Търсене

Инициатива “Стародумци” възкресява старите български думи

Инициатива “Стародумци” възкресява старите български думи

Момчил Цонев, чиято е идеята за възраждане на старите български думи в "Стародумци", снимка: личен архив

Момчил Цонев, един от 20-те най-изявени млади личности на България за 2018 г. в класацията на младежката организация Junior Chamber International, се е заел да възкреси старите думи от речника на българина. Инициативата е нарекъл “Стародумци”. 

"Старите думи са мил спомен от миналото. Българският език е бил толкова жив с тях. С годините все по-рядко ги чувам, откакто повечето баби и дядовци, с които си имахме приказка, измряха. И никой вече не ги използва. Но ние можем да ги върнем за нов живот” - споделят Момчил Цонев. С начинанието си той не иска да измести новите чуждици в езика ни, а да го направи още по-колоритен, звучен и жив с позабравени днес думи.

Авторът на инициативата отправя призив към всеки да сподели стари думи от различни райони на страната, които знаем от нашите баби и дядовци. Желаещите могат да се включат във Facebook страницата “Стародумци” на адрес www.facebook.com/starodumtsi.

Момчил Цонев е от Габрово, автор на множество културни проекти в родния си град, като първата градска онлайн енциклопедия Gabrovowiki, базирана на модела на Wikipedia, първата градска компютърна игра у нас Gabroville, международния уличен фестивал 6Fest Gabrovo. В момента работи по други две големи начинания - общностната медия за добротворчество “Добрите българи” и регионалната инициатива “Балканджии - сърцето на България” за култура, история и туризъм на селищата от Предбалкана в областите Велико Търново, Габрово и Ловеч.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.