Идната седмица - пари за ремонт на водопровода
снимка: МРРБ

Тази сряда на правителственото заседание трябваше да бъде прието постановление, с което да се отпуснат средствата, необходими за ремонт на довеждащия водопровод от Априлци до Стоките, по който загубите достигат до 80%. Информация за предстоящото обсъждане sevlievo-online.com има от свои източници. След края на заседанието на служебното правителство обаче стана ясно, че въпросът с парите за водопровода на Севлиево не е внасян за разглеждане. Пак от наши източници научихме, че миналата седмица е имало среща между ръководството на Община Севлиево и министъра на регионалното развитие, на която е поискано от Общината да представи количествено-стойностна сметка за ремонта на водопровода.  

Попитахме в МРРБ дали има обективни или субективни причини решението за финансиране на ремонта да се отложи. Днес от пресцентъра на институцията отговориха следното: „С оглед високата технологична сложност на проекта и след направени анализи, в процес на подготовка е постановление на Министерски съвет за осигуряване на средства за авариен ремонт в най-проблемния участък от трасето, което ще бъде готово до края на седмицата за внасяне в Министерския съвет“.

Това означава, че идната сряда ремонтът на водопровода трябва да е в дневния ред на заседанието на кабинета Герджиков, респективно, да бъде гласувана сума за ремонтни дейности.

До спешната намеса на държавата се стигна след като на 10 март тази година представители на гражданско сдружение „Граждани за Севлиево“ се срещнаха с министъра на регионалното развитие Спас Попниколов. Срещата бе с посредничеството на омбудсмана Мая Манолова, която още в края на миналата година декларира, че водният проблем на севлиевци е нейна кауза и тя няма да се откаже да работи по него до решаването му. На срещата министър Попниколов заяви, че в краткосрочен план има възможност да се реализира серия от мерки, които да подобрят ситуацията и да доведат до намаляване на загубите на вода. Той припомни, че за целта МРРБ вече е сключило с община Севлиево две споразумения за финансиране от държавния бюджет на стойност 640 хил. лв. като тяхното реализиране зависи изцяло от проектната готовност на общината. Министър Попниколов предложи експертна подкрепа и консултация за ускоряване на реализацията на проектите на община Севлиево.

Преброяване 2021 ще се проведе от 7 септември до 3 октомври
Общество
Близо 5000 са новите безработни в областта от началото на пандемията
Общество
Водата в област Габрово поевтинява с 3 % от Нова година
Общество
Храненето на медиците на първа линия е осигурено до 31 декември
Общество
Една емблема на Севлиево - Костадин Костадинов, загуби битката с Ковид
Общество
По-високи цени са в сила в Севлиево за някои услуги и общински такси
Общество
Брекзит: новите отношения между ЕС и Великобритания и Вие
Общество
Още пари за обхода на Габрово, трасето не било безопасно
Общество
11 670 лв. за деца дариха от "Идеал Стандарт-Видима"
Общество
През 2021 г. Община Севлиево ще разполага с рекордно голям финансов ресурс
Общество
Съдът отмени увеличението на данъка върху имотите в община Севлиево
Общество
Повече от половината общински пътища на Севлиево са в лошо състояние
Общество
Детските градини и началните училища отварят на 4 януари
Общество
МВР да осветли проверката от побоя на Димитър Кенаров, настоява АЕЖ
Общество
Тихомир Петков получи служебна благодарност от главния прокурор
Общество
ЕРП Север преустановява планираните прекъсвания на ток по празниците
Общество