Идва ли краят на проблема със скитащите коне в балкана?
Безстопанствени коне в двор на къща в с. Кръвеник, снимката е изпратена от собственика на имота

от Емилия Димитрова

Община Севлиево ще обособи терени общинска собственост в балканските села, на които ще се задържат заловените скитащи коне, за които не може да бъде установено чия собственост са. Безстопанствените животни ще бъдат залавяни от правоспособно лице, което Общината се ангажира да наеме за своя сметка. Занапред към документацията на търгове за добив на дървесина ще има клауза, която ще задължава фирмите, които използват животинска сила за извозване на дървесината, да се задължат животните им да бъдат чипирани.

Това са част от ангажиментите, които кметът на община Севлиево Иван Иванов е поел по време на заседание на общинската епизоотична комисия, провело се на 10 юни т.г. Тъй като проблемът с безстопанствените и скитащи коне в балкана е стар и всяка година заживява наново, а на решенията от заседанието не бе дадена гласност, "Севлиево онлайн" изиска копие от протокола от срещата по реда на Закона за достъп до обществена информация. 

Трябва синхрон 

Проблемът със скитащите коне е комплексен, а правомощията на институциите за решаването му са разпределени така, че всички трябва да действат в синхрон, е позицията на Васил Петров - началник отдел в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ). Според него необходимостта от залавяне на скитащи животни не се отнася само за конете, а и за всякакви други (проблем със свободно движещи се крави например има от години в с. Млечево, б.ред.).

Точно от д-р Петров е дошло предложението скитащите коне да бъдат залавяни за два дни, а фирмите за дърводобив да бъдат заставени да обособят край териториите, където се извършват сечи, места, на които животните да пребивават, когато не са впрегнати в работа. 

В оперативен порядък

Според протокола от заседанието кметът на Севлиево е приел препоръките на агенцията по храните и се е ангажирал те да станат действия "в оперативен порядък". Срокове в протокола не се споменават. 

Проблемът със свободно пуснати коне, които от години унищожават ливади и ниви в балканските села на община Севлиево, е на много години. Повечето от конете са на дървосекачи, наети от местни дърводобивни фирми, които след края на работния ден пускат животните сами да търсят храна. Наказани няма, защото нито един от конете не е чипиран и така се оказват безстопанствени. В подобни ситуации законът предвижда умъртвяване на животните. Мярката е крайна и от Агенцията по храните се въздържат да я приложат, защото на никой не му се убиват здрави коне, каза преди година ветеринарен лекар от Севлиево, потърсен за коментар по темата.

Законът е неприложим

В Закон за ветеринарномедицинската дейност са разписани отговорностите на всички, които се занимават с отглеждане и стопанисване на коне. 

Според текстовете му общинските съвети са задължени да приемат наредба за отглеждането на селскостопански животни, а кметовете и кметските наместници по места да осъщестяват контрол по спазване на наредбата. На кметовете в селата е задължението и за „недопускане на свободно движение на животни по улиците на населените места“. Това означава, че кметът на селото носи главната отговорност, ако в землището на селото скитат коне. Той има задължението да ги прибере и да уведоми съответната областна агенция по безопасност на храните. Тя от своя страна трябва да открие собствениците на животните и да ги санкционира. 

Това е законовият ред в случаите, когато конете могат да бъдат идентифицирани, т.е. имат поставен чип. Ако нямат, както е в повечето случаи, няма и наказани, а законът се оказва неприложим.

Освен ако не се намесят от съответната дирекция по безопасност на храните. В случаите, когато животните не могат да бъдат идентифицирани, а те са повече, намесата на дирекцията означава евтаназия, което е крайна и драстична мярка. 

Преди година

Преди малко повече от година потърсихме Община Севлиево по същия проблем с въпроса би ли се ангажирала администрацията да прибира свободно движещите се коне и ги връща на собствениците им след заплащане на глоба, регламент, който работи в общини с аналогични проблеми. Отговорът тогава гласеше: „възможно е да бъде осигурено място за прибиране на скитащите коне при спазването на необходимите санитарно-хигиенни норми и при възможност за изхранване на животните, за което обаче трябва да бъде осигурен финансов ресурс“.

Явно проблемът е толкова назрял, че този път пари ще се намерят. И дано решенията са заради хората в балкана, потърпевши от набезите на животните, а и заради самите животни, но не защото след три месеца са местните избори. 

Илхам Тохти е носителят на наградата "Сахаров" за свобода на мисълта
Общество
"Севлиево 21 век" връчи годишните стипендии на трима ученици
Общество
19-годишен с 2.11 промила алкохол, се е забил в уличен стълб
Общество
Молебен и курбан в памет на Св. Мина организира Ротари клуб
Общество
КНСБ: 2472 лв. са необходими за нормален живот на семейство
Общество
Кола блъсна жена на пешеходна пътека в центъра на Севлиево
Общество
Първи случай на африканска чума в габровско, ограничава се лова
Общество
Садим нови 200 дървета, старите торим със строителни отпадъци
Общество
Автобуси от Автогара Севлиево до "Медицински център-1"
Общество
Севлиево отдаде почит и признателност към народните будители
Общество
Изборите минаха, във воден режим сме. Вече официално
Общество
Камион се преобърна преди разклона за с. Добромирка
Общество
40-годишна севлиевка спря дрегера на 3.19 промила
Общество
Деца събраха благотворително зимни дрехи и топли завивки
Общество
Блъснаха момиче, докато пресича на пешеходна пътека
Общество
Включете се в безплатните обучения за домашно компостиране!
Общество