Илхан Кючюк даде старт на проекта "Аз, бъдещият инженер"

Днес евродепутатът от АЛДЕ Илхан Кючюк даде старт на конкурса „Aз, бъдещият инженер“. Конкурсът е за ученици от VIII до ХІІ клас и е съвместен проект на ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров" и депутата. 

Инженерите се оказаха кадрите, от които има най-голям недостиг не само в България, а и в световен мащаб. А пазарът на труда и в бъдеще ще има нужда от инженери, според доклад за професиите с бъдеще, изготвен от Министерството на труда и социалната политика. Същото установяват и специалистите по подбор на кадри.

Съвместната инициатива на Илхан Кючюк и севлиевската професионална гимназия има за цел да засили интереса на младите хора към техническите науки и в частност към инженерната професия. Очакванията на училищното ръководство са, че конкурсът ще мотивира учениците да развиват потенциала си и ще ги окуражи в търсенето на нови и модерни очертания на бъдещето.

Всяка година от началото на мандата си в Европейския парламент Илхан Кючюк посреща ученици от ПГМЕТ, разработили най-добрите си иновативни идеи в проекти, снимка: април 2018 г.

Конкурсът „Aз, бъдещият инженер е за ученици, които се интересуват от разработването на иновативни програми, продукти и идеи в областта на науката, техниката и технологиите. Те могат да кандидатстват със своите проекти (макети, модели, експерименти, постери, рисунки и снимки), свързани със зададената тема. 

След изтичане на срока за представяне на разработките, всички проекти ще бъдат изложени в учебна зала в училището и ще могат да бъдат разгледани от посетители. А най-добрите ще бъдат обявени през месец февруари 2019 година. Както и досега петимата най-добре представили се ученици и един научен ръководител ще посетят Европейския парламент в Брюксел, по лична покана на Илхан Кючюк. Учениците, класирани на второ и трето място и техни ръководители ще бъдат наградени с парична награда до 100 лв., предоставени от ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“.

Конкурсите, които Илхан Кючюк подкрепя в севлиевското училище датират от първата година на неговия мандат в Европейския парламент. Досегашните им издания баха „Светлина и земя“ (2015 година), „Енергия от възобновяеми източници“ (2016 година), „Разработване на проекти по наука, техника и технологии“ (2017 година) и „Най-добра иновативна идея“ (2018 година). А защо евродепутатът се ангажира с ученически идеи и резработки? Както неведнъж е подчертавал, работата с младите му носи най-силно удовлетворение, но и винаги е искал да се занимава с полезни за хората дейности. 

Конкурсите за разработване на проекти по наука, техника и технологии за ученици са съсредоточени в разработването на нови програми, продукти и проекти по икономика, химия, електронни прибори, устройства и комуникационни средства, физика и астрономия, биотехнологии, биология, енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници и осмислянето на проблемите, свързани с околната среда.

 

 

 

 

Как Дряново не стана „световен град на природосъобразния живот“
Образование
Илхан Кючюк даде старт на проекта "Аз, бъдещият инженер"
Образование
ПГМЕТ " Ген. Ив. Бъчваров" - 56 години от първия учебен час
Образование
Над 200 ученици се включиха в Деня на Априлов в НМО
Образование
“Заедно в час” организира информационна среща в Габрово
Образование
Доброволци от Севлиево бяха наградени от ИМКА
Образование
Научни проекти на наши ученици бяха високо оценени
Образование
Отговорности и на работници изисква дуалното обучение
Образование
Министър Вълчев: „Недостигът на специалисти е предизвикателство“
Образование
Светла Георгиева ще води "Училищно настоятелство" трети мандат
Образование
Коледа на доброто в ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров"
Образование
Тома Томев получи награда за "Най-добър социален партньор"
Образование
Апелативните съдии: „ПГ „М. Попов“ ще плати над 40 000 лв.“
Образование
Ученици лично показаха свои разработки на министър Вълчев
Образование
Голямата фирма отвътре, видяха ученици, които учат чрез работа
Образование
Общината кандидатства с проект за саниране на Детския комплекс
Образование