Искане на гражданин обикаля общинските канцеларии 212 дни
Пътят към с. Горни Угорелец, снимка: Красимир Петров

от Емилия Димитрова

Искане, писмено депозирано в Община Севлиево и адресирано до кмета Иван Иванов по повод публичното обсъждане на бюджета на Общината за 2020 г., обикаля 212 дни общинските кабинети, става ясно от справка в деловодната система на Община Севлиево. Искането е от Красимир Петров и е за спешен и изключително наложителен ремонт на пътна отсечка от 2.5 км към с. Горни Угорелец. Към днешна дата по сигнала не са предприети действия, твърди пред "Севлиево онлайн" Петров, което прави искането актуално при обсъждането на бюджета за догодина.  

 На 20 януари т.г. Красимир Петров пише до кмета на Севлиево и Постоянната комисия "Бюджет и финанси" към Общинския съвет с молба да се заложат в бюджета за 2020 г. средства за ремонт на отсечка от път, която не е ремонтирана от близо 20 години. Пътуването по нея вече било екстремно преживяване, разказа г-н Петров в редакцията на "Севлиево онлайн", а към снимките, които изпрати, е добавил, че ако пътуващият по пътя не го познава, ходовата част на колата сто процента опира в неравната настилка.

Така изглежда отсечката от 2.5 км, която спешно се нуждае от ремонт, снимка: Красимир Петров

В селото живеят четири домакинства, другите се изселили, защото децата им ходят на училище и детска градина, но извозването им сутрин до мястото, където ги чакал училищният автобус, станало много трудно. Самият автобус не идвал до селото, защото не можел да стигне заради пътя. По същата причина и колата на кооперацията, която кара хранителни продукти, спряла да пътува.    

Преди две години живеещите в селото със собствени сили и средства направили крайпътни канавки. "За съжаление личните ни средства и техника не бяха достатъчни, за да прокопаем частично асфалта и монтираме отводнителни тръби, както и да възстановим пътя след това", пише в писмото до Общината Красимир Петров. Накрая завършва с надеждата той и съселяните му да бъдат чути, "за да не изчезне още едно селце от картата на България". 

Каква е съдбата на молбата на Красимир Петров проследяваме в деловодната система на Община Севлиево. 

На 20 януари т.г. искането е внесено в Общината и отнесено на вниманието на кмета Иван Иванов. Това е отразено като "първоначално насочване", след което пише, че "документът е насочен към Невена Тодорова" (зам.-кмет с ресор "Териториално и селищно устрйство, б.ред.). Срокът, който Невена Тодорова има за отговор е 2 февруари 2020 г. В справката пише, че документът е приключен на 1 септември т.г. и се уточнява, че има просрочие от 212 дни. По отношение на преписката пише "изпълнена".

Вижда се още, че на 31 януари искането е насочено към служителя Николай Лалев. И срещу неговото име пише, че документът е приключен на 1 септември т.г. 

Всъщност ако към днешна дата нищо по искането не е изпълнено, както твърди пред "Севлиево онлайн" авторът му Красимир Петров, то просрочието е с още месец и половина, но да приемем, че това е допълнителна подробност.  

Това не е първият сигнал, който в Община Севлиево получават за въпросния  път. През май 2019 г. жители на селото правят подписка с искане част от фрезования асфалт от извършвания по това време ремонт на пътя от с. Стоките към с. Угорелец, да бъде закаран в с. Угорелец, а живеещите там щели да го разпръснат със собствени сили и средства. Закарали им, но това било временно решение на проблема. 

По-бързи били общинските служители през 2016 г., когато Петров отново поискал ремонт на пътя към Горни Угорелец. Общината реагирала и били асфалтирани 250 м от 2.5-километровата отсечка. "В интерес на истината изкърпиха още най-големите и дълбоки дупки", казва днес Красимир Петров.

 

Мъж се заби в бетонен стълб в с. Агатово, карал бързо
Общество
Петъчният пазар е на старото си място, търговците до един без маски
Общество
Има ли опасност гробове в новия парк на Севлиево да се свлекат към близкото дере?
Общество
14 октомври - почитаме Св. Петка, покровителка на Севлиево
Общество
За тиквеник 2020 отидоха 160 кг тиква, само за поръската 15 кг пудра захар
Общество
Фотоалбум: Носителите на почетните отличия на Севлиево за 2020 г.
Общество
Правителството отпусна 6.4 млн. лв. за ремонт на източния водопровод
Общество
Без ток днес и утре в Севлиево, вижте къде
Общество
Габрово стана Зелена столица на Европа за 2021 г.
Общество
Досьо Досев получи ключа на Севлиево, шестима заслужиха знак "Севлиево"
Общество
В с. Млечево – за улицата на кмета асфалт, за останалите - кърпеж
Общество
Журналистика без маски: Политическият натиск се увеличава, доходите на журналистите намаляват
Общество
Започва ремонт на 7.7 км от източния водопровод
Общество
Искане на гражданин обикаля общинските канцеларии 212 дни
Общество
Кристина Сидорова поздрави кмета на Севлиево за Празника на града
Общество
Bookmakers.bg - новото лице на букмейкърите за България
Общество