Илхан Кючюк даде старт на проекта "Аз, бъдещият инженер"

Днес евродепутатът от АЛДЕ Илхан Кючюк даде старт на конкурса „Aз, бъдещият инженер“. Конкурсът е за ученици от VIII до ХІІ клас и е съвместен проект на ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров" и депутата. 

Инженерите се оказаха кадрите, от които има най-голям недостиг не само в България, а и в световен мащаб. А пазарът на труда и в бъдеще ще има нужда от инженери, според доклад за професиите с бъдеще, изготвен от Министерството на труда и социалната политика. Същото установяват и специалистите по подбор на кадри.

Съвместната инициатива на Илхан Кючюк и севлиевската професионална гимназия има за цел да засили интереса на младите хора към техническите науки и в частност към инженерната професия. Очакванията на училищното ръководство са, че конкурсът ще мотивира учениците да развиват потенциала си и ще ги окуражи в търсенето на нови и модерни очертания на бъдещето.

Всяка година от началото на мандата си в Европейския парламент Илхан Кючюк посреща ученици от ПГМЕТ, разработили най-добрите си иновативни идеи в проекти, снимка: април 2018 г.

Конкурсът „Aз, бъдещият инженер е за ученици, които се интересуват от разработването на иновативни програми, продукти и идеи в областта на науката, техниката и технологиите. Те могат да кандидатстват със своите проекти (макети, модели, експерименти, постери, рисунки и снимки), свързани със зададената тема. 

След изтичане на срока за представяне на разработките, всички проекти ще бъдат изложени в учебна зала в училището и ще могат да бъдат разгледани от посетители. А най-добрите ще бъдат обявени през месец февруари 2019 година. Както и досега петимата най-добре представили се ученици и един научен ръководител ще посетят Европейския парламент в Брюксел, по лична покана на Илхан Кючюк. Учениците, класирани на второ и трето място и техни ръководители ще бъдат наградени с парична награда до 100 лв., предоставени от ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“.

Конкурсите, които Илхан Кючюк подкрепя в севлиевското училище датират от първата година на неговия мандат в Европейския парламент. Досегашните им издания баха „Светлина и земя“ (2015 година), „Енергия от възобновяеми източници“ (2016 година), „Разработване на проекти по наука, техника и технологии“ (2017 година) и „Най-добра иновативна идея“ (2018 година). А защо евродепутатът се ангажира с ученически идеи и резработки? Както неведнъж е подчертавал, работата с младите му носи най-силно удовлетворение, но и винаги е искал да се занимава с полезни за хората дейности. 

Конкурсите за разработване на проекти по наука, техника и технологии за ученици са съсредоточени в разработването на нови програми, продукти и проекти по икономика, химия, електронни прибори, устройства и комуникационни средства, физика и астрономия, биотехнологии, биология, енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници и осмислянето на проблемите, свързани с околната среда.

 

 

 

 

Стаж в Португалия по "Еразъм+" ще преминат ученици
Образование
Конференция за нов проект по "Еразъм+" свикват в ПГМЕТ
Образование
Гимназия "Ген. Иван Бъчваров" чества своите 56 години
Образование
Инж. Кунев от ПГМЕТ премина обучение в ЦЕРН
Образование
Илхан Кючюк даде старт на проекта "Аз, бъдещият инженер"
Образование
Доброволци от Севлиево бяха наградени от ИМКА
Образование
Три последователни дни Севлиево бе сцена на науката
Образование
Училищно настоятелство почете пенсионирали се учители
Образование
Деца пресъздават обредите на Димитровден
Образование
Голямата фирма отвътре, видяха ученици, които учат чрез работа
Образование
Младежи станаха мениджъри за един ден
Образование
Обявиха стипендиантите на сдружение "Севлиево 21 век"
Образование
ПГМЕТ " Ген. Ив. Бъчваров" - 56 години от първия учебен час
Образование
СУ „В. Левски“ учебната година започна с нов проект по "Еразъм+"
Образование
ОУ "Стефан Пешев" празнува своя патронен празник
Образование
Яна Пенчева и проекта "Да колонизираме Марс" отличи фондация "Еврика"
Образование