И ВАС отхвърли жалбата срещу Асоциацията по ВиК

Със свое определение от 9 февруари тази година Върховният административен съд остави с сила решението на Административен съд Габрово, с което бе оставена без разглеждане жалбата от Лазар Бонгурев и Митко Гълъбов срещу решение на ОбС Севлиево за присъединяване на община Севлиево към Асоциацията по ВиК Габрово и производството бе прекратено. 

Основният мотив на съда е липсата на правен интерес у двамата жалбоподатели. "Правният интерес е процесуалноправно понятие и се свързва с призната от закона възможност да се търси съдебна защита. Поражда се от засягане на законни интереси, субективни права или свободи. Ако административният акт има пряк правопроменящ, правопрекратяващ или правопогасяващ ефект по отношение правата и законни интереси на жалбоподателя, е налице правен интерес. Правният интерес трябва да е личен и пряк, което означава че със самата отмяна на оспорения административен акт ще се отстрани настъпващата или настъпилата щета от изпълнението на административния акт", пише в съдебното определение.

С това се видя края на казуса дали Севлиево да се присъедини към обособена територия, обслужвана от Асоциация по ВиК Габрово, който вече има близо годишна история. Началото бе през пролетта на миналата година, когато на информационна среща в града ни бившият вече областен управител Николай Сираков дойде в Севлиево с кметовете на останалите три общини от областта и специалист от МРРБ, за да разясни наложителността от един оператор по ВиК в област Габрово. Тази среща не доведе до резултат. До лятото настроенията "за" и "против" Асоциацията бяха доста силни, но нито едно от тях нямаше превес. Като че ли противниците на реформата бяха повече. Тогава в града ни дойде тогавашният министър на регионалното развитие Лиляна Павлова, която не остави възможност за варианти - или Севлиево става част от Асоциацията, или няма да види и стотинка за ВиК както по европейски програми, така и от държавата, категорична бе Павлова. Последва внасяне на предложението за заличаване на обособена територия, обслужвана от "Бяла" ЕООД в ОбС. Решението бе "против". По това време общината вече бе на тежък воден режим, в някои села хората имаха вода по веднъж, най-много два пъти седмично, за града режимът бе по-щадящ.

Месец по-късно кметът внесе същото предложение, мотивирано по същия начин както първото и този път гласовете стигнаха решението да бъде прието. По това време налице бяха две различни решения по един и същ въпрос. Последва жалба на Бонгурев и Гълъбов пред Административния съд в Габрово, който счете, че двамата нямат правен интерес да жалят решението на ОбС Севлиево и прекрати производството. Двамата обжалваха и пред ВАС, а с определението от 9 февруари е ясно - Севлиево е част от Асоциацията по ВиК Габрово и това е окончателно.    

Без винетка до "Севлиевски лозя" и фирмите край пътя за Габрово
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
Търговци протестираха пред РЗИ срещу отмяна на габровския битак
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Областният кризисен щаб препоръчва носенето на маски на пазарите
Общество
С 600 000 лв. ще се направят неотложни пътни ремонти в села
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
Марияна Петрова е президент на Ротари клуб до юли догодина
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Мария Цонкова получи отличието „Пол Харис Фелоу“
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество