Търсене

"Идеал Стандарт Видима" и Ярослав Дончев - във фокуса на списание "Форбс"

Севлиево онлайн

Цялата първа седмица на юни изпълнителният директор на „Идеал стандарт – Видима“ Ярослав Дончев разхожда елегантните си костюми в офиса и заводите за санитарна керамика и смесители в Севлиево, което се случва само в специални случаи. Поводът е срещата на върха на борда на директорите на Ideal Standard International (ISI) и инвеститорите от Anchorage Capital, американски фонд, който управлява базираната в Брюксел група, включително българското звено.

Така започва публикация в списание "Форбс", в центъра на която е изпълнителният директор на "Идеал Стандарт-Видима" Ярослав Дончев. Публикацията не показва само Дончев обаче, а "наднича" в кухнята на позиционираната в Севлиево компания, част от която са Завода за санитарна арматура и Завода за санитарна керамика. 

За последните 30 години няколко висши мениджъри успяват да привлекат над 300 млн. лева инвестиции в „Идеал Стандарт – Видима“, което ги вкарва във въртележката на постоянния растеж, пише "Форбс" и цитира директорът на завода за смесители Емил Гатев: „Ние сме много лакоми за повече производство и дейности в България“. 

Преди 6 години Гатев и Дончев си задали въпроса с какво „Идеал Стандарт - Видима“ може да е конкурентна на китайските производители на смесители, освен че е в Европа. Стигнали до извода, че им трябват високопроизводителни машини, но за това трябвало да убедят борда да инвестира, което не било лесно, тъй като всички заводи в групата били в постоянна вътрешна конкуренция за инвестиции.

Ярослав Дончев яростно защитавал бизнес плана с финансовите параметри, а Емил Гатев обещавал възвръщаемост до година и половина максимум. Спечелили битката и получили парите.

В резултат в двата завода за смесители в Севлиево и близкото село Градница се извършила невиждана трансформация. Сградите били разрушени почти до основи, за да се вдигнат наново, без производсвото изобщо да спира. Машина по машина се разскачвали и се местели, като 20 стари машини в леярната били заменени с 13 продуктивни. На мястото, където с Дончев навремето са газели в масло, стружки и прах, била издигната подвижна платформа за инструменти, разказва "Форбс".  

Публикацията проследява пътя на Ярослав Дончев от ученик, когато го забелязва Васил Кънев, през университета, стажант в "Идеал Стандарт-Видима" до изпълнителен директор.  

Forbes e гласът на предприемаческия капитализъм, който достига до 140 млн. читатели, което го прави най-големия бизнес медия бранд в света, пише в портфолиото на изданието. Съдържанието е с фокус върху новините и информацията за бизнеса, инвестирането, технологиите, предприемачеството, иновациите, лидерството и филантропията. Известно е със своите класации – най-богатите хора в света, най-влиятелните личности, най-големите компании, знаменитостите, младите предприемачи под 30 и т.н., които се цитират от медиите в цял свят.

В България списанието се издава от 2010 г. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!