия и без да го изпълним, няма как да се кандидатства за еврепейско финансиране в областите, в които има повече от един ВиК оператор. В крайна сметка обаче решението е на всяка община. Членството в асоциациите е доброволно, а решението за него е на общинските съвети. Вие решевате дали имате възможност да финансирате инвестиционните си намерения.

Недко Георгиев – общински съветник: Окрупняването ще доведе ли до монополизиране на водоснабдяването?

Лиляна Павлова: Не говорим за монополизиране, целта на окрупняването не е национализация, нито е скрит замисъл за концесиониране на водоснабдяването в бъдеще. Общините са съсобственици на ВиК-системите редом с държавата. Влизането на община Севлиево като член на асоциацията дава възможност за изготвяне на регионално прединвестиционно проучване, което ще е гарант, че ще се изпълнят всички предвидени проекти, които ще подобряват водоснабдяването на населението. Целта е да се приоритизират най-неотложените проекти, които ще решат проблемите на населените места. Освен това всяка община участва в асоциацията с право на глас, редом с държавата.

Недко Георгиев: Ако вземем решение да се присъединим към Асоциацията, можете ли да гарантирате, че до 5 години водният проблем на севлиевци ще бъде решен и как ще го гарантирате?

Лиляна Павлова: Влизайки в Асоциацията вие със сигурност ще имате гарантиран проект по отношение водоснабдяването. Освен това с проекти ще могат да кандидатстват и малките населени места с население под 2000 души, които могат да получат финансиране по Програмата за развитие на селските райони.

Сюзан Садъкова: Какви са възможностите за излизане от Асоциацията?

Лиляна Павлова: С решение на Общинския съвет – както се влиза в нея, така и се излиза. Но нали никой не се жени, за да се разведе... /на последното от залата се чу: „Но все пак се случва“/

Йордан Стойков - общински съветник: Поздравявам кмета на Габрово за изключителната активност, над 30 000 000 лв. са инвестирани в язовирна надсройка. А с амортизационните отчисления върху тази сума, севлиевци догодина ще бъдат натоварени с 1 млн.лв., което ще рефлектира върху цената на водата.

Иванка Виденова - експерт в МРРБ: Не бъркайте амортизационни с регулаторни отчисления. Става дума за регулаторни отчисления, които ще се реинвестират във ВиК системите съобразно бизнес плановете на асоциациите. КЕВР даде указания за амортизациите, тези норми са за регулаторни цели.

Днешната среща беше втората по въпроса с присъединяването на Севлиево към Асоциацията по ВиК Габрово. Първата се проведе през март и определено към нея имаше по-силен обществен интерес. Това, което се очаква сега е на следващото заседание на ОбС кметът д-р Иван Иванов да внесе предложение за присъединяването на Севлиево към асоциацията в Габрово. А дотогава най-вероятно ще вървят консултации с представителите на отделните групи в ОбС, за да се осигури необходимата подкрепа на въпроса. Днес г-жа Павлова услужливо предложи заместниците й да дойдат на заседанието, на което въпросът ще бъде гласуван, за да отговорят на въпросите, които биха възникнали в хода на дебата. А последните й думи, преди да напусне залата на срещата, бяха: "Апелирам към разум!". 

Б.ред. Решението за сливането на Севлиево с ВиК- Габрово се очертава най-тежкото, което съветниците на Севлиево ще трябва да вземат за последните години. От двете страни на кантара са бъдещето на града ни по отношение най-сериозния му проблем – водата. А съветниците ще трябва да претеглят кое тежи повече – привличането на пари в системата и възможностите за нейното модернизиране или запазването на „Бяла“ ЕООД и собствеността й за севлиевци.     

 

 

Новите заповеди на здравния министър не казват нищо ново
Общество
Отварят галерии, музеи и библиотеки, в Севлиево - стъпка по стъпка
Общество
Библиотеката отваря, върнатите книги под карантина за 72 часа
Общество
Област Габрово е втора в страната по застаряващо население след Видин
Общество
В Севлиево остават затворени басейните и площадките на открито
Общество
Председателят на НЧ "Развитие-1870" за 150 г. Читалище в Севлиево
Общество
Денят на Европа – 9 май: 70 години на европейска солидарност
Общество
Поставена под карантина в Перущица, се прибрала в Габрово
Общество
Денислав Богданов завоюва първо място в конкурс за рецитатори
Общество
Гражданите да не се поддават на тормоз от колекторските фирми
Общество
Габровец отишъл да си вади паспорт, докато е под карантина
Общество
Падна забраната за вендинг машини и топли витрини
Общество
Защо отсякоха здрав орех и къде е дървесината? Общината мълчи
Общество
Честит празник на буквите, словото и творчеството!
Общество
От 9 май пада ограничението за посещения на Хоталич
Общество
Община Севлиево става малко по-прозрачна, за разлика от Габрово
Общество