Идва ли краят на проблема със скитащите коне в балкана?
Безстопанствени коне в двор на къща в с. Кръвеник, снимката е изпратена от собственика на имота

от Емилия Димитрова

Община Севлиево ще обособи терени общинска собственост в балканските села, на които ще се задържат заловените скитащи коне, за които не може да бъде установено чия собственост са. Безстопанствените животни ще бъдат залавяни от правоспособно лице, което Общината се ангажира да наеме за своя сметка. Занапред към документацията на търгове за добив на дървесина ще има клауза, която ще задължава фирмите, които използват животинска сила за извозване на дървесината, да се задължат животните им да бъдат чипирани.

Това са част от ангажиментите, които кметът на община Севлиево Иван Иванов е поел по време на заседание на общинската епизоотична комисия, провело се на 10 юни т.г. Тъй като проблемът с безстопанствените и скитащи коне в балкана е стар и всяка година заживява наново, а на решенията от заседанието не бе дадена гласност, "Севлиево онлайн" изиска копие от протокола от срещата по реда на Закона за достъп до обществена информация. 

Трябва синхрон 

Проблемът със скитащите коне е комплексен, а правомощията на институциите за решаването му са разпределени така, че всички трябва да действат в синхрон, е позицията на Васил Петров - началник отдел в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ). Според него необходимостта от залавяне на скитащи животни не се отнася само за конете, а и за всякакви други (проблем със свободно движещи се крави например има от години в с. Млечево, б.ред.).

Точно от д-р Петров е дошло предложението скитащите коне да бъдат залавяни за два дни, а фирмите за дърводобив да бъдат заставени да обособят край териториите, където се извършват сечи, места, на които животните да пребивават, когато не са впрегнати в работа. 

В оперативен порядък

Според протокола от заседанието кметът на Севлиево е приел препоръките на агенцията по храните и се е ангажирал те да станат действия "в оперативен порядък". Срокове в протокола не се споменават. 

Проблемът със свободно пуснати коне, които от години унищожават ливади и ниви в балканските села на община Севлиево, е на много години. Повечето от конете са на дървосекачи, наети от местни дърводобивни фирми, които след края на работния ден пускат животните сами да търсят храна. Наказани няма, защото нито един от конете не е чипиран и така се оказват безстопанствени. В подобни ситуации законът предвижда умъртвяване на животните. Мярката е крайна и от Агенцията по храните се въздържат да я приложат, защото на никой не му се убиват здрави коне, каза преди година ветеринарен лекар от Севлиево, потърсен за коментар по темата.

Законът е неприложим

В Закон за ветеринарномедицинската дейност са разписани отговорностите на всички, които се занимават с отглеждане и стопанисване на коне. 

Според текстовете му общинските съвети са задължени да приемат наредба за отглеждането на селскостопански животни, а кметовете и кметските наместници по места да осъщестяват контрол по спазване на наредбата. На кметовете в селата е задължението и за „недопускане на свободно движение на животни по улиците на населените места“. Това означава, че кметът на селото носи главната отговорност, ако в землището на селото скитат коне. Той има задължението да ги прибере и да уведоми съответната областна агенция по безопасност на храните. Тя от своя страна трябва да открие собствениците на животните и да ги санкционира. 

Това е законовият ред в случаите, когато конете могат да бъдат идентифицирани, т.е. имат поставен чип. Ако нямат, както е в повечето случаи, няма и наказани, а законът се оказва неприложим.

Освен ако не се намесят от съответната дирекция по безопасност на храните. В случаите, когато животните не могат да бъдат идентифицирани, а те са повече, намесата на дирекцията означава евтаназия, което е крайна и драстична мярка. 

Преди година

Преди малко повече от година потърсихме Община Севлиево по същия проблем с въпроса би ли се ангажирала администрацията да прибира свободно движещите се коне и ги връща на собствениците им след заплащане на глоба, регламент, който работи в общини с аналогични проблеми. Отговорът тогава гласеше: „възможно е да бъде осигурено място за прибиране на скитащите коне при спазването на необходимите санитарно-хигиенни норми и при възможност за изхранване на животните, за което обаче трябва да бъде осигурен финансов ресурс“.

Явно проблемът е толкова назрял, че този път пари ще се намерят. И дано решенията са заради хората в балкана, потърпевши от набезите на животните, а и заради самите животни, но не защото след три месеца са местните избори. 

Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
Марияна Петрова е президент на Ротари клуб до юли догодина
Общество
Без винетка до "Севлиевски лозя" и фирмите край пътя за Габрово
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
Търговци протестираха пред РЗИ срещу отмяна на габровския битак
Общество
Мария Цонкова получи отличието „Пол Харис Фелоу“
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Областният кризисен щаб препоръчва носенето на маски на пазарите
Общество
С 600 000 лв. ще се направят неотложни пътни ремонти в села
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество