Има ли епидемичен взрив от хепатит А в Севлиево?
снимка: Clinika.bg

Майки на деца, които учат в СУ "Васил Левски" в Севлиево, сигнализираха тези дни на редакционните телефони на "Севлиево онлайн" за разрастване на болестта хепатит А в училището. Потърсихме за информация д-р Татяна Велиславова - директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Габрово. 

"Когато имаме двама и повече заболели от хепатит А, говорим за епидемичен взрив на заболяването", обясни д-р Велиславова. Тя уточни, че в Севлиево към днешна дата има установен само един случай на хепатит А при дете, но други две деца са дали проби, резултатите от които се изчакват. Ако те се окажат положителни, тогава в града ни може да се говори за епидемия на болестта. "Това не е необичайно за есенно зимния сезон", категорична е д-р Велиславова. 

Що се отнася до ширещите се коментари, че виновник за разпространението на болестат бил басейнът в СУ "Васил Левски", тя отрече това да е възможно и уточни, че болестта се предава по воден и хранителен път, като най-често това става при контактно-битов път. В половината от случаите на заболели обаче, те си остават недиагностицирани, тъй като заболяването протича без симптоми. 

Няма мярка, която да спре разпространението на хепатит А, но засилването на дезинфекционния режим в училището е едно от нещата, които могат да бъдат направени и се правят, обясни още д-р Велиславова. Разпоредена е три пъти крайна дезинфекция, като два пъти това вече е направено, предстои третото дезинфекциране. 

Родителите също могат да се включат в ограничението на болестта като изискват от децата си строга лична и обществена хигиена. По преценка на личния лекар може да се направи и ваксина срещу хепатит, което допълнително би могло да отграничи епидемичния взрив. 

Басейнът в СУ "Васил Левски" е спрян за използване до второ нареждане. След като бъде дезинфекциран и пробите от водата в него се окажат добри, тогава ще бъде отново пуснат за експлоатация, казаха от РЗИ.    

Детско отделение - още една инвестиция в здравето на севлиевци
Здраве
От 25 до 29 ноември в Севлиево ще се раздават донорски карти
Здраве
Д-р Валери Йовчев изкара курс по най-високо ниво на имплантология
Здраве
Д-р Диков - онкорентгенолог-мамолог, преглежда на 13 декември 2019 г.
Здраве
Седем незададени въпроси, или как Кирил Ананиев избяга от журналистите в Севлиево
Здраве
Не се налага затваряне на СУ "В. Левски", заявиха от ръководството
Здраве
Д-р Бонка Попова, онколог, преглежда в Севлиево на 12 декември
Здраве
Нови дати за преглед при д-р Димитров - УНГ, през ноември 2019 г.
Здраве
Има ли епидемичен взрив от хепатит А в Севлиево?
Здраве
Един случай на хепатит А е потвърден, други три деца са хоспитализирани
Здраве
На 15 декември д-р Пейо Мишев преглежда в Севлиево
Здраве
Д-р Явор Малинов ще приема пациенти в Севлиево на 13 декември
Здраве
Глобяват севлиевската болница за неспазване на трудовото законодателство
Здраве
Нови специалисти в "Медицински център-1"
Здраве
Д-р Антоанета Апостолова - нов специалист в "Медицински център-1"
Здраве
Обявен е прием на документи от нуждаещи се от патронажна грижа
Здраве