Търсене

Има или няма пари за водопроводите на Севлиево? Един въпрос, два отговора в пълно противоречие

Севлиево онлайн
Платформа за проверка на фактите стартира и в България

Снимка на Gerd Altmann от Pixabay

Община Севлиево не е подписвала никакви договори за финансиране на който и да било от ВиК-проектите, нито има отделно постановление или споразумение с Министески съвет (МС), или с някое от министерствата за предоставяне на финансиране за ВиК-обекти. В общинския бюджет не са постъпвали суми по отношение на тези обекти. Това казва кметът на Севлиево Иван Иванов, цитиран от общинския сайт, в отговор на питане от общински съветник.  

Питането е от Тодор Ганчев ("Демократична България"), а повод за въпроса, както самият Ганчев уточнява, е публично оповестена информация от бившия депутат на „Продължаваме промяната“ Богомил Петков, че държавата осигурява финансиране за осем инфраструктурни обекти в областта.

В своя отговор кметът Иванов уточнява, че през различни периоди през тази година (2022) Община Севлиево е отправила четири искания до Министерството на финансите (МФ) и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за финансиране на три обекта. Спроред Иванов нищо ново не е казала Община Севлиево на ресорните министерства, тъй като проектите, за които е поискано финансиране "са отдавна известни на държавните институции". Става въпрос за части от довеждащия водопровод от ВЕЦ-Видима до Пречиствателната станция за питейно водоснабдяване в с. Стоките, както и за източния водопроводен клон (от Пречиствателната станция в с. Стоките до с. Добромирка).
 
Обектите са публична държавна собственост и не могат да бъдат финансирани със средства от общинския бюджет, подчертава кметът Иванов. Тъй като финансирането на реконструкцията им трябва да бъде от държавата, затова след проектирането и приключването на всички съгласувателни процедури до издаването на разрешения за строеж, Община Севлиево e правила искания за финансиране на части от тях, и на целите обекти, които са на голяма стойност. Исканията са били пред различни министерства, начело на които са били различни министри. 
 
В отговор са получени на четири пъти средства с четири отделни постановления на Министерския съвет. Парите са за подмяна на половината от довеждащия водопровод от ВЕЦ-Видима до пречиствателната станция в Стоките, на стойност близо 7.9 млн. лв., за реконструкция на Източния водопроводен клон - от с. Стоките до с. Добромирка - участъци 2,3 и 4 от първия етап на ремонта, на стойност 9.5 млн. лв. 
 
Всички финансови траншове, с които частично е решен проблемът с водоснабдяването, са получени в Община Севлиево от предходните правителства преди 2021 г., подчертава в отговора си севлиевският кмет. 
 
Тези отговори на Иван Иванов констрастират с отчета на народния представител в 47 Народно събрание Богомил Петков. В този отчет, който бившият депутат направи публично през медиите, се казва: "Реконструкцията на улични водопроводи в централната част на Севлиево и два етапа от реконструкцията на източния водопровод на Севлиево с обща дължина малко над десет километра са проектите по отношение водоснабдяването на Севлиево и севлиевска община, за които държавата осигурява финансиране". 
 
На това идва още едно уточнение от кмета Иванов: "Ссевлиевските проекти са включени в списък, който претърпява няколко промени и влиза на заседание на Министерския съвет (МС) от 1 август т.г. - ден преди правителството да подаде оставка. Има решение на МС с приложен списък, в който тези три обекта фигурират, но средствата за изпълнението през 2022 г. следва да се осигурят от бюджета на МРРБ чрез преструктуриране на разходите. Има специален текст, според който трябва „служебният министър да подпише договори за изпълнение на проектите, които те ще финансират 30% авансово, а останалите средства ще се изплащат след предоставяне на документи за извършени дейности“.
 
Оказва се, че на въпроса има ли пари за довеждащите водопроводи на Севлиево, отговорът е кратък: обещани са. 
 
 
Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!