Илхан Кючюк даде старт на проекта "Аз, бъдещият инженер"

Днес евродепутатът от АЛДЕ Илхан Кючюк даде старт на конкурса „Aз, бъдещият инженер“. Конкурсът е за ученици от VIII до ХІІ клас и е съвместен проект на ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров" и депутата. 

Инженерите се оказаха кадрите, от които има най-голям недостиг не само в България, а и в световен мащаб. А пазарът на труда и в бъдеще ще има нужда от инженери, според доклад за професиите с бъдеще, изготвен от Министерството на труда и социалната политика. Същото установяват и специалистите по подбор на кадри.

Съвместната инициатива на Илхан Кючюк и севлиевската професионална гимназия има за цел да засили интереса на младите хора към техническите науки и в частност към инженерната професия. Очакванията на училищното ръководство са, че конкурсът ще мотивира учениците да развиват потенциала си и ще ги окуражи в търсенето на нови и модерни очертания на бъдещето.

Всяка година от началото на мандата си в Европейския парламент Илхан Кючюк посреща ученици от ПГМЕТ, разработили най-добрите си иновативни идеи в проекти, снимка: април 2018 г.

Конкурсът „Aз, бъдещият инженер е за ученици, които се интересуват от разработването на иновативни програми, продукти и идеи в областта на науката, техниката и технологиите. Те могат да кандидатстват със своите проекти (макети, модели, експерименти, постери, рисунки и снимки), свързани със зададената тема. 

След изтичане на срока за представяне на разработките, всички проекти ще бъдат изложени в учебна зала в училището и ще могат да бъдат разгледани от посетители. А най-добрите ще бъдат обявени през месец февруари 2019 година. Както и досега петимата най-добре представили се ученици и един научен ръководител ще посетят Европейския парламент в Брюксел, по лична покана на Илхан Кючюк. Учениците, класирани на второ и трето място и техни ръководители ще бъдат наградени с парична награда до 100 лв., предоставени от ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“.

Конкурсите, които Илхан Кючюк подкрепя в севлиевското училище датират от първата година на неговия мандат в Европейския парламент. Досегашните им издания баха „Светлина и земя“ (2015 година), „Енергия от възобновяеми източници“ (2016 година), „Разработване на проекти по наука, техника и технологии“ (2017 година) и „Най-добра иновативна идея“ (2018 година). А защо евродепутатът се ангажира с ученически идеи и резработки? Както неведнъж е подчертавал, работата с младите му носи най-силно удовлетворение, но и винаги е искал да се занимава с полезни за хората дейности. 

Конкурсите за разработване на проекти по наука, техника и технологии за ученици са съсредоточени в разработването на нови програми, продукти и проекти по икономика, химия, електронни прибори, устройства и комуникационни средства, физика и астрономия, биотехнологии, биология, енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници и осмислянето на проблемите, свързани с околната среда.

 

 

 

 

ПГ "Марин Попов" отбеляза патронния празник на училището
Образование
Отлично представяне на ученици в „Ключът на музиката“
Образование
За пътуването до Брюксел на ученици, разказва Красимира Томева
Образование
Колеж без акредитация откри учебна година в Дряново
Образование
Ученици "биха" конкуренцията, този път сред машинните техници
Образование
Пет отличия спечелиха учениците от клуб "Журналист"
Образование
„Математиката около нас“ отведе ученици в Португалия
Образование
ПГМЕТ "Ген. Ив. Бъчваров" - първенец по електротехника
Образование
Бронзов медал донесе отборът на ПГМЕТ в "Мога и зная как"
Образование
От първо лице: как Швейцария помага на децата в избора на професия
Образование
От Библиотеката канят децата във ваканция при тях
Образование
Ученици от гимназия Раублинг в Германия са на обмен в Севлиево
Образование
Деца продават великденски сувенири, за да помогнат на съученик
Образование
РИОСВ предизвиква учениците с конкурс за Деня на Земята
Образование
Седмица, посветена на училищния патрон, в ПГ "Марин Попов"
Образование
Първо място зае Драгомир Маринов в "Мога и зная как"
Образование