Имало едно време...и как в по-ново време солта лекува

Един цар имал три дъщери, една от друга по-хубави. Царят много ги обичал и ги милвал. Като всеки баща и той искал да отгледа хубаво децата си, да са работни и паметни, да ги ожени и да се сроди с добри хора. Един път си седял с трите щерки, галел ги и почнал да ги пита коя го обича най-много. Едната казала, че го обича като златото, другата като мед и безценни камъни, а третата, най-малката, отговорила, че обича баща си като солта. Това разгневило царя и той прогонил най-малката си щерка.

Минали години и тя се оженила за сина на царя от съседното царство. На сватбата бил поканен и баща й, но не вкусил нищо от богатите и пребогати, красиво подредени в изящни съдове гозби, защото всичките били приготвени без сол. Когато домакинът разкрил тайната на безвкусните ястия, прогонилият дъщеря си цар разбрал грешката си и осъзнал, че дъщеря му всъщност го обичала много, но той бил заслепен, за да го осъзнае.

Това е приказка, но както във всички приказки и в нея има нещо истинско. Солта има изкюлчителна сила не само върху вкусовите ни сетива, но и силно влияние върху здравето ни.

За лечебните й свойства са изписани килограми мастило.

Различни източници разказват, че през Средновековието европейските монаси, докато добивали сол в солни пещери, открили метод за бързо облекчаване на респираторни заболявания, известен като спелеотерапия. Те водели болни хора в солните пещери и ги оставяли да вдишват малките солни частици, образувани по естествен начин при разбиването на солните скали.

През 1843 г. в Полша било документирано, че работниците в солните мини имали много нисък процент на респираторни заболявания. По време на Втората световна война, немски лекар забелязал, че пациентите, които били подслонявани в солните пещери имали почти чудодейни подобрения в своите дихателни и белодробни заболявания. Тези констатации го насърчили да направи медицински изследвания, които завършват с окуражаващи резултати. Хора с астма, бронхит и други дихателни проблеми започнали да идват в „клиниките”, създадени в солните мини, за да получат облекчение.

Солна стая в Севлиево

Пак по време на Втората световна война солните мини в Германия били използвани като бомбоубежища. При бомбардировки хората често оставали в мините за продължитело време и вдишвали праха от солта. При напускане на убежищата много астматици вече били в по-добро състояние.

Тайната, ако изобщо може да се говори за тайна, била в присъствието на сух аерозолен натриев хлорид в много чиста околна среда. Стабилната температура и ниската влажност били допълнителни фактори за увеличаване на терапевтичната стойност, а отрицателният аерозолен заряд прочиства въздуха чрез групирането на частиците.

Накратко казано солта лекува.

И не е необходимо да ходите до солни мини или скъпи курорти. У нас вече има солни стаи, а една от тях работи успешно в Севлиево.

Първите солни стаи са отворени в не толкова далечната 1960 г. в Русия. Те са оборудвани с устройства, наречени халогенератори, които пресъздават условията от солните мини. С последвалите клинични изследвания за резултатите при различни заболявания, започнала и съвременната солна терапия.

Солната терапия използва антибактериалните, противовъзпалителни, абсорбиращи и муколитични свойства на солта. Попадайки върху кожата солните частици активират регенеративни процеси, стопират възпаления и развитието на бактерии, балансират нивото на pH и имат оздравителен и подмладяващ ефект. Ефектът върху дихателната система и имунитета се постига чрез вдишване на сух солен аерозол с определени параметри в специално изградени солни стаи, каквато е Солна Стая Севлиево.

Как работи?

Солната терапия естествено облекчава симптомите на респираторни инфекции и заболявания чрез: прочистване на дихателните пътища от замърсители, прах и други; стопиране на възпаления в дихателните пътища; изтъняване и отвеждане на полипи по лигавиците; улеснява дренажа на синусите; намалява алергии в рамките на дихателните пътища;

Какво да очакваме?

Само след няколко сесии дишането става много по-леко. С течение на терапията затрудненото дишане, кихане, кашляне и конгестия (лигавицата е кръвонапълнена и отточна) постепенно се облекчават. Аерозолните частици на солта, които имат антибактериално, антисептично и противовъзпалително действие достигнат чак до най-тесните алвеоли на дробовете и „изчистват“ лигавицата от слуз и патогени. Дихателните пътища се разширяват. Дишането се подобрява. Често, след проведена солна терапия, използването на инхалатори и стероидни медикаменти значително намалява.

Солната стая при кожни проблеми

е естествен начин за облекчаване на кожни инфекции и проблеми чрез:

балансиране на нивото на pH;

неутрализиране на алергени и дразнители, към които реагира кожата;

индуциране на регенеративни процеси;

действа благотворно върху микроциркулацията;

понижава нивото на IgE (имунната система за свръхчувствителност)

Къде, кога и как да потърсите лек от солта?

Солна стая в Севлиево се намира в центъра на града, на ул. "Христо Спиридонов" 9 (непосредствено до храм "Св. Пророк Илия" и под магазина на "Виваком").

 Телефон за записвания: 0886 056 463

На този линк, можете да получите 20 минути безплатна халотерапия - https://mailchi.mp/5369d48062c6/9olfl1zn66

Нова заповед разхлабва ограничения от днес
Здраве
Ваксиниране с ваксина по избор без записване
Здраве
Децата се връщат на градина, отварят репетиционни и ресторанти
Здраве
Български лекари за ново здравеопазване с отворено писмо до Парламента
Здраве
С имейл, който уж бил на НЗОК, от Касата предупреждават за изнудване
Здраве
Севлиево продължава да е с най-много заболели от Ковид-19 в областта
Здраве
Ново: Д-димер тест диагностицира дълбока венозна тромбоза
Здраве
Кои специалисти ще консултират през месец май в МБАЛ „Свети Иван Рилски“
Здраве
ТЕЛК в Габрово спира да работи до 14 април
Здраве
Имало едно време...и как в по-ново време солта лекува
Здраве
Без обяснения Борисов прекрати дейността на НОЩ
Здраве
Д-р Фидошев и д-р Узунова ще преглеждат в МБАЛ „Св. Ив. Рилски“- Габрово
Здраве
„Зелен коридор” за Pfizer, Moderna и AstraZeneca в „Медицински център-1”
Здраве
Д-р Стелиян Андреев - ендокринолог, преглежда два дни седмично
Здраве
Консултация с утвърдени специалисти в МБАЛ „Св. Ив. Рилски“ - Габрово
Здраве
Д-р Димитров (УНГ) преглежда в Севлиево на 11 и 25 май
Здраве