Илхан Кючюк даде старт на проекта "Аз, бъдещият инженер"

Днес евродепутатът от АЛДЕ Илхан Кючюк даде старт на конкурса „Aз, бъдещият инженер“. Конкурсът е за ученици от VIII до ХІІ клас и е съвместен проект на ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров" и депутата. 

Инженерите се оказаха кадрите, от които има най-голям недостиг не само в България, а и в световен мащаб. А пазарът на труда и в бъдеще ще има нужда от инженери, според доклад за професиите с бъдеще, изготвен от Министерството на труда и социалната политика. Същото установяват и специалистите по подбор на кадри.

Съвместната инициатива на Илхан Кючюк и севлиевската професионална гимназия има за цел да засили интереса на младите хора към техническите науки и в частност към инженерната професия. Очакванията на училищното ръководство са, че конкурсът ще мотивира учениците да развиват потенциала си и ще ги окуражи в търсенето на нови и модерни очертания на бъдещето.

Всяка година от началото на мандата си в Европейския парламент Илхан Кючюк посреща ученици от ПГМЕТ, разработили най-добрите си иновативни идеи в проекти, снимка: април 2018 г.

Конкурсът „Aз, бъдещият инженер е за ученици, които се интересуват от разработването на иновативни програми, продукти и идеи в областта на науката, техниката и технологиите. Те могат да кандидатстват със своите проекти (макети, модели, експерименти, постери, рисунки и снимки), свързани със зададената тема. 

След изтичане на срока за представяне на разработките, всички проекти ще бъдат изложени в учебна зала в училището и ще могат да бъдат разгледани от посетители. А най-добрите ще бъдат обявени през месец февруари 2019 година. Както и досега петимата най-добре представили се ученици и един научен ръководител ще посетят Европейския парламент в Брюксел, по лична покана на Илхан Кючюк. Учениците, класирани на второ и трето място и техни ръководители ще бъдат наградени с парична награда до 100 лв., предоставени от ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“.

Конкурсите, които Илхан Кючюк подкрепя в севлиевското училище датират от първата година на неговия мандат в Европейския парламент. Досегашните им издания баха „Светлина и земя“ (2015 година), „Енергия от възобновяеми източници“ (2016 година), „Разработване на проекти по наука, техника и технологии“ (2017 година) и „Най-добра иновативна идея“ (2018 година). А защо евродепутатът се ангажира с ученически идеи и резработки? Както неведнъж е подчертавал, работата с младите му носи най-силно удовлетворение, но и винаги е искал да се занимава с полезни за хората дейности. 

Конкурсите за разработване на проекти по наука, техника и технологии за ученици са съсредоточени в разработването на нови програми, продукти и проекти по икономика, химия, електронни прибори, устройства и комуникационни средства, физика и астрономия, биотехнологии, биология, енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници и осмислянето на проблемите, свързани с околната среда.

 

 

 

 

Керамиката и точарството не са остарели занаяти, децата ги харесват
Образование
Закриват се пет паралелки след първото класиране за гимназиите
Образование
В Природоматематическата и Априловска гимназия се влиза с най-висок бал
Образование
Лято в библиотеката и читалня на открито
Образование
Близо седемдесет души ще се явят на матура през август
Образование
Учениците могат да се запознаят с работата си от изпита след 7 клас
Образование
МОН призна за невалидните документи от университета в Габрово
Образование
Когато всички са приятели, въпреки че идват от различни места
Образование
Учителка в с. Чепинци е в основата на високия успех на матурата по биология
Образование
Дуалното обучение в Севлиево - трудно начало, видими ползи
Образование
Ученици от Чехия са на обучение в Историческия музей
Образование
СУ "В. Левски" е сред първите пет в областта по успех след 7 клас
Образование
Окончателно: две са пълните шестици на матурите в Севлиево
Образование
СУ "В. Левски" в Севлиево е трето по успех на матурата по БЕЛ
Образование
Как ТУ в Габрово е издавал невалидни документи за квалификация
Образование
Отново на първите места са бъдещите електротехници на ПГМЕТ
Образование