Има ли епидемичен взрив от хепатит А в Севлиево?
снимка: Clinika.bg

Майки на деца, които учат в СУ "Васил Левски" в Севлиево, сигнализираха тези дни на редакционните телефони на "Севлиево онлайн" за разрастване на болестта хепатит А в училището. Потърсихме за информация д-р Татяна Велиславова - директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Габрово. 

"Когато имаме двама и повече заболели от хепатит А, говорим за епидемичен взрив на заболяването", обясни д-р Велиславова. Тя уточни, че в Севлиево към днешна дата има установен само един случай на хепатит А при дете, но други две деца са дали проби, резултатите от които се изчакват. Ако те се окажат положителни, тогава в града ни може да се говори за епидемия на болестта. "Това не е необичайно за есенно зимния сезон", категорична е д-р Велиславова. 

Що се отнася до ширещите се коментари, че виновник за разпространението на болестат бил басейнът в СУ "Васил Левски", тя отрече това да е възможно и уточни, че болестта се предава по воден и хранителен път, като най-често това става при контактно-битов път. В половината от случаите на заболели обаче, те си остават недиагностицирани, тъй като заболяването протича без симптоми. 

Няма мярка, която да спре разпространението на хепатит А, но засилването на дезинфекционния режим в училището е едно от нещата, които могат да бъдат направени и се правят, обясни още д-р Велиславова. Разпоредена е три пъти крайна дезинфекция, като два пъти това вече е направено, предстои третото дезинфекциране. 

Родителите също могат да се включат в ограничението на болестта като изискват от децата си строга лична и обществена хигиена. По преценка на личния лекар може да се направи и ваксина срещу хепатит, което допълнително би могло да отграничи епидемичния взрив. 

Басейнът в СУ "Васил Левски" е спрян за използване до второ нареждане. След като бъде дезинфекциран и пробите от водата в него се окажат добри, тогава ще бъде отново пуснат за експлоатация, казаха от РЗИ.    

Записват за преглед при -р Пейо Мишев - 30 октомври 2020 г.
Здраве
Решенията на ТЕЛК важат 3 месеца след края на епидемичната обстановка
Здраве
Коронавирусът взе втора жертва от Севлиево, жена на 66 г.
Здраве
Рязък спад на инфектираните с Covid-19, един нов случай за седмица
Здраве
У нас са направени 500 000 PCR теста, държавата е платила за 19 324
Здраве
На 15 октомври в Севлиево ще преглежда д-р Бонка Попова
Здраве
Д-р Димитров - УНГ, преглежда на две дати през октомври
Здраве
Д-р Бонка Попова (медицинска онкология) преглежда на 10 септември 2020 г.
Здраве
Записват за прегледи при д-р Димитър Димитров - УНГ
Здраве
В Севлиево преглежда д-р Диков - онкология, мамология, рентгенология
Здраве
Извънредна епидемична обстановка се удължава до 30 ноември
Здраве
По 1000 лв. допълнително за работещите в Спешна помощ
Здраве
За три дни - 43 нови потвърдени случаи на Covid в област Габрово
Здраве
Добрата грижа за сърцето изисква профилактичен преглед два пъти в годината
Здраве
Избран е доставчик на шест апарата за хемодиализа за МБАЛ "Д-р Стойчо Христов"
Здраве
Ден на отворените врати в МБАЛ „Свети Иван Рилски“-Габрово
Здраве