Търсене

"Идеал Стандарт-Видима" АД - 25 години в България

"Идеал Стандарт-Видима" АД - 25 години в България

Под наслов „25 години в България“ водещата компания за производство на санитарна керамика и арматура „Идеал Стандарт-Видима“, отбелязва  25 години от своето създаване в рамките на успешното партньорство с „Американ Стандарт“, което през 1992 година сложи началото на нова инвестиционна политика в България и в частност – в Севлиево и региона. През 2011 г. подразделенията на "Идеал Стандарт интернешънъл" в България – "Идеал Стандарт-Видима" и "Идеал Стандарт България", се обединяват в една юридическа единица – "Идеал Стандарт - Видима" АД. 

Изображение - 1735

Началото на празничните дни за компанията в Севлиево бе сложено днес с посещение в заводите на „Идеал Стандарт-Видима“ на заместник-министъра на труда и социалната политика Ивайло Иванов, заместник-председателя на Българската стопанска камара Димитър Бранков, представители на институциите. 

Изображение - 1736

Малко след обед ръководният екип на „Идеал Стандарт-Видима“ АД даде пресконференция, а вицепремиерът Томислав Дончев изпрати поздрав по имейл, възпрепятстван да присъства лично заради извънредно правителствено заседание. „Успешните заводи и структури на дружеството в България за годините са натрупали значителен опит, изградили са добра технологична база и разполагат с квалифицирана работна ръка. Вярвам, че дружеството ще продължи и занапред активно да се развива и разгръща творческия си и производствен потенциал“, написа Дончев в поздравителния си адрес.

Хората

Днес, 25 години по-късно, „Идеал Стандарт-Видима“ е най-големият работодател в Централна Северна България с 3200 работници и служители и е сред петнайсетте най-големи работодатели в България.  А осигуряването на заетост в региона бе определено от изпълнителния директор и председател на Съвета на директорите на „Идеал Стандарт-Видима“ Ярослав Дончев като „най-сериозното сред многото постижения на компанията“. Изображение - 1737  През 1992 г. броят на заетите във „Видима“ е 900 души. Днес броят на наетите в „Идеал Стандарт-Видима“ е 3200 души, от които 600 са с висше образование. Най-много са работниците и служителите на компанията от община Севлиево – 2000 души. 620 са габровци, които работят в заводите и структурите на компанията в Севлиево, близо 300 са наетите от Велико Търново и 280 души са работниците и служителите от Дряново, Ловеч, Априлци и по-малки населени места в региона.

За привличане на квалифицирани кадри компанията има изградена собствена стажантска програма, наречена „Път към успеха“. Само за последните десет години – от 2006-та до 2016 година, 240 студенти са преминали стаж в „Идеал Стандарт-Видима“, а 33-ма от тях след дипломирането си са започнали работа в компанията и се развиват професионално.

„Впечатлен съм от това, което правите за вашите работници и служители и усилията, които полагате да се чувстват добре, за да постигат производствени резултати и компанията да успява. Поздравявам ръководството, а чрез вас и целия екип на компанията. Вие сте доказателство, че в България може да се прави почтен бизнес, който да носи добри резултати“, каза днес зам-министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов.   

Инвестиции

Над 130 млн. евро е общият размер на инвестираните в заводите в Севлиево средства. И докато в първите години от съществуването на компанията се влагаше предимно в сгради, оборудване и инфраструктура, на по-късен етап, през 2005 г. бе създаден Дистрибуционен център с първоначална площ 10 дка, но по-късно, във връзка с увеличаване обемите на произведената продукция за Източна Европа, складовите площи бяха увеличени повече от два пъти и през 2016 година Логистичният център е с площ 22,5 дка.

Изображение - 1738

„Благодарение на инвестициите, направени от компанията, Севлиево е притегателен център и за други инвеститори, а това подобрява икономическото развитие на целия регион“, каза в своето привествие областният управител Невена Петкова.

Въпреки значителния обем на вложените средства, от компанията продължават да инвестират в автоматизиране на производството, усвояването на нови технологии, разработването на нови продукти, закупуването на нови машини и оборудване, в създаване на безопасни и по-добри условия на труд и в опазването на околната среда.

В Идеал Стандарт-Видима“ има внедрени интегрирани системи за качество, опазване на околната среда и осигуряване безопасни условия на труд. Заводите в Севлиево имат шест пречиствателни станции - четири за промишлени и две за битови води.

А грижата за природата освен в различни инициативи, се изразява и в разработването на иновативни продукти, които пестят вода и енергия.

Не са за подценяване и инвестициите в човешки ресурси чрез десетки форми на обучения и квалификации за работниците и служителите, подчерта Милена Богданова – директор на „Човешки ресурси“ за Източна Европа.  

„Резултатите ви като инвестиции са впечатляващи“, коментира и зам.-председателят на Бъгарската стопанска камара Димитър Бранков, който връчи на Ярослав Дончев юбилеен знак на Камарата и почетна грамота.

Пазари

 „Идеал Стандарт-Видима“ е пазарен лидер в страната с над 50% пазарен дял в продажбите на керамика и арматура. Обемът на производството спрямо 1992 година, когато е подписан договора за партньорство между севлиевската „Видима“ и „Американ Стандарт“, се е увеличил девет пъти, а през 2016 г. в заводите на компанията в Севлиево са произведени 7,5 млн. изделия – керамика и фитинги. Прогнозите за тази година сочат значителен ръст в продажбите, респективно, в печалбите на компанията.

Социална ангажираност

Над 700 000 лв. са даренията, направени в обществени каузи, местна инфраструктура, подпомагане в областта на здравеопазването, образованието, и културата за последните десет години. Само между 2004-та и 2016-та размерът на дарените средства в Общинската болница на Севлиево е 230 000 лв. Над 240 000 лв. са дарени за Община Севлиево, повече от 162 000 лв. за читалища, детски ясли и градини, близо 60 000 лв. са предоставени на църкви и манастири.

Извън дарителската си дейност „Идеал Стандарт-Видима“ поддържа собствена галерия, която тази година ще навърши 20 години от своето създаване, с фонд от над 600 произведения на изкуството от най-добрите български майстори.

Компанията стои зад дейността на детски арт център, през който обучение по изобразително изкуство са преминали над 1000 деца, повече от 6000 са перминали те курсове по английски езив в центъра за езиково обучение „Видима“, над 100 малки певци съставляват в годините вокална формация „Up stream voices“.

Структурите

„Идеал Стандарт-Видима“ АД в Севлиево е обединение от няколко структури: завод за санитарна керамика, две площадки за производство на санирана арматура – в Севлиево и Градница, Дистрибуционен център, който обслужва цялата корпорация, търговска организация, която управлява дейността за цяла Източна Европа, Център за финансово обслужване на „Идеал Стандарт Интернешънъл“, Център за информационни технологии за внедряване и поддържане на интегрираната информационна система SAP.

"Идеал Стандарт-Видима" АД си е заслужило запазеното място в икономическата карта на региона и страната. Важно е обаче в началото на празничните дни за компанията да отчетем, че Севлиево не би бил същия без инвестициите на "Американ Стандарт" и по-късно "Идеал Стандарт Интернешънъл". Справедливостта налага да погледнем на дружеството и неговите заводи като на възможност градът и региона, а с тях и всички, които живеем тук, да имаме сигурността и спокойствието, че тук се гради. Защото в много български градове разрухата преобладава.  

написано от Емилия Димитрова 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!