Инж. Васил Кънев дари на Севлиево ЕКГ-холтер
инж. Васил Кънев - човекът, "виновен" за европеизирането на Севлиево

Със система за бърз анализ на продължителен ЕКГ-запис разполагат от тази седмица в "Медицински център-1-Севлиево". Системата се нарича холтер, а купуването й стана възможно благодарение дарението от 6 204 лв., което направи инж. Васил Кънев на центъра. Парите са събрани на неговия 70-ти юбилей това лято по молба на самия Кънев, който в поканите към гостите си помолил да не му купуват подаръци, а парите, които биха похарчили за тях, да дарят за Севлиево. "Аз съм на 70 години. За какво са ми вещи. Винаги съм се чувствал най-добре в Севлиево. Този град е всичко за мен, въпреки клишето. Затова го направих", сподели самият той за Севлиево онлайн.

След празненството инж. Кънев се срещнал с управителя на "Медицински център-1" д-р Младен Пенчев и попитал от какво имат нужда. Така се стигнало до идеята да бъде закупен EКГ-холтерът. 

Системата за бърз анализ на ЕКГ-запис се състои от три елемента: софтуер, рекордер и прилежащи електроди, които се поставят на тялото на пациента. Веднъж поставени електродите записват 24-часова кардиограма, което дава изключително добра представа за работата на сърцето, тъй като при обикновената кардограма се записва моментното състояние. След като изтече денонощие, данните се прехвърлят на харддиск, където се обработват и анализират и накрая се разпечатват на хартия.  

"Системата с голяма точност позволява да се установи работата на сърцето, което е изключително важно при пациенти с ритъмни смущения, екстрасистули, исхемични промени. А познавайки как функционира сърцето лекарят може да назначи най-доброто лечение", сподели кардиологът д-р Тодорка Маркова, която работи с новата апаратура. 

24-часовото проследяване на сърдечната дейност не се поема от Здравноосигурителната каса. Изследването се заплаща от пациента, стойността му е 40 лв., като сумата покрива всички консумативи и от пациента не се изисква да купува нищо. Записванията за изследването стават на регистратурата на "Медицински център-1-Севлиево". "Поставянето на електродите е безболезнено и не създава неудобство. Всъщност по тялото на пациента се слагат пет електрода и едно малко устройство, което тежи само 10 грама и се закрепя с щипка върху дреха", обяснява д-р Маркова.

По повод дарението от "Медицински център-1-Севлиево" изпратиха благодарствен адрес до инж. Васил Кънев, в който пише:

Екипът на "Медицински център-1-Севлиево" най-сърдечно благодари на инж. Васил Кънев за дарения компютърнобазиран ЕКГ-холтер H-SCRIBE 6. С него ще бъдат разширени възможностите за прецизна диагностика и съвременно лечение на кардиологични заболявания. Високо оценяваме Вашият жест на дарителство! Приемете нашите пожелания за здраве и успехи!

 

написано от Емилия Димитрова

 

 

Д-р Матеева и д-р Дочева прекратяват договорите си с РЗОК
Здраве
Ще преразглеждат клиничните пътеки на общинските болници
Здраве
С пет бебета посрещнаха Бабинден в севлиевското АГО
Здраве
И в Габрово грипна епидемия от утре, Севлиево засега се държи
Здраве
Министър Ананиев открива детско отделение в Габрово
Здраве
Ново: специализиран медицински транспорт в цялата страна
Здраве
Дряново и Трявна са в грипна епидемия
Здраве
Планиран е ремонт във Вътрешно отделение на общинската МБАЛ
Здраве
Iseal Standart оборудва отделението по педиатрия в Габрово
Здраве
Д-р Красимир Георгиев ще преглежда на 28 февруари 2018 г.
Здраве
Спада броят на болните от грип
Здраве
Онкорентгенологът д-р Диков ще преглежда в Свлиево на 2 март
Здраве
Записват за прегледи при пулмолога д-р Иво Станчев
Здраве
Габрово е далеч от грипна епидемия, засега
Здраве
РЗОК: Прекратихме договорите с лекарки по тяхно желание
Здраве
Продължава грипната ваканция в Габрово
Здраве