Има ли епидемичен взрив от хепатит А в Севлиево?
снимка: Clinika.bg

Майки на деца, които учат в СУ "Васил Левски" в Севлиево, сигнализираха тези дни на редакционните телефони на "Севлиево онлайн" за разрастване на болестта хепатит А в училището. Потърсихме за информация д-р Татяна Велиславова - директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Габрово. 

"Когато имаме двама и повече заболели от хепатит А, говорим за епидемичен взрив на заболяването", обясни д-р Велиславова. Тя уточни, че в Севлиево към днешна дата има установен само един случай на хепатит А при дете, но други две деца са дали проби, резултатите от които се изчакват. Ако те се окажат положителни, тогава в града ни може да се говори за епидемия на болестта. "Това не е необичайно за есенно зимния сезон", категорична е д-р Велиславова. 

Що се отнася до ширещите се коментари, че виновник за разпространението на болестат бил басейнът в СУ "Васил Левски", тя отрече това да е възможно и уточни, че болестта се предава по воден и хранителен път, като най-често това става при контактно-битов път. В половината от случаите на заболели обаче, те си остават недиагностицирани, тъй като заболяването протича без симптоми. 

Няма мярка, която да спре разпространението на хепатит А, но засилването на дезинфекционния режим в училището е едно от нещата, които могат да бъдат направени и се правят, обясни още д-р Велиславова. Разпоредена е три пъти крайна дезинфекция, като два пъти това вече е направено, предстои третото дезинфекциране. 

Родителите също могат да се включат в ограничението на болестта като изискват от децата си строга лична и обществена хигиена. По преценка на личния лекар може да се направи и ваксина срещу хепатит, което допълнително би могло да отграничи епидемичния взрив. 

Басейнът в СУ "Васил Левски" е спрян за използване до второ нареждане. След като бъде дезинфекциран и пробите от водата в него се окажат добри, тогава ще бъде отново пуснат за експлоатация, казаха от РЗИ.    

През февруари безработните внасят 24.40 лв. здравна вноска
Здраве
15 зъболекари от Севлиево подписаха договори със Здравната каса
Здраве
Извънредно заседание на Съвета по сигурността заради коронавирус
Здраве
Прокуратурата прекрати преписката срещу управителя на МБАЛ в Севлиево
Здраве
Д-р Димитров - специалист УНГ, преглежда на 25 февруари 2020 г.
Здраве
Д-р Бонка Попова, онколог, ще преглежда на две дати през февруари
Здраве
Учениците тръгват на училище след грипната ваканция
Здраве
На 28 февруари д-р Пейо Мишев ще има прегледи в Севлиево
Здраве
Д-р Сиромахова - очни болести, преглежда на 12 февруари в Севлиево
Здраве
Открита линия за коронавирус откри Здравното министерство
Здраве
Онкологът д-р Попова преглежда в Севлиево на 12 март
Здраве
От днес грипната епидемия се отменя
Здраве
Д-р Германова стана част от екипа на "Медицински център-1"
Здраве
Д-р Сиромахова вече работи всяка сряда в "Медицински център-1"
Здраве
Д-р Германова закрива практиката си на общопрактикуващ лекар
Здраве
Д-р Димитров - специалист УНГ, преглежда на 11 февруари 2020 г.
Здраве